Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '17

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

İnsanlar âleminde yazılacak bir şey kalmadı

İnsanlar âleminde yazılacak bir şey kalmadı
 

Görsel alıntı


En iyisi insanlar âlemindeki konulardan uzaklaşıp, hayvanlar âlemindeki hikâyeleri yazmak. 

Karayı yayla, denizleri mesken tutan bu tatlı yarattıkların hayat hikâyesini biliyor musunuz? 

Güney kutbuna ve buzlara meydan okuyan bu sevimlilerin başları hep dik durur. Penguenler yumurta ile çoğalmaktadırlar. 2 veya 3 yumurta yumurtlarlar ve kuluçkaya yatarlar bu dönemde erkekte dişide kuluçkayı sırayla alırlar.

Penguenler büyük koloniler halinde yaşarlar. Birlikte yaşamayı o kadar çok severler ki yüzerken bile grup halinde hareket ederler. Soğuk iklimlerin bu sevimli hayvanları, buzullar üzerinde buz kayağı yapmaya bayılırlar.

Kuluçka döneminde yumurta çatladıktan sonra penguenler soğuğa dayanıksız olurlar tüyleri daha çıkmamıştır, bazı yavru penguenler bu yüzden ölmektedirler.Yumurtayla çoğalırlar. Penguenlerde akciğer solunumu görülür.Penguenler çok iyi yüzücülerdir. 500 metreye yakın derinliğe dalabilirler.

İmparator penguenleri ise 20 dakikada 500 metre derinliğe kadar dalabilirler. Dalış süresince kalp atışlarını dakikada 200’den 60 vuruşa düşürebilmekte böylece vücutlarında yüksek miktarda oksijen molekülü içeren miyoglobin adlı proteini depolayabilmektedirler. Penguenler bu sayede uzun süre nefes almadan yüzer ve diledikleri kadar da derine inebilirler.

Penguen, uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşlarıdır. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika kıyılarında yaşarlar. Kuzey Kutbu'nda bulunmazlar. Büyüklük bakımından 30 - 105 cm arasında değişik 17 kadar türü bilinmektedir.

hareketli penguen gifleri ile ilgili görsel sonucu

En irileri olan İmparator penguen 45 kg ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabukluları, balık ve mürekkep balıkları, karides, denizanası ve yengeçler ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır.

Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

Kanatları uzun telek tüylerinden yoksun olup, kırılmadığı için uçmaya yaramaz. Buna karşılık yüzerken çok kuvvetli yüzgeç vazifesi görür. Penguenler, buz üzerinde sıçrar ve çok iyi kayarlar.

Göğüslerinin üzerinde yatarak yüzgeç kanatlarının yardımıyla kızak gibi kayarak, karada birkaç yüz kilometre içeriye kadar girebilirler. Yalnız üreme mevsimlerinde yumurtlamak için karaya çıkarlar.

Vücutlarını örten sık tüyler ve deri altlarındaki kalın yağ tabakaları ile Antarktika‘nın sıfırın altındaki dondurucu soğuklarından korunurlar. Vücut ısılarını ayarlayan otomatik bir mekanizmaya sahiptirler.

Antarktika’nın kral penguenleri günde ortalama 140 defa suya dalarlar. Bunun ancak yüzde onunda av yakalayabilirler. Tüy dipleri deriye yakın kısımda ısıya karşı yalıtkan bir iç tabaka meydana getirerek vücudu soğuktan emniyetle korur.

Ayaklarındaki perdeler su içinde çok hızlı hareket etmesini kolaylaştırır. Perdeli ayakları penguenlerin yüzmelerini kolaylaştırmasına karşın karada zor yürümelerine neden olur. Penguenlerin karada yürümeleri, bizim kumsalda paletlerle yürümemiz kadar zordur.

Penguenlerin vücutları kısa ve çok sık tüylerle kaplıdır. Bu nedenle çok soğuk iklim koşullarında üşümeden yaşayabilirler. Yavru penguenlerin tüyleri erişkinlerinki kadar sık olmadığı için, karların üzerinde üşümesinler diye anne babaları onları perdeli olan ayaklarının üzerinde gezdirirler.
     

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mhmet BURAKGAZİ / MERSİN   

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..