Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
841
 

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi
 

En güzel Türkçe, en doğru imla ve kurguyla blog yazabilmek için günlerce canım çıkıyor; Bn Otacı, keki şekerli değil de üzümlü yapıp iki günde 7000 hit alıyor! Millet kafayı yeme içmeyle bozmuş, kimse öykü, şiir okumuyor!

Vesselam moralim bozuk! Acun ve Nusret’ten sonra şimdi de Elçin’e kafayı takmış durumdayım! Günde 12 saat çalışıyor, ayın yarısı seyahat ediyor, danışanlarına laf anlatıyor ve hangi ara şu mübarek keki yapıp da tarifini yazıyor anlamıyorum!

Neyse, ben de diplomalı şefim ve neyim eksik; derhal tarz değiştiriyorum ve yemek tarifleri vermeye başlıyorum. İlk tarifim de Ispanaklı İşkembe Graten.

Malzemeler

- 1 kilo temizlenmiş kuzu işkembe.
- 1 kilo temizlenmiş kuzu ıspanak.
- ½ kilo kuzu göbeği mantarı.
- 1 su bardağı siyez unu.
- 3 yumurta.
- 3 yemek kaşığı tereyağı.
- 3 diş sarımsak.
- 2 soğan.
- Bal.
- Dut pekmezi.
- Kuş üzümü, dolma fıstığı.
- Kişniş, çörek otu.
- Köri, tarçın.
- Tuz, karabiber.
- Fesleğen, karanfil.
- Karanfil.
- Günkurusu kayısı.
- Rendelenmiş mozzarella. 

Kişnişli, körili balda 12 saat marine edilmiş işkembeyi kesme şekeri büyüklüğünde doğrayın. İşkembeden süzülen ballı karışımı sakın atmayın, sabahları aç karnına -şifa niyetine- bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz. Neyse, sarımsakları teflon tavada tereyağıyla hafifçe kavurduktan sonra işkembeleri ilave edin ve pembeleşinceye kadar karıştırın. Tuzunu, biberini unutmayın! Ocaktan almadan önce bir su bardağı dut pekmezi koyun ve 5 dk kadar daha karıştırıp ayrı bir kaba alın.

Unu ve yumurtaları bir kapta çırpın ve içine kuş üzümünü, dolma fıstığını ilave edip karıştırın. Arzunuza göre biraz Hindistan cevizi ya da granül fındık da ekleyebilirsiniz.

Tavada erittiğiniz tereyağında önce soğanları sonra da ıspanağı ve jülyen kıyılmış mantarı hafifçe kavurun, bir tutam fesleğen ve iki üç tane de karanfil koyduktan sonra önceden hazırladığınız un-yumurta karışımını ilave ederek ağzını kapatın ve kıvam kazanıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Borcam’a önce pekmezli işkembeleri koyun, üzerine kayısıları döşeyin ve sonra da ıspanaklı-mantarlı karışımı dökerek kaşıkla yayın.

Önceden 180° ısıtılmış fırında 37 dk pişirin ve üzerine rendelenmiş mozzarella’yı yayın, çörek otunu serpin ve 42. dakikada fırından çıkarın. Servis öncesi bolca tarçın serpin.

Yanında garnitür olarak ançüezli kereviz ya da mayonezli pırasa da harika olur.

Afiyet olsun.

Ata Kemal Şahin

 

p.s. Tarifin hazırlanması ve tüketilmesi sizin sorumluluğunuzdadır! Ve keklerinizi de mis gibi şekerle yapın, uymayın otacıya!

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhabalar Atabey. İnşAllah beklentileriniz karşılanır ve sizi tekrar kaleminizin başında görürüz. Selam ve saygılarımla.

Recep Altun 
 14.01.2021 20:26
Cevap :
Teşekkürler iyi dilekleriniz için dostum. İnşallah yine o güzelliklerle dolu edebi günlerimiz geri gelir. Selam ve sevgiyle.  16.01.2021 12:05
 

