Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
656
 

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi
 

En güzel Türkçe, en doğru imla ve kurguyla blog yazabilmek için günlerce canım çıkıyor; Bn Otacı, keki şekerli değil de üzümlü yapıp iki günde 7000 hit alıyor! Millet kafayı yeme içmeyle bozmuş, kimse öykü, şiir okumuyor!

Vesselam moralim bozuk! Acun ve Nusret’ten sonra şimdi de Elçin’e kafayı takmış durumdayım! Günde 12 saat çalışıyor, ayın yarısı seyahat ediyor, danışanlarına laf anlatıyor ve hangi ara şu mübarek keki yapıp da tarifini yazıyor anlamıyorum!

Neyse, ben de diplomalı şefim ve neyim eksik; derhal tarz değiştiriyorum ve yemek tarifleri vermeye başlıyorum. İlk tarifim de Ispanaklı İşkembe Graten.

Malzemeler

- 1 kilo temizlenmiş kuzu işkembe.
- 1 kilo temizlenmiş kuzu ıspanak.
- ½ kilo kuzu göbeği mantarı.
- 1 su bardağı siyez unu.
- 3 yumurta.
- 3 yemek kaşığı tereyağı.
- 3 diş sarımsak.
- 2 soğan.
- Bal.
- Dut pekmezi.
- Kuş üzümü, dolma fıstığı.
- Kişniş, çörek otu.
- Köri, tarçın.
- Tuz, karabiber.
- Fesleğen, karanfil.
- Karanfil.
- Günkurusu kayısı.
- Rendelenmiş mozzarella. 

Kişnişli, körili balda 12 saat marine edilmiş işkembeyi kesme şekeri büyüklüğünde doğrayın. İşkembeden süzülen ballı karışımı sakın atmayın, sabahları aç karnına -şifa niyetine- bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz. Neyse, sarımsakları teflon tavada tereyağıyla hafifçe kavurduktan sonra işkembeleri ilave edin ve pembeleşinceye kadar karıştırın. Tuzunu, biberini unutmayın! Ocaktan almadan önce bir su bardağı dut pekmezi koyun ve 5 dk kadar daha karıştırıp ayrı bir kaba alın.

Unu ve yumurtaları bir kapta çırpın ve içine kuş üzümünü, dolma fıstığını ilave edip karıştırın. Arzunuza göre biraz Hindistan cevizi ya da granül fındık da ekleyebilirsiniz.

Tavada erittiğiniz tereyağında önce soğanları sonra da ıspanağı ve jülyen kıyılmış mantarı hafifçe kavurun, bir tutam fesleğen ve iki üç tane de karanfil koyduktan sonra önceden hazırladığınız un-yumurta karışımını ilave ederek ağzını kapatın ve kıvam kazanıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Borcam’a önce pekmezli işkembeleri koyun, üzerine kayısıları döşeyin ve sonra da ıspanaklı-mantarlı karışımı dökerek kaşıkla yayın.

Önceden 180° ısıtılmış fırında 37 dk pişirin ve üzerine rendelenmiş mozzarella’yı yayın, çörek otunu serpin ve 42. dakikada fırından çıkarın. Servis öncesi bolca tarçın serpin.

Yanında garnitür olarak ançüezli kereviz ya da mayonezli pırasa da harika olur.

Afiyet olsun.

Ata Kemal Şahin

 

p.s. Tarifin hazırlanması ve tüketilmesi sizin sorumluluğunuzdadır! Ve keklerinizi de mis gibi şekerle yapın, uymayın otacıya!

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhabalar Üstadım. Ne var ne yok diye öylesine uğramıştım. Ne bir değişiklik ne de bir gelişme göremedim. Sağlık olsun... Selam ve saygılarımla.

Recep Altun 
 28.07.2019 23:59
Cevap :
Selam Dostum! Eski günleri elbette ben de özlüyorum ve yazmak istiyorum; lakin bugün o günlerin heyecanına ve rahatlığına sahip değiliz! Teşekkürler, sevgiler.  22.08.2019 9:30
 

Sayın Ata Kemal Şahin bey, şahsen benim için mb de bir ölçüsünüz. Daima yazılarınızı okur tebessüm ederim. Güldürürken düşündüren nadir insanlardansınız. Eski değilim ama eskilerin ciddi kaliteli bazen de nüktedan bloglarına hep imrenmişimdir. Bu da onlardan birisi olmuş. selam ve saygılar...

Meryem Kadıoğlu 
 14.04.2019 23:11
Cevap :
Teşekkür ederim güzel sözleriniz için Meryem Hn. İnşallah bir gün yine satırlarda buluşmak dileğiyle. Sevgiler.  16.04.2019 12:49
 

Beni buranın varlığından haberdar eden insanlardan birisin...Tekrar ayni şevkle yazmanız dileğimle Ata bey

jale kasap 
 13.04.2019 6:35
Cevap :
Düşünüyorum da ne heyecanla yazardık yıllar önce. MB bir yaşam tarzıydı benim için. Muhteşem bir motivasyon kaynağıydı. O heyecan gittikçe azaldı ve bitti ne yazık ki. Elbette yine yazmak isterim; lakin o heyecanı tek başıma yaratamam! Teşekkürler, sevgiler.  13.04.2019 16:43
 

Merhabalar Atabey. Zaman zaman hepimiz böyle yazma motivasyonlarımızı kaybettik. Tekrar kazandık ve yazmaya başladık. Yine kaybettik. Tekrar kazandık. Bu süreç böyle devam eder gider. Ama aslından önemli olan bir şey var;yazma motivasyonlarımız öyle durup dururken kaybedilmiyor. Söz konusu yazma motivasyonunun kaybına sebep olan motivasyonlar da var değil mi? Asıl bu konuya değinmek gerekiyor. İnşAllah en kısa zamanda o yazma motivasyonunu tekrar kazanma dileğimle birlikte, her şey gönlünüzce olsun. Selam ve saygılarımla.

Recep Altun 
 06.01.2019 21:59
Cevap :
Umudumuz o yönde dostum, inşallah diyelim. Selam ve sevgiyle.  07.01.2019 11:38
 
Toplam blog
: 462
Toplam yorum
: 8311
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1114
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster