Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Karalahana ile dolması...

Karalahana ile dolması...
 

Küçüklüğümden beridir tanırım onu..

Her türlü yemeğini yemişliğim, her türlü yemeğini yapmışlığım vardır.

Karadeniz’e özgü bir sebze derken abartmıyorum ama, onunla Almanya’da bir bahçede karşılaşacağımız hiç aklıma gelmemişti.

Her ne kadar pişerken yada haşlanırken kokusu, bizim yöre insanı dışındakilere kötü gelse de, lezzeti esas tabağa konulan yemeğindedir.

Hele Çernobil faciasından sonra bile yenmesin diye bildirimlerde bulunulsa dahi, tıpkı çay gibi vazgeçilmezler arasında yer aldığından yedik..Hemde her türlüsünü, .Ondan uzaklaştığımda mutlaka özlüyorum, fazla uzaklaşmak yaramıyor belli ki..

Çorbası, dolması, diblesi, otutturması, zeytinyağlısı, Gürcücesi, kapaması, turşusu..daha sayamadığım yemeği ile, mutlaka bir Karadeniz evinde karşılaşırsınız onunla hemde dört mevsim.

İstisnasız bir çeşittir Karalahana… Şimdi birazda besin değerlerine bakalım.Neler varmış?

250 gramı tüketildiğinde bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının tamamını (500 mg); A vitamini ihtiyacının ise yüzde 15’ini karşılayan, içerdiği antioksidan maddeler nedeniyle vücutta kanser oluşumunu engelleyen, düşük kalorili olması ve yüksek oranda lif içermesi nedeniyle dengeli beslenme sağlayan bir bitki ile karşılaşırsınız.

Şimdi sıra, Karalahana Dolması yapmada;

Malzemeler;

Karalahana yaprağı istediğiniz kadar.Ben tarifi; 2 Bağ karalahana yaprağına göre hazırladım ki akşam pişirdim.Hımmmm olmaz böyle lezzet..İsteyen içine kıyma katabilir.Ben tercihimi zeytinyağlıdan yana kullanıyorum.

İç harcı:

1, 5 Bardak pirinç,

½ Bardak Bulgur (isteyen sadece pirinç katabilir.)

3 orta boy soğan (bol olmalı)

Maydanoz, yeşil nane,

Karabiber, kırmızı biber,

½ Çay bardağı su

(Etli düşünenler için ise, 250 gr kıyma ile ½ pirinç yeterli olur.Bütün malzemeyi çiğden karıştırarak, dolmayı sarabilirsiniz.Ve birazcık tombul tombul sarılırsa daha leziz olur.)

Soğanı ince doğrayıp yağda kavuralım, Üzerine yıkadığımız, pirinç bulguru koyalım.Kavuralım, tuzunu atalım. Yarım çay bardağı suyu katıp ateşin altını kısalım, suyunu çekince baharatını, yeşilliği koyup karıştırıp, ağzını kapatalım kiii demlensin kendine gelsin.

Karalahanayı (Biz pancar diyoruz, Ordu yöresi tabii ) tencerede kaynattığımız suda haşlayalım. Çok bekletmeksizin, eritmeden alalım, soğuk suya atalım ki ne rengi atsın, ne besin değeri kaybolsun. Sonrasında lahanaların damarlarını bir bıçak yardımı ile alıp, düz bir zemine serelim, Büyük yaprakları ikiye bölelim, küçükleri bölmeden serip bir kenarına harcı koyup kalem gibi saralım. Sarma işlemini bitirince, tencerenin dibine damarları atalım üzerine dolmaları sıralayalım.tuzunu atalım. Özellikle soğuk su koyalım. Üzerini geçecek kadar, fazla değil. Birde tabak kapatalım üzerine ki, dolmalar yerinden oynamasın. Ateşe alalım, kaynamaya başlayınca ateşi kısalım. Su çekmeye başlayınca üzerine zeytinyağını gezdirelim. Bunu mutlaka unutmayalım.Su azalınca yağı gezdirdiğimizde öyle lezzet kazanıyor ki… Varsa evde bir tatlı kaşığı kadar tereyağı koyun yağı gezdirdikten sonra. Yağ faslı bitince kapatalım altını kısık ateşte pişsin. İster yanına şööyle köy yoğurdunu alır yersiniz.İster Tencereyi önünüze alıp , kimseye yedirmez gider, gelir yersiniz. İster dost sofrasında iki muhabbet eşliğinde ikram edersiniz. İster biz Karadenizliler gibi, önceden dolmayı sarar, deepfreeze atarsınız, ansızın biri çıkagelirse, hemen pişirirsiniz.. Keyfinize kalmış...

Hepsi bu, dolma tarifinin lezzeti burada..

Yok ben uğraşamam, çok zor diyorsanız alın bileti gelin Ordu’ya, ben buradayım.

Harika resim çekmiştim antika tabak ile, maalesef aktarılmada sorun oluştu.Onun yerine üzülerek resmi portakalagaci.com.adresinden almak zorunda kaldım.

 
Toplam blog
: 359
: 1593
Kayıt tarihi
: 29.11.06
 
 

Deli-dolu, akıllı,  yalandan yere çamura yatan, normal değerlerde zekalı, esprili, şakacı, kendin..