Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kariyeriniz nelere bağlı?

Kariyeriniz nelere bağlı?
 

İş yaşamınızdaki kariyer her ne kadar sizin çalışmanıza ve başarınıza bağlı olsa da karşılaştığınız veya birlikte çalıştığınız kişiler ve olaylar da kariyerinizi, hatta yaşamınızı ciddi şekilde değiştirebilir. Bu nedenle öğrenciyken veya okul bittikten sonra yaptığınız kariyerin, işe başladıktan sonra nereye gittiğini anlamadan kariyerinizin istediğiniz yönden kayıp bambaşka denizlere yelken aldığını görüp hayretler içinde kalabilirsiniz.

Evlilik kariyerinizde hiç önemi olmayan bir nokta gibi görünse de, yaşamdaki mutluluğunuz, sizi anlayan ve destek veren bir eşin hayata bakış açısı, hayattan beklentileri de kariyerinizi etkileyen en önemli unsurların başında gelir. Olumlu ise ne mutlu ama olumsuz senaryodan bir parça söz etmekte kariyer basamağının başında olan arkadaşlar için yarar vardır sanırım. Canım cicim ayları geçtikten sonra sürekli şikayet eden, annesini, babasını özleyen, çocukları veya yaşamdaki diğer sorunları temcit pilavı gibi önünüze koyan bir eş ile kariyer yapmak çok zordur. "Kariyer de yaparım, çocuk da" reklamlarına kanarak sakın evliliğin kariyerde kolaylık sağlayan bir etken olduğunu düşünmeyin. Bazen evlilik iyi bir kariyerin sonu da olabilir, kötü bir kariyeri de iyi tarafa yönlendirebilir! Evlenmeden önce kariyer hedeflerinizi müstakbel eşinizle paylaşmakta büyük fayda olacaktır. Tanıştığınızda ya da nişanlıyken bahsetmediyseniz evlendikten sonra bazen hiç konuşmamak daha anlamlı olabilir! Örneğin evlendikten sonra dansözlük kariyerine başlayabilecek bir kadın veya başlatabilecek bir erkek olduğunu sanmıyorum. Dansözlük belki işin esprisi ama onun yerine koyabileceğiniz başka meslekler de eşiniz tarafından aynı şekilde karşılanabilir. Evlilik ve kariyer denilen noktada özel hayatınıza da ciddi zaman ayırmanız gerektiğini sakın unutmayın ve umutturmayın.

Kariyerde diğer önemli bir nokta çalıştığınız kişilerle uyumunuz, yöneticilerinizin başarısı ve öngörüşlü olarak olayları görebilme yetisidir. Sizin veya çalıştığınız kişilerin iyi veya kötü olmasından söz etmiyorum, burada uyum söz konusudur. Her iki (veya daha çok) taraf iyi insanlar olsa da maddelerin uyumsuzluğu gibi kişilerin uyumsuzluğu da başarıyı etkiler. İşin kötüsü böyle bir uyumsuzluğua yapabilecek bir çözüm bulamamanızdır. Eğer diğer çalışma arkadaşlarınızın daha önce gideceğini düşünürseniz bekleyebilirsiniz. Ancak kendinizi onlardan daha huzursuz hissediyorsanız iş değiştirmek daha anlamlı olabilir.

Mesleki eğitimler, kişisel gelişim seminerleri, yabancı dil kursları, mesleğinizdeki gelişmeler gibi sizleri geliştirebilecek etkinliklere, kurslara ve eğitimlere katılmak bilginizin ve düşünce dünyanızın dingin kalmasına yardımcı olur. Yabancı dil bilginiz sınırlı veya yetersiz ise kariyer basamaklarını çıkmakta her zaman zorlanacağınızı söyleyebilirim. Hatta iki yabancı dil bilmek bile bazen kariyer basamaklