Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'de Mart 2009 Etkinlikleri

İzmir'de Mart 2009 Etkinlikleri
 

Foto SmyrNazan


İlkbaharın ilk ayının ilk gününde önce bir Japon filmi gördüm, sonra İzmir Güzel Sanatlar Oyuncuları'nın Zoraki Hekim adlı oyunlarını AKM Yunus Emre Salonu'nda izledim.

Japon filmi DESEM'den... 28 Şubat ile 1 Mart günlerinde Japon Filmleri Festivali vardı. İlgi öylesine büyüktü ki Bordo Salon'da boş koltuk kalmadı!.. DESEM'in Bordo ve Büyük Salon programı, http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Icerik/Icerik.php?KOD=8473 'te. Bordo'da oynayacak son dört Kim Ki-Duk filmini kaçırmamalı.

Desem dışındaki diğer salonların filmleri için yine http://beyazperde.mynet.com/232/Izmir-Sinema-Salonlari 'na bakıyorum. Ben Pandora'nın Kutusu'nu (http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=166700) , bir de Gölgesizler'i (http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=165105) yazdım. Ümit Ünal, Gölgesizler'in galası için GSF Özdemir Nutku Sahnesi'ne gelecek 10 Mart'ta. Sevenlerine duyurulur! Eran Riklis'in Limon Ağacı ile Selim Evci'nin İki Çizgi'si İzmir'e gelir mi, bilmiyorum. Kimi filmler İzmit'ten aşağıya inemiyor. İzmir Gaziemir Kipa Hollywood ile İzmir Karaca'da İzmirli yönetmen Korhan Uğur'un ilk uzun metrajlı filmi Öldür Beni de görülmeli (http://www.oldurbeni.com).

Ege Üniversitesi Kampüs Kültür Merkezi (MÖTBE), Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Kültür Sanat Evi ile 50.Yıl Köşkü programlarını bu ay http://sksdb.ege.edu.tr/egeli_kultur/?page=program 'da bulacaksınız. 16-20 Mart 2009 tarihleri arasındaki 4. Ege Kitap Günleri etkinlikleri kapsamında Sonbahar filmi gösteriminin ardından yönetmeni Özcan Alper ile söyleşi var. Füruzan, Nihat Sırdar, Feyza Hepçilingirler, Doğan Hızlan, Sadık Demiröz, Timurtaş Onan, Murat Gülsoy bu etkinlik için MÖTBE'de.

Şubat başında İzmir Filarmoni Derneği'nin düzenlediği Altıncı Uluslararası İzmir Caz Festivali'nin ardından yarın da İKSEV'in düzenlediği 16. İzmir Avrupa Caz Festivali başlıyor. Program http://www.iksev.org/izmir_caz_festivali.php 'de. 2 Mart, Dee Dee Bridgewater & İstanbul Superband gecesi. Dee Dee'yi In Montreux albümüyle sevmiştim. Sanatçının konser turları kendi sayfasında: http://www.deedeebridgewater.com/tour.html. 13 Şubat'ta Chicago'daymış. Yarın akşam bizde, iki hafta sonra Salt Lake'teymiş... Dünya turu kapsamındaki sanat merkezlerinin tüm sayfaları tıklayınca açılıyor, 2009'un ikinci konseri AASSM'de diye yazıyor ama nedense bizim sayfa açılmıyor, IKSEV/eng hata veriyor (nedeni geçici olabilir). Aslında AASSM'ye http://www.aassm.org.tr diye bir adres yaratılmış ya, sayfa İngilizce değil. Umarım böylesi büyük bir sanat merkezi dünyaya açılıyorken sanal uygulamalar da sonraya bırakılmaz, önemi göz önünde bulundurulur.

AASSM'nin program sayfasında sergi bilgileri de var, konserler de. Ama listeye girmeyen, yine bu ay içinde, 27 Mart Cuma akşamı Mahler'in İkinci Senfoni'si.

İZDOB, geçen ay verdiğim adreste programını sunuyor ayrıca biletlerinizi bir ay önceden alabiliyorsunuz. Mart ayında Elhamra'da izlenecek olanlar Romeo ile Juliette, Bir Kumru Masalı, Carpe Diem Ensemble, Simon Boccanegra ile Cinderella. Mahler'in İkinci Senfonisi, yukarıda belirttiğim gibi AASSM'de.

İzmir Sanat, 16. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamına alınmış bir salon. Konserler ve temsillerle dolu programı ile sizi bekliyor. 27 Mart-10 Nisan arasında kutlanacak olan 27. İzmir Tiyatro Günleri programı henüz belli değil, ara sıra sayfayı yoklamakta (http://www.izmirsanat.org.tr) yarar var.

Özel İzmir Tiyatro Bâb-ı Sanat Sahnesi'nin sayfası güncel: www.izmirtiyatro.com. Ancak ilk oyunlarının Nisan ayında olacağını söylediler, Mart sonuna doğru sayfaya bakmalı ya da 446 77 95'e telefon etmeli.

Tiyatro Artı İzmir, Türkiye'de bir ilk olarak Paul Auster'in Hayaletler adlı yapıtını özgün bir sunumla İzmir sokaklarına taşıyor. Yer ayırmak için sanatçı Mustafa Birgin aranacak, telefon numarası: 535 311 32 52

İzmir Yenikapı Tiyatrosu Mikado'nun Çöpleri'ni sahneliyor, bu ayki ilk temsilleri 6 Mart'ta Fransız Kültür Merkezi'nde.