Merhabalar Atabey. Umudunuzu kırmış gibi olmayayım ama, eski MB'nin geleceğini hiç sanmıyorum. Geçenlerde Blogger'deki blog sayfamda bir karikatürü eleştirmek için karikatürü de blog sayfamda yayınlayarak eleştirmiştim. Karikatüristlerin izin almadan karikatürlerinin sosyal medya ortamlarında paylaşımlarına izin vermiyorlarmış ve izin almadan paylaşanlar hakkında da telif hakkı davası açıyorlarmış. Bir başka Blogger arkadaşım uyardı ben de kaldırmıştım. Milliyet Blog'da kendine Blogger gibi bir statü hazırlayacak ve burada yayınlanan her şeyin sorumlusu blogcular olacak. Sen binlerce kişinin her yazdığı ve her paylaştığı şeyi denetimin altına alırsan, işin içinden çıkamazsın. Şimdi MB aynı WhatsApp gibi oldu, ve buradaki üyelerinin bazılarını küstürdü ve bazılarını da kaçırdı. Neye yaradı? Meramımızı anlatabilmek için yazdıklarımızın görsellere ihtiyacı var, yazdıklarımızı görsellerle tamamlıyor ve onlarla zenginleştiriyoruz. Görselsiz yazılarımız aynı saçsız başa benziyor. Saygılar.

Recep Altun 
 14.01.2021 7:57
Cevap :
Daha önce de öyleydi, blog içeriklerinden yazarlar sorumluydu. Eskiden "Güvenilir Üyelik" diye bir takdir mertebesi vardı. Güvenilir üyelerin ne yazacağı değil, ne yazmayacağı MB Yönetimi tarafından bilinirdi, hiç de sorun çıkmazdı. MB'nin reklam geliri varken, biz yazarların maddi bir kazancı yok; ama MB tarafından güvenilen yazarlar olmanın şevkiyle bir beklentimiz olmaksızın yazardık. Blog fotoğrafları kalksın, sorun değil; ama yazarların yaş, tecrübe ve aidiyete göre takdirleri şart, yoksa geçen ay MB'ye katılan birinden benim farkım nedir! Özetle dostum, benim tek motivasyonum olan Güvenilir Üye ayrıcalığım gitti, MB'de yazma motivasyonum da sıfıra indi. Bir gün yine yaşıma, edebi gücüme ve MB aidiyetime bakarak ayrıcalık sağlarlarsa yazarım. O güne dek salt okumada ve beklemedeyim. Teşekkürler dostum, sevgiler.  14.01.2021 16:11
 

Merhabalar Atabey. Hiç sayfanıza gelip bakıyor musunuz bilmiyorum? Ancak, ben zaman zaman gelip bakıyorum, bir kımıldama var mı diye! Bir zamanlar Blogcu.com adında bir blog platformu vardı. İlk başlangıçlarda o kadar güzeldi ki, anlatamam. Sonra bir şeyler oldu, sayfayı allak bullak ettiler ve nitekim bu platformda hiç bir blogcu kalmadı. Buradakilerin bir çoğu Google'nin Blogger platformuna kaydı. Milliyet Blog'un ne yapmaya çalıştığını anlamış değilim. Ama ben buraya arada sırada gelip ziyaret ve paylaşım yapıyorsam, Milliyet Blog için değil, buradaki sevdiklerim içindir. Selam ve muhabbetle.

Recep Altun 
 26.12.2020 14:13
Cevap :
Selam dostum. Evet, sıklıkla uğruyorum aslında; yaşamın çeşitli sahnelerine örnek bloglarım var ve yeri geldiğinde paylaşıyorum insanlarla. Milliyet Blog gibi dört dörtlük bir platform daha olduğunu düşünmüyorum; ama gel gör ki yazma şevkimiz kırıldı. Eski MB’nin geri geleceği umuduyla ben beklemeye devam edeceğim, elbet yazarız yine bir gün. Teşekkürler, sevgiler.  13.01.2021 14:52
 

Merhabalar Atabey. Her gün ıspanaklı yemekten bıktık. Şu mönüyü değitirmenin imkanı yok mu? Selam ve muhabbetlerimle. Yazmadığınızı biliyorum, ben de yazmıyorum ancak, sayfanıza arada sırada uğrayıp bir yorum yazmaktan kendimi alıkoyamıyorum. Cevap vermek zorunda değilsiniz. Sağlıklı ve hayırlı günler dilerim.

Recep Altun 
 30.08.2020 0:39
Cevap :
Merhaba dostum, yazmayınca kırk yılda bir giriyorum siteye; mail filan da gelmiyor yorum var diye! Umarım iyisinizdir. Tekrar yazmayı çok isterim, tabii eski şartlar sağlanırsa. O güne dek okumaya devam:) Teşekkürler, sevgiler.  05.11.2020 12:05
 
Toplam blog
: 462
Toplam yorum
: 8320
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1148
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster