Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
399
 

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi

Ispanaklı İşkembe Graten Tarifi
 

En güzel Türkçe, en doğru imla ve kurguyla blog yazabilmek için günlerce canım çıkıyor; Bn Otacı, keki şekerli değil de üzümlü yapıp iki günde 7000 hit alıyor! Millet kafayı yeme içmeyle bozmuş, kimse öykü, şiir okumuyor!

Vesselam moralim bozuk! Acun ve Nusret’ten sonra şimdi de Elçin’e kafayı takmış durumdayım! Günde 12 saat çalışıyor, ayın yarısı seyahat ediyor, danışanlarına laf anlatıyor ve hangi ara şu mübarek keki yapıp da tarifini yazıyor anlamıyorum!

Neyse, ben de diplomalı şefim ve neyim eksik; derhal tarz değiştiriyorum ve yemek tarifleri vermeye başlıyorum. İlk tarifim de Ispanaklı İşkembe Graten.

Malzemeler

- 1 kilo temizlenmiş kuzu işkembe.
- 1 kilo temizlenmiş kuzu ıspanak.
- ½ kilo kuzu göbeği mantarı.
- 1 su bardağı siyez unu.
- 3 yumurta.
- 3 yemek kaşığı tereyağı.
- 3 diş sarımsak.
- 2 soğan.
- Bal.
- Dut pekmezi.
- Kuş üzümü, dolma fıstığı.
- Kişniş, çörek otu.
- Köri, tarçın.
- Tuz, karabiber.
- Fesleğen, karanfil.
- Karanfil.
- Günkurusu kayısı.
- Rendelenmiş mozzarella. 

Kişnişli, körili balda 12 saat marine edilmiş işkembeyi kesme şekeri büyüklüğünde doğrayın. İşkembeden süzülen ballı karışımı sakın atmayın, sabahları aç karnına -şifa niyetine- bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz. Neyse, sarımsakları teflon tavada tereyağıyla hafifçe kavurduktan sonra işkembeleri ilave edin ve pembeleşinceye kadar karıştırın. Tuzunu, biberini unutmayın! Ocaktan almadan önce bir su bardağı dut pekmezi koyun ve 5 dk kadar daha karıştırıp ayrı bir kaba alın.

Unu ve yumurtaları bir kapta çırpın ve içine kuş üzümünü, dolma fıstığını ilave edip karıştırın. Arzunuza göre biraz Hindistan cevizi ya da granül fındık da ekleyebilirsiniz.

Tavada erittiğiniz tereyağında önce soğanları sonra da ıspanağı ve jülyen kıyılmış mantarı hafifçe kavurun, bir tutam fesleğen ve iki üç tane de karanfil koyduktan sonra önceden hazırladığınız un-yumurta karışımını ilave ederek ağzını kapatın ve kıvam kazanıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Borcam’a önce pekmezli işkembeleri koyun, üzerine kayısıları döşeyin ve sonra da ıspanaklı-mantarlı karışımı dökerek kaşıkla yayın.

Önceden 180° ısıtılmış fırında 37 dk pişirin ve üzerine rendelenmiş mozzarella’yı yayın, çörek otunu serpin ve 42. dakikada fırından çıkarın. Servis öncesi bolca tarçın serpin.

Yanında garnitür olarak ançüezli kereviz ya da mayonezli pırasa da harika olur.

Afiyet olsun.

Ata Kemal Şahin

 

p.s. Tarifin hazırlanması ve tüketilmesi sizin sorumluluğunuzdadır! Ve keklerinizi de mis gibi şekerle yapın, uymayın otacıya!

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ciddi ciddi okuyordum,birden dut pekmeziyle işkembeyi yan yana düşününce, gülmeye başladım :) Hiç yorumlara da bakmamıştım.Yorumları görünce kahkahamı tutamadım artık :) Siz çok yaşayın e mi değerli yazarım :) Bu yemeği pişirmeye kalksak ne çıkar ortaya acaba? Ama benim cesaretim yok doğrusu :) Elinize sağlık.Saygı ve selamlar efendim...

fisun gökduman kökcü 
 14.05.2018 15:19
Cevap :
Eşimin yüksek okunma oranlarını hicvettim, ortaya böyle bir tarif çıktı işte:) Ve aile meclisi tarifi aynen yapıp yememi istedi, nohutlu işkembeyle kurtuldum:) Teşekkürler Fisun Hn, sevgiler.  15.05.2018 6:50
 

ao..kitabı olan yazarlardansın ....yazarlar hep yaşadıklarını mı anlatırlar yoksa iyi kurgucular mıdırr..rutin bi hayat hayal gücünü beslemediğine göre..kitaplardan alıntılarda bi yere kadar..biraz ondan biraz bundan galiba..en çok satanlar arasına girersiniz inşallah..kolay gelsin..

savas barka 
 07.05.2018 13:41
Cevap :
Yaşadıklarını da yazabilirler, kurgulayabilirler de. Çok hareketli ve seyahati yoğun bir yaşamım var, o nedenle hayallerimi kaleme almakta zorlanmıyorum. Teşekkürler, sevgiler.   07.05.2018 18:41
 

benimle konuşmadanda yazabilirsin bende seninle konuşmadan okurum:))kendim için bişey istiyosam namerdim sadece mb mutlu olsun..

savas barka 
 06.05.2018 16:55
Cevap :
MB'nin binlerce yazarı var, mutludur meraklanmayın! Yeni kitabımı yazıyorum şimdilerde. Yine sonunu yazdım önce ve adını koydum gizlice, ruhumun yorgun bilinmezlerinde!  07.05.2018 7:50
 

Ata artık yazmıyosun..mb yemi küstün :)bana mı:) vicdanımı sızlatıyosun..

savas barka 
 04.05.2018 9:25
Cevap :
Hiç MB'ye küser miyim, tabii ki size küstüm:)  06.05.2018 7:09
 
Toplam blog
: 462
Toplam yorum
: 8296
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1077
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Edebiyat aşığı anne babanın evladı olarak çokça okuyor, yazıyorum. Yayımlanmış kitaplarımın yanı ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster