Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '15

 
Kategori
Deneme
 

İnsan kışın doğar, baharda yürür, yazın büyür, son baharda yaşar ve ölür

İnsan kışın doğar, baharda yürür, yazın büyür, son baharda yaşar ve ölür
 

Kışın seks bile çocuk yapmak içindir, yatağın altında, karanlık gecelerde yüzünü bile görmeden, göz kararıyla, inşallah nur topu gibi… Çocuk olsun diye yatağa girme. Sen babasın o anne. İstemese de isteyecek, dokunmakla olmuyor. Üzerine ceketimi atsam hamile kalır diyeceksin. Uzun kış geceleri üşümüş minnacık ayakları sokuluyor ısıtman için. Hayat böyle başlıyor.

Planlar da kışın “Hele bir bahar gelsin…” Hiçbir şeye elin gitmez dünyada yoksun, henüz doğmamışsın gibisin. Her şeyin eksik, hiçbir şeyin zamanı değil sanki hayata başlayamıyorsun. Düğün olmuş lakin henüz kerevete çıkılmamış. Kızla kadın arası, elinde kurumamış kınası.

Baharda taze fidandır… Yeni doğmuş çocuk gibi, izlersin/izlerler. Hangi çiçek açmış bahçende, sen hangi çiçeksin? Gül müsün, menekşe mi?  Hayran bakışlar mahmur gözlerden aşağılara iner. Herkes seni bahtına kaydeder, artık kime nasipsen.

Klasik anlayışa göre sanki kış doğum, ilkbahar büyüme, yaz yaşama ve sonbahar ölümü simgeliyor gibi ama ben böyle görmüyorum.  Karpuz nasıl yazın büyüyorsa insan da yazın büyüyor. Mayıs ta hiçbirimiz olgun değiliz. Her mevsim yaşanıyor ama son bahar bir başka. Okullar açılıyor, düğünler oluyor, gidenler dönüyor. Sonbahar öyle bir mevsim ki hayat gibi. Sonbaharda yaşıyoruz ve ölüyoruz. Kışa doğru ev telaşı başlar. İş güç de sonbahara endeksli. Yazın insan derin bir yalnızlık içinde. Sonbaharda sokaklar dolmaya başlıyor. Her şeyi tedarik ediyoruz. Kışa hazırlık diyorlar ama aslında bu da yaşamaya başlama.

Hayat sonbaharda anlamlı geliyor insana. Diğer mevsimler rüya gibi, sonbaharda yaşadığımı anlıyorum. Hayatın anlamı sonbaharda ortaya çıkıyor. Dağılmışız bir taraflara, toplanma mevsimi. Ben en çok sonbaharı severim.  Kışın doğmuşum sonbaharda öleyim. Kurumuş sarı yaprakların arasına koysunlar beni. Göçmen kuşlar üzerimden uçsun, belki kanatlanıp onlara katılırım. İnsan hangi mevsimde doğarsa doğsun son baharda ölmeli. Doğum kışa ölümse son bahara yakışıyor. İlkbaharda yeniden dünyaya geleceksem ben her sonbaharda ölmeye razıyım!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..