Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

İsrail saldırısı ve kabile devleti Türkiye

İsrail saldırısı ve kabile devleti Türkiye
 

Wu Jianjun Çin


İsrail'e karşı gösterilen gördüğüm tepkilerden en güzeli İranlı Ahmedinejad'dan geldi: 'İsrail gücünü değil, zaafını göstermiştir.'

Peki bizim başbakan ne demiştir?

"Türkiye yeni yetme, köksüz bir devlet değildir. Bir kabile devleti hiç değildir. Kimse Türkiye ile aşık atmaya, sabrını test etmeye kalkmamalıdır"

Türkiye'nin kabile devleti olup olmadığını soran mı var? Bunun konuyla ne ilgisi var? Bu söylem, hiç de köklü bir devlet imgesi yaratıyor mu? Aslında bu bir kompleks dışavurumudur. Örneğin böyle bir söylemi hiç Batılı bir ülke yöneticisinden duyabilir misiniz? Bu da bizim kendi zaafımızı dışavurumumuzdur. Kendine güveni olmayan, eylemi, dildeki abartmayla gösterir, uygulamayla değil

Benim anlayamadığım bu söylem, hiç diplomatik, edebi ya da zeki bir dil olmamasına rağmen, tersine laf alabalığı, anlamsız ve kompleksli bir konuşma olmasına rağmen gazetecilerin çoğundan övgü almasıdır. Herhalde bu ulusal dayanışma gereği böyledir.

Başbakan'ın aynı cümlesine tekrar baktığımızda başka bir şey dikkat çekiyor. Diyor ki, "..sabrımızı test etmeye kalkmasınlar."

Allah allah, sabrın daha nasıl test edilebilir? 10 civarında insanın ölmüş, onlarcası yaralanmış, bir gemin ya da gemilerin ele geçirilmiş, hadi bunları geçelim, ONLARCA İNSANIN BİR ÜLKE TARAFINDAN KORSAN BİR ŞEKİLDE ALIKONMUŞ.

Bunun daha ötesi, sınırı var mı?

Adam senin halkını gayri hukuki ve suç olacak şekilde 'esir' almış. Sen diyorsun ki, "Sabrımızı test etmesinler." Boş laf! İşin bir başka ilginç yönü, basında bunu kimse öne çıkarmadı. İsrail ne hakla Türk vatandaşlarını esir alabilir diye kimse sormadı bile. Oysa, bunun doğrusu, bir ÜLTİMATOM (Kayıtsız şartsız bir isteğin yerine getirilmesi emri, yerine getirilmez ise çatışma olacağını anlatan bir kelime) vererek, ideal bir zamanda Türk vatandaşlarının serbest bırakılmasını istemekti.

Ancak o zaman, başta bir hata yapmış olsa bile, kabile devleti olmadığını ve sabrın test edilemeyeceğini gösterirdi Türkiye. Burada şunu görmek gerekir. İsrail görünüşte bile olsa bir hukuksal durum içinde insanları alıkoymuş değildir. Öyle olsa idi, İsrail'in bu tutumu hukuk açısından meşru görülebilir ve diplomatik yollarla, örneğin ABD ile bir saat konuşarak, yalvararak, bir sonuç elde edilmeye çalışılabilirdi.

İsrail şimdi alıkoyduğu insanları serbest bırakıyormuş. Sanki bırakmama hakkı vardı da, alah razı olsun bırakıyormuş. Buna ilişkin bazı haberler gördüm; bu, Erdoğan'ın başarısıymış.

Bakalım bu sahte gerçeği pazarlama stratejisi ne kadar tutacak?

&&

Olaya bir başka açıdan, operasyon açısından bakılırsa İsrail'in içine düştüğü durum açısından bir başarı vardır. Öncelikle, oraya giden gemilerin amacı salt yardım değildir, bir operasyon için gitmişlerdir. Siyasidir. İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu delmek için yapılan bir girişimdir. 'Üç-beş' kişinin ölmesinin bir önemi yoktur bu açıdan. İsrail, büyük bir hata yapmıştır. Uluslararası su'da bu baskını gerçekleştirerek, hiçbir savunulacak zemin bırakmamıştır kendine. Bu uluslararası kamoyunda, antipati, ve prestij kaybı yaratmıştır. İleri süreçlerde İsrail'in aleyhine sonuçlar yaratacaktır bu olay. Türkiye hükümeti, eğer bu operasyonu perde arkasından yönetiyorsa ve bu sonucu almak istedi ise başarılıdır. Çünkü 'Siyonist' İsrail zor duruma düşmüştür. Ancak, perde önü açısından olaylar karşısında bir kabile devleti gibi davranmıştır. İsrail tehdidine rağmen insanlarını korumasız ve güvencesiz yola çıkarmıştır. İnsanlar öldürülmüş, yaralanmış, şiddete uğramış ve esir alınmıştır. Türkiye bu kabile devleti anlayışı ile, mağdur durumda olsa bile ve insani yardım yapmaya çalışan konumda olsa bile, zayıf bir duruma düşmüştür. Resmi olmasa da, elbette perde arkasından Türkiye'nin bu operasyonu desteklediği ve yönettiği aşikardır. Ancak, Türkiye bu operasyonu ve çıkan olayları yönetimi fiyaskodur.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..