Fransız Kültür Merkezi, İzmir Türk - Amerikan Derneği TAD ile Goethe-Institut İzmir'in Internet sitelerinde yine aylık programlar öğrenilebilir. Alman Kültür'de 4 Mart'ta Jens Krüger'in şarkılarını dinlemelisiniz. Geçen yıldan akordeon ve piyanolu ''In der Nacht ist der Mensch nicht gern alleine'' konserini unutamıyorum. TAD'da, Üner Birkan'ın sunacağı ''Doğu-Batı Orkestrası Ramallah (Filistin) Konseri'' dvd'sini, 2. bölüm de olsa kaçırmamalı; çocuklar eskortla Ramallah'a gelecek, konser verilecek, Edward Said'in eşi de bir konuşma yapacak ve çok duygulu anlar yaşanacak.

Devlet Tiyatroları
programı da geçen ay verdiğim adreste. Annemin Halk Evi dediği bugünün Konak Sahnesi'nde Jeanne D'Arc'ın Öteki Ölümü'nü izlemeye gittiğimde Ragıp Haykır Sahnesi'nin kapatılmaması için imza kampanyası vardı. Artık sorun kalmadı, diye biliyordum. Bina satılacakmış. Yıkılan, yakılan ya da satılan sanat merkezlerinin yerine keşke hemen yenileri konabilse. Umarım tüm çabalar olumlu sonuç verir.

Çalışkan ve sanatsever Konak Belediyesi Mart programı http://www.konak.bel.tr/haberler/martkulturrehber.htm 'de hazır. 2 Mart Pazartesi günü Ebruli Turizm Fotoğraf Sergisi açılışı var. Ebruli ve Resmiye Hanım, çok İzmirliye önce İzmir ve çevresini sonra Anadolu'yu gezdirmiş; öğretim üyeleri ile konularının çok özel uzmanı kılavuzlarıyla bilinçli bir gezgin takımı oluşturmuştur. Eski bir Ebruli dostu olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özgün, bilge bir akademik gezi yapmanın yanı sıra gurmelik öğrenmek ya da pekiştirmek; üstelik güzel dostluklara temeller atmak için bir hafta sonu gezisi almak yeterli (www.ebruliturizm.com.tr). Bu sergi de zaten gezgin fotoğrafları sergisi. Belediyemizin Mart programında en öne çıkan etkinlikler Barış Gelini Pippa Bacca anısına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile 19-22 Mart V. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması. 12-21 Mart arası Üçüncü İzmir Uluslararası Kukla Günleri programına göre Konak Belediyesi salonları da etkinliklere sahne olacak: http://www.izmirkuklagunleri.com/program_detail.htm

Çalgı yapım sanatı üzerine öğrenmek istedikleriniz, Eflatun Kitabevi Sanat Merkezi'nde, 14 Mart 2009 Cumartesi günü saat 13:30'da, E.Ü. Devlet Türk Müziği Konservatuarı Öğretim Görevlisi Veyis YEĞİN tarafından tatlı bir söyleşi içinde size sunulacak. Adres: 861 Sok. 23 Hisarönü - Konak (489 12 63'e telefon ederek ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz).

Maria Rita Epik Müzik Okulu Konser Salonu'nda, 17 Mart 2009 Salı günü saat 19:30'da Maria Rita Epik'in "Okul Öncesinde Müzik Eğitimi"adlı söyleşisi ve dinletisi var (Cumhuriyet Bulvarı 111/4 Konak-Pasaport İzmir).

Konak'taki metro istasyonu girişinde, 17 Mart Salı günü saat 13:00'te fotoğraf sanatçısı Hasan Kaplan'ın Yüz Coğrafyası adlı sergi açılışı var, Yaşlılar Haftası kutlamaları çerçevesinde sergi beş gün sürecek.

20 Mart Cuma akşamı, saat 20:30'da GSF Özdemir Nutku Sahnesi'nde Lorca'nın Kadınları son kez oynanacak.

İBB Fotoğraf Sanatı Kulübü Fotoğraf Sergisi açılış kokteyli, İBB Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde, 25 Mart Çarşamba günü saat 17:30'da.

İzmir çevresinde İzmir Belediyesi otobüsleriyle ulaşılabilen yerlere doğa yürüyüşleri düzenlendiğini biliyor muydunuz? Ben yeni öğrendim: Kentkart ile (yl/ TL. 2,7 ödemiş olarak) İzmir'de ''trek tadı'' Deretepe Dağcılık ve Doğa Sporları'nda (http://www.deretepe.org).

Çok sevgili İzmirliler, geçen ayki İzmir etkinlikleriyle ilgili yazıda belirttiğim ve nitekim yaptığım gibi, ay içinde sonradan yayımlanan, duyurulan programları metne ekler, kendi içinde güncellerim.

Kaygısız, zararsız, sağlıklı, uğurlu, erinç dolu günleriniz olsun!

 
Toplam blog
: 101
: 2403
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

İzmir'den merhaba! İzmir'de, Göcek'te, Marmaris'te, Milas'ta, Söke'de, Bodrum'da sonra yine İzmir..