Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '12

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Japon Kooperatifçilik Hareketi ve Toyohiko Kagawa

Japon Kooperatifçilik Hareketi ve Toyohiko Kagawa
 

 

Japonya dediğimizde hepimizin gözünde çalışkan, organize olmuş, kibar ve sabırlı insanların yaşadığı geleneklerine bağlı gelişmiş bir ada ülkesi gelir. Japon insanını sahip olduğumuz asya kültürü içinde kendimize yakın hissederiz. Bu duygular her iki ülke insanını birbirine yaklaştıran en güzel duygulardır. Japonya’nın sahip olduğu kültürel değerler yanında teknolojik üstünlükleri bazen bizi büyüler. Bu ülkenin 1960’lı yıllarda ülkemizle neredeyse ayni düzeyde olduğu gerçeğinden hareket ettiğimizde nasıl oluyor da bu ülke böylesi bir gelişmeyi elde etti diye şaşkınlığımızı ve hayranlığımızı gizleyemeyiz.

Tabii çoğumuz bu gelişme periyodunun sanayi ve ticaretteki gelişme ile sağlandığını, ortaya çıkan zenginlerin bir anda böylesi bir gelişmeyi sağladıklarını düşünürüz. Çünkü kooperatif gerçeğini bilmeyen bize kimse bu ülkedeki gerçekleri anlatmaz. Zaten anlatanda bazı gerçekleri bilerek ya da bilmeyerek çarpıtarak değerlendirir ve paylaşır. Bu ülkedeki sosyo ekonomik hareket çoğu kez dikkate alınmaz. Sanki bu büyük şirketler biranda zeki ve yaratıcı insanlar tarafından ülkeyi üst noktaya taşımışlardır. Dünyanın başta gelen kapitalist ülkelerinden biri olan Japonya’da tabii ki gerçek tablo bu değildir. Japonya’nın bugünkü gelişmişlik düzeyini temel taşlarını kırsalda ve şehirdeki kooperatifler oluşturmuştur. Kooperatifler bu gelişmiş düzeyinin oluşmasında en önemli pay sahibi olan destekleyici sosyo ekonomik kuruluşlardır.

Dünyanın hızla kriz ve sinsi savaş ortamına girdiği bu günlerde Japon kooperatifleri yine dünyaya örnek olacak çalışmalar yürütmektedirler. Ülkenin sanayileşmesinde, ticaretin gelişmesinde ve sosyal refahın artışındaki çalışmaları yanında doğal afetler karşısında da ne denli önemli ve etkili olduklarını dünyaya ispat etmişlerdir. Sanayi, ticaret ve finans kuruluşları yanında, hastaneleri, okulları, bakım evleri ve sosyal tesisleri ile tüm ülkeyi kucaklamaktadırlar. Tabii Japonya’yı bugünlere taşıyan kooperatifçilik hareketinin önderlerinden biri çoğumuzun ismini dahi duymadığı Japon tüketim kooperatiflerinin babası Toyohiko Kagawa’dır.

Deprem felaketi ile tanıdığımız Kobe’de 1888’de doğan Kagawa genç yaşlarda ailesini kaybetmesinin ardından hıristiyan bir din adamı olarak yetiştirildi. Yaşamını bir din adamı olduğu kadar sosyal reformist, işçi hakları savunucusu olarak sürdürmüştür. O yaşamı boyunca toplumsal konularda çalışmalar yürütmüştür. Kobe’nin gecekondu mahallelerinde başladığı çalışma yaşamında hep fakir insanların arasında yaşadı. Ömrü onların sorunlarına çözüm aramak ile geçti. İşçilerin mücadelelerinde yanlarında oldu. Kimi zaman hapse atıldı. Zor mücadele dönemleri yaşadı.

Kagawasavunduğu görüşleri doğrultusunda mücadele etmesi yanında kitaplar yazdı. Görüşlerini toplum ile paylaştı. Bebek ölümlerinin yaşandığı ve yoksulluğun kol gezdiği gecekondu bölgelerinde fakirlere yardım etmek için kooperatifçilik hareketine öncülük etti. Okulların ve hastaneler açtı.  2. Dünya savaşında Japonya’ın Çin’i işgal etmesinden rahatsız olmuş ve Çin’den özür dileyebilecek kadar Japon politikacılarına karşı duruş sergilemiştir. Bu nedenle hapse mahkum olmuştur. Japon İşçi Konfederasyonunun kurulmasına öncülük etmiş, Ulusal Savaş Karşıtları Birliği’ni kurmuştur.

