Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
700
 

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi
 

En güzel Türkçe, en doğru imla ve kurguyla blog yazabilmek için günlerce canım çıkıyor; Bn Otacı, keki şekerli değil de üzümlü yapıp iki günde 7000 hit alıyor! Millet kafayı yeme içmeyle bozmuş, kimse öykü, şiir okumuyor!

Vesselam moralim bozuk! Acun ve Nusret’ten sonra şimdi de Elçin’e kafayı takmış durumdayım! Günde 12 saat çalışıyor, ayın yarısı seyahat ediyor, danışanlarına laf anlatıyor ve hangi ara şu mübarek keki yapıp da tarifini yazıyor anlamıyorum!

Neyse, ben de diplomalı şefim ve neyim eksik; derhal tarz değiştiriyorum ve yemek tarifleri vermeye başlıyorum. İlk tarifim de Ispanaklı İşkembe Graten.

Malzemeler

- 1 kilo temizlenmiş kuzu işkembe.
- 1 kilo temizlenmiş kuzu ıspanak.
- ½ kilo kuzu göbeği mantarı.
- 1 su bardağı siyez unu.
- 3 yumurta.
- 3 yemek kaşığı tereyağı.
- 3 diş sarımsak.
- 2 soğan.
- Bal.
- Dut pekmezi.
- Kuş üzümü, dolma fıstığı.
- Kişniş, çörek otu.
- Köri, tarçın.
- Tuz, karabiber.
- Fesleğen, karanfil.
- Karanfil.
- Günkurusu kayısı.
- Rendelenmiş mozzarella. 

Kişnişli, körili balda 12 saat marine edilmiş işkembeyi kesme şekeri büyüklüğünde doğrayın. İşkembeden süzülen ballı karışımı sakın atmayın, sabahları aç karnına -şifa niyetine- bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz. Neyse, sarımsakları teflon tavada tereyağıyla hafifçe kavurduktan sonra işkembeleri ilave edin ve pembeleşinceye kadar karıştırın. Tuzunu, biberini unutmayın! Ocaktan almadan önce bir su bardağı dut pekmezi koyun ve 5 dk kadar daha karıştırıp ayrı bir kaba alın.

Unu ve yumurtaları bir kapta çırpın ve içine kuş üzümünü, dolma fıstığını ilave edip karıştırın. Arzunuza göre biraz Hindistan cevizi ya da granül fındık da ekleyebilirsiniz.

Tavada erittiğiniz tereyağında önce soğanları sonra da ıspanağı ve jülyen kıyılmış mantarı hafifçe kavurun, bir tutam fesleğen ve iki üç tane de karanfil koyduktan sonra önceden hazırladığınız un-yumurta karışımını ilave ederek ağzını kapatın ve kıvam kazanıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Borcam’a önce pekmezli işkembeleri koyun, üzerine kayısıları döşeyin ve sonra da ıspanaklı-mantarlı karışımı dökerek kaşıkla yayın.

Önceden 180° ısıtılmış fırında 37 dk pişirin ve üzerine rendelenmiş mozzarella’yı yayın, çörek otunu serpin ve 42. dakikada fırından çıkarın. Servis öncesi bolca tarçın serpin.

Yanında garnitür olarak ançüezli kereviz ya da mayonezli pırasa da harika olur.

Afiyet olsun.

Ata Kemal Şahin

 

p.s. Tarifin hazırlanması ve tüketilmesi sizin sorumluluğunuzdadır! Ve keklerinizi de mis gibi şekerle yapın, uymayın otacıya!

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Gerçek mi bu tarif :)) Merhabaa gezmeye geldim gelmişken dostlarıma bakayım dedim özlemişim valla, sevgiler :)

Tülay EKER 
 24.11.2019 21:58
Cevap :
Tarif gerçek de yiyecek adam bulamadım, kendim yedim:)) Nereden şaştın, kimse kalmadı buralarda; ben de 2 senedir yazmıyorum! Belki bir mucize olur, eski günler geri gelir diye umutla bekliyorum işte:) Teşekkürler, sevgiler.  25.11.2019 12:52
 

Selamlar Ata Kemal bey, Geziniyorum eski dostların sayfalarında, kendileri yoklar ama yazdıkları duruyor. Onlarla kısa bir hasbihal ediyorum tıpkı şu an sizin bloğunuzla yaptığım gibi... Her şey yolundadır ve de her şey gönlünüzcedir İnşaallah...

Yorum Dükkanı 
 27.10.2019 20:04
Cevap :
Nasıl da güzel ve keyifliydi on yıl önce MB'de yazmak. Bir yaşam tarzıydı adeta hepimiz için. Müthiş dostluklar kurduk, gençlerimize destek olduk. Ne yazık ki yavaş yavaş hepimiz motivasyonumuzu yitirdik ve koptuk; ama dışarıda görüşüyoruz. Elbette yine yazmak isterim MB'de de her pahasına değil. Teşekkür ederim ilginiz için. Sevgiler.  06.11.2019 15:00
 

Merhabalar Üstadım. Ne var ne yok diye öylesine uğramıştım. Ne bir değişiklik ne de bir gelişme göremedim. Sağlık olsun... Selam ve saygılarımla.

Recep Altun 
 28.07.2019 23:59
Cevap :
Selam Dostum! Eski günleri elbette ben de özlüyorum ve yazmak istiyorum; lakin bugün o günlerin heyecanına ve rahatlığına sahip değiliz! Teşekkürler, sevgiler.  22.08.2019 9:30
 

Sayın Ata Kemal Şahin bey, şahsen benim için mb de bir ölçüsünüz. Daima yazılarınızı okur tebessüm ederim. Güldürürken düşündüren nadir insanlardansınız. Eski değilim ama eskilerin ciddi kaliteli bazen de nüktedan bloglarına hep imrenmişimdir. Bu da onlardan birisi olmuş. selam ve saygılar...

Meryem Kadıoğlu 
 14.04.2019 23:11
Cevap :
Teşekkür ederim güzel sözleriniz için Meryem Hn. İnşallah bir gün yine satırlarda buluşmak dileğiyle. Sevgiler.  16.04.2019 12:49
 
Toplam blog
: 462
Toplam yorum
: 8314
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1118
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster