Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '11

 
Kategori
İzmir
 

İzmir, Expo'yu hakediyor mu?

İzmir, Expo'yu hakediyor mu?
 

EXPO için iki başkanın yarışı


İzmir, bir EXPO deneyimi yaşadı. Projelerini ortaya koydu. Eksikliklerini, yanlışlarını gördü. Olmadı. 

Süreç zarfında ulusal hükümetle yerel belediye, yerel belediyeyle ticaret odaları birbirlerine girdiler, topu birbirlerine attılar. Sonuç değişmedi. 

Şimdi 2020'ye hazırlanıyoruz. Hükümetten sıcakımsı mesajlar geliyor, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı "İzmir avcunu yalar, yarışta biz de varız" diyerek piyasayı kızıştırıyor, biz İzmirliler bu açıklama üzerine sek arsenik içmeye kalkışıyoruz falan filan. 

Ankara'nın bir EXPO'ya ihtiyacı yok, gereği de yok. Ankara önce tüm Anadolu'ya yayılan gergin siyasi politikalara çözüm üretsin. EXPO, başkentlerin işi değil, olmamalı da. 

İzmir'e iş düşüyor yalnız.. İzmir, ikinci bir EXPO deneyimini varsayımlar ve hayaller üzerinden yürütmemeli. 

Yumurta kapıya dayanınca "Biz işte şöyle inciyiz, böyle moderniz" denilip hayali bir İzmir satılmamalı komite üyelerine, jürilere. Olanla koparılmalı EXPO. 

Düne göre elbette daha iyiyiz. Havalimanına toplu ulaşım sağlandı sayılır, şehir merkezindeki otellerin, butik otellerin sayısında gözle görülür bir artış var, Fuar alanındaki kapalı otopark yörenin park sorununu kısmen de olsa azalttı. 

Kültür ve sanata yönelik özellikle Konak Belediyesi'nin gösterdiği atak Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri tarafından da örnek alınırsa daha yaşanır bir İzmir bizi bekliyor demektir... İkiçeşmelik restorasyon projesi, yeni yollar bunlar iyi gelişmeler. 

Ama hala bitmeyen inşaatlar, hala yarım kalan projeler, hala en ufak yağmurda batan dükkanlar, hala en ufak sıkışıklıkta sıkış pıkış bir Altınyolumuz, İkiçeşmeliğimiz, hala toplu taşıma yöntemleriyle gidilemeyen bir otogar, üniversite kampüsleri var. Hala ekonomik darboğazda, girişimci ve gelişimci olamayan bir piyasaya sahibiz. 

Daha önce dile getirdiğimiz "Tarhiyle barışan İzmir'i" inşa etmek çok önemli, tekrarlıyoruz. 

O nedenle EXPO'yu isteyenler lafla değil, gönülden istediklerini ortaya koymalılar eğer gerçekten İzmir için ellerini taşın altına koydularsa. Zaten bir tecrübemiz var, projelerimiz var, yapacaklarımız var. Bir an önce, hızla yola koyulmalı İzmir. 

EXPO'yu aldıktan sonra değil almadan önce çözmeliyiz sorunlarımızı, bir önceki EXPO'dan farkı budur olayın. 

Yoksa bir gece ansızın Melih Gökçek karşımıza çıkıvermiş... 

 
Toplam blog
: 78
: 1198
Kayıt tarihi
: 12.10.10
 
 

Alice'in harikalar diyarındaki cennet bahçesinden sesleniyorum sizlere. Burada önyargı, olur olma..