Kagawa görüşleri doğrultusunda yazdığı “kardeşlik ekonomisi” adlı kitabıyla kooperatif hareketini barış hareketiyle birleştirmiş yeni bir kavram ortaya koymuştur. Daha da önemlisi dünyanın daha çevre sorunlarını tanımadığı ve bilmediği dönemlerde çevre koruma önlemlerini Japonya gündemine getirmiştir. Japonya’daki toprak erozyonu sorununa karşı çiftçileri harekete geçirmiştir. İnsan ve hayvanların beslenmesi için meyve ağaçları dikimi konusunda toplumu yönlendirmeye çalışmıştır.

O yaşadıklarını dikkate alan ve topluma mesajlar veren 150’yi aşkın kitap yazdı. Ülkede yaşanan deprem felaketlerinde etkin görevler aldı. 1923 yılında Japonya’nın yaşadığı büyük depremlerden biri olan Büyük Kanto depremi sırasında yardım çalışmalarını organize etti. Ülkede kadınların oy hakkını kazanmaları için mücadele etti. İkinci dünya savaşı sonrasında Japon hükümetine danışman oldu. 

1940 yılında, Kagawa Çin'in Japonya'nın işgaline Çin Cumhuriyeti için bir özür diledi ve bunun için tekrar tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra, o millet ve Japonya arasındaki savaşı önlemek için beyhude bir girişimde ABD'ye geri döndü. Daha sonra kadınların oy kazanmak için yaptığı girişimleri devam Japonya'ya döndü. Japonya'nın teslim sonra, Kagawa geçiş Japon hükümetine danışman oldu.Kagawa Japon Kooperatifçilik hareketinin lider kişilerinden biri olarak kalmayıp, düşünceleri ile dünyanın birçok ülkesindeki insana yol göstermiştir.

O yaşamı süresinde sürdürdüğü mücadele ortamı içinde kooperatiflerin kurulmasına öncülük etti. 1920 yılında Osaka’da Kobai Birliğini - Kyoeki-sha, 1921 yılında Kobe Tüketici Birliğini, ileride ismi Coop Kobe olarak değişen Nada Mobai Birliğini, Koto Tüketiciler Birliğini, Tokyo Öğrenci Tüketim Birliğini ve Tokyo Iryou Birliğini gibi birçok kooperatifin kurulmasında yer aldı. Savaş sonrasında Japon Kooperatif Birliğini organize etti. 1951 yılında Japon Tüketim Kooperatifleri Birliğini kurdu ve hayata veda ettiği 1960 yılına kadar başkanlığını yürüttü. Kurduğu Tüketim kooperatifleri bugün pazarın %30’unu oluşturmaktadır.

Japonya’ya gibi dünyanın önde gelen kapitalist ülkesinde neredeyse her köyde ve şehirde ve de her köşede ortaklarına ve Japon halkına hizmet eden kooperatife rastlarsınız. Yereldeki üreticilerin ürünlerinin de bu marketlerde satıldığına şahit olursunuz. Hatta bazı kooperatif marketlerinde üreticilerin kendi ürünlerinin fiyatlarını kendilerinin belirlediğini görürsünüz.   

Kagawa’nın yaşamı boyunca yaptığı eylemleri ile, yazdığı eserleri ve kurduğu kooperatifleri ile Japon halkına ve dünyaya verdiği temel mesaj aslında bir kardeşlik ekonomisidir. Zengini daha zengin yapmaktan çok aç ve yoksul halkın zenginleşmesi, toplumda refah seviyesinin artırılmasıdır. Hepimizin birimiz, Birimizin hepimiz için çalışması anlayışıdır. Yani işaret edilen kooperatifçiliğin ilkeleridir.

Japonya’da Kagawa’nın kooperatifleri dün gösterdikleri başarıları bugünde gösteriyorlar.  Yakın tarihte yaşanan deprem, tsunami ve nükleer felaketin yaralarını kısa zamanda sardılar ve dünyaya örnek oldular. İşte Kagawa’nın yaptıkları, İşte Japonya’nın fakir ve yoksul bir ülkede iken hatta onca deprem ve ağır 2. Dünya savaşı yaşamışken bugün ulaştığı düzey.  

http://jccu.coop/eng/aboutus/coopsjapan.php

http://jccu.coop/eng/aboutus/history.php

http://www.core100.net/e-index.html

http://zaidan.unchusha.com/archives/index_e.html

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..