Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

İstanbul'da kahvaltı şöleni, Van Kahvaltı Salonu

İstanbul'da kahvaltı şöleni, Van Kahvaltı Salonu
 

İnsanın sağlıklı yaşaması için, sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Günümüzde yoğun çalışma ortamında veya hafta sonu tatillerinde yapılan kahvaltının önemi ve değerini bilmeyen yoktur sanırım. İyi bir kahvaltıyla güne başlayan kişi güne zinde ve enerji dolu başlar.

İşte ben de arkadaşım Tayfun Azak ile birlikte kahvaltı deyince İstanbul’da kahvaltısı ile meşhur İrfan Orak’ın sahibi olduğu Van Kahvaltı Sofrası’na gittik. Çünkü Tayfun buranın müdavimlerinden, anlata anlata bitiremedi. Gerçekten kahvaltının ana yurdu desek yalan söylemeyiz. Çünkü her ürünün doğal olarak üretildiği, bol çeşitli bir kahvaltı. Hele o meşhur otlu peyniri, dünyaca meşhur hale gelmiş durumda.

Uluslararası yarışmalarda, ‘Van’ın dünyaca ünlü peyniri?’ olarak sorulan otlu peynir ve yine aynı üne sahip ‘Van kahvaltısı’, 4 yıldan bu yana, sadece bilmek zorunda kalanların bildiği yol üstü lokantalarında değil, İstanbul’da da kendine yer buluyor. İstanbullular bu lezzete iyiden iyiye alışmışa da benziyor. ‘Van Kahvaltı Sofrası’nda hafta sonları yer bulabilmeniz için birkaç saat beklemeniz gerekebilir!

Saraçhane’deki Büyük Şehir Belediyesi’nin arkasında bulunan Van kahvaltı salonu sabah 06da camiden cıkan insanlarımızla başlayan, daha sonra ailelere ve turistlere hizmet etmektedir. Çorba dahi bulunmadığı ama her şeyin doğal olarak yapıldığı lezzetli yöresel kahvaltılıklar insanda iştah kabartıyor. Onları mideye indirmek ne kadar güzel, insana mutluluk veriyor. Sanki güne başlarken kendini yeniliyerek giriyor insan, bu kahvaltılıkları mideye indirince.

Otlu peynir, kaymak, kavut, murtuğa, bal, tereyağı, süzme yoğurt, kavurmalık et ile cacığın içine katılan doğal otlar haftalık olarak Van’dan geliyor. Kavut ve murtuğa yörenin ilginç kahvaltılıklarından. Buranın diğer bir özelliği de mutfağının ‘açık’ olması. Dilerseniz mutfağa girip temizlik kontrolü yapabiliyorsunuz.

Van’lıların bu kadar ünlü kahvaltı sofraları kurmasındaki rivayet ise; Van’lı erkeklerin, karıları yorulmasın diye erkenden kalkıp dışarıda kahvaltı etmeleriymiş. Bu sebeple Van’da bir çok kahvaltı sofrası dükkanları açılmış, ordan da yurdumuzun hatta yurtdışına kadar ünleri yayılmış.

Van Kahvaltı sofrası’ndaki özel yöresel bazı kahvaltılıklar ise,

Otlu peynir: İçine dağlarda yetişen hoş kokulu otlar katılıyor. Bu otlar ilkbaharda çiçeklenme zamanı toplanan ve yöresel adlarıyla sirmo, mendo, peliz, kireng, yarpuz (yabani nane), mustafa çiçeği, helis (çaşur) ve kekik.

Murtuğa: Un, yumurta ve yağ ile yapılıyor. Un, yağda iyice kavruluyor. Un pembeleştikten sonra çırpılan yumurta üzerine dökülüp karıştırılıyor. Böylece murtuğa elde edilmiş olunuyor ve sıcak olarak servis ediliyor.

Kavut: Süte batırılıp kurutulan buğday, biraz kavrulduktan sonra el değirmeninde çekiliyor ve yağda kavruluyor. En güzel tereyağında oluyor; ama zeytinyağı ya da başka herhangi bir yağ ile de yapılabiliyor. Kahvaltıda genellikle üzerine bal veya reçel dökülerek yeniyor.

Cacık: Sütün yağı alındıktan sonra yağsız kalan lordan yapılıyor. Maydanoz, isteğe göre de biber katılarak hazırlanıyor ve sofraya tereyağın üzerine konularak getiriliyor.

Yine özel yumurta ve et kavurma, sucuk ile nefis terayağın nefis kokusuyla bezenen, yumurtanın karışımıyla taze özel ekmekle özel sahandaki bu lezzete ekmeğinizi banarken, ağzınıza gelen baharatların o dayanılmaz iştah açıcı tadı, gerçekten doyumsuz... Bu anlatılmaz sadece yaşanır.

İşte bu dayanılmaz lezzet ve damak zevkinin hijyenik ortamdaki adresi
Van Kahvaltı Sofrası: http://www.vankahvaltisofrasi.com

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..