Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

01 Mart '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
518
 

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi
 

En güzel Türkçe, en doğru imla ve kurguyla blog yazabilmek için günlerce canım çıkıyor; Bn Otacı, keki şekerli değil de üzümlü yapıp iki günde 7000 hit alıyor! Millet kafayı yeme içmeyle bozmuş, kimse öykü, şiir okumuyor!

Vesselam moralim bozuk! Acun ve Nusret’ten sonra şimdi de Elçin’e kafayı takmış durumdayım! Günde 12 saat çalışıyor, ayın yarısı seyahat ediyor, danışanlarına laf anlatıyor ve hangi ara şu mübarek keki yapıp da tarifini yazıyor anlamıyorum!

Neyse, ben de diplomalı şefim ve neyim eksik; derhal tarz değiştiriyorum ve yemek tarifleri vermeye başlıyorum. İlk tarifim de Ispanaklı İşkembe Graten.

Malzemeler

- 1 kilo temizlenmiş kuzu işkembe.
- 1 kilo temizlenmiş kuzu ıspanak.
- ½ kilo kuzu göbeği mantarı.
- 1 su bardağı siyez unu.
- 3 yumurta.
- 3 yemek kaşığı tereyağı.
- 3 diş sarımsak.
- 2 soğan.
- Bal.
- Dut pekmezi.
- Kuş üzümü, dolma fıstığı.
- Kişniş, çörek otu.
- Köri, tarçın.
- Tuz, karabiber.
- Fesleğen, karanfil.
- Karanfil.
- Günkurusu kayısı.
- Rendelenmiş mozzarella. 

Kişnişli, körili balda 12 saat marine edilmiş işkembeyi kesme şekeri büyüklüğünde doğrayın. İşkembeden süzülen ballı karışımı sakın atmayın, sabahları aç karnına -şifa niyetine- bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz. Neyse, sarımsakları teflon tavada tereyağıyla hafifçe kavurduktan sonra işkembeleri ilave edin ve pembeleşinceye kadar karıştırın. Tuzunu, biberini unutmayın! Ocaktan almadan önce bir su bardağı dut pekmezi koyun ve 5 dk kadar daha karıştırıp ayrı bir kaba alın.

Unu ve yumurtaları bir kapta çırpın ve içine kuş üzümünü, dolma fıstığını ilave edip karıştırın. Arzunuza göre biraz Hindistan cevizi ya da granül fındık da ekleyebilirsiniz.

Tavada erittiğiniz tereyağında önce soğanları sonra da ıspanağı ve jülyen kıyılmış mantarı hafifçe kavurun, bir tutam fesleğen ve iki üç tane de karanfil koyduktan sonra önceden hazırladığınız un-yumurta karışımını ilave ederek ağzını kapatın ve kıvam kazanıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Borcam’a önce pekmezli işkembeleri koyun, üzerine kayısıları döşeyin ve sonra da ıspanaklı-mantarlı karışımı dökerek kaşıkla yayın.

Önceden 180° ısıtılmış fırında 37 dk pişirin ve üzerine rendelenmiş mozzarella’yı yayın, çörek otunu serpin ve 42. dakikada fırından çıkarın. Servis öncesi bolca tarçın serpin.

Yanında garnitür olarak ançüezli kereviz ya da mayonezli pırasa da harika olur.

Afiyet olsun.

Ata Kemal Şahin

 

p.s. Tarifin hazırlanması ve tüketilmesi sizin sorumluluğunuzdadır! Ve keklerinizi de mis gibi şekerle yapın, uymayın otacıya!

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhabalar Atabey. "Şiirde ilk dizeye Allah vergisidir, can suyudur..." derler. Şaire de "şiiri azade kılandır" diyorlar. Sizce de öyle midir? Selam ve saygılarımla.

Recep Altun 
 02.12.2018 18:13
Cevap :
Ne güzel tanımlanmış, katılıyorum. Sevgiler.  03.12.2018 16:28
 

Merhabalar Atabey.Bu ziyaretimde de biraz Milliyet Bloğun kullanıcılar açısından arayüzüyle ilgili gerekli gördüğüm bir arayüz eksikliğinden bahsetmek istiyorum. Ben bir yorum yazdım ve siz de bir cevap yazdınız. Ben tekrar sizin yazdığınız cevaba bir cevab-i yorum yazmak istediğim de bunu yapamıyorum, ancak yeni bir yorum yazıyormuş gibi, yorum editörüne yorum yazabiliyorum. Oysa, cevabın da bir cevap modülü olmalıydı. Öyle değil mi? Yoksa, yanlış mı düşünüyorum?Bir başka karışık durum da Kategoriler. O kadar çok çeşitli kategoriler açılmış ki, yazdığınız yazıya göre bir kategori seçiminde saatlerce etiket arıyorum. Oysa, kategori penceresine listelenen seçeneklerden istediğimi aramak için bir arama modülü oraya yerleştirmeleri gerekir. Ben sadece baş harfini seçince o harfle başlayan tüm etiketler orada sıralanmalı. Yoksa baştan aşağı tüm etiketleri dolaşmam gerekiyor. Ya ben bu konuda beceriksizim, ya da burada da bir eksiklik var!Bir sonraki ziyaretimde bir başka aksaklıkta buluşlm

Recep Altun 
 27.11.2018 12:24
Cevap :
Haklısınız dostum. Eminim editörlerimiz tespitlerinizi dikkate alacaklardır. Sevgiler.  03.12.2018 16:27
 

Merhabalar Atabey. Okuyucuların herhalde Ispanaklı İşkembe Graten'i pişiremediler. Pişirselerdi başka bir tarife geçtiğini görürdüm. Siz yine eski tariflere devam edin desem, belki yine bazılarının yüreğine durur da yüreğe duran lokmayı mideye indirmeye bir bardak su bulamazsa, zafiyetten gider Allah korusun! Selam ve muhabbetlerimle.

Recep Altun 
 27.11.2018 1:39
Cevap :
Merhaba Recep Bey. Valla herkes benim pişirip yedirmemi bekledi:) Ben de kolayından nohutlu işkembe yaptım:) Teşekkürler, sevgiler.  27.11.2018 9:36
 

Merhabalar Atabey. Göndermiş olduğunuz elektronik postayı aldım ve okudum. Ne kadar üzüldüğümü anlatamam. Benim yıllar önce oluşturduğum şöyle bir söylemim vardı, onu burada paylaşmak istiyorum. Büyük harflerle yazdığım için sizden özür dilerim. "DÜŞÜNDÜM, TAŞINDIM BİR ÇİFT SÖZ DE BEN YAZDIM, UYDUM KURALA; BENİM SÖZÜM ÖZDEDİR, HELAL OLSUN ANLAYANA!" Selam ve dualarımla birlikte en GÜZEL'e emanet olun efendim, saygılarımla.

Recep Altun 
 17.11.2018 8:02
Cevap :
Yorumunuza aynen katılıyorum dostum. Teşekkürler, sevgiler.  17.11.2018 14:09
 
Toplam blog
: 462
Toplam yorum
: 8303
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1096
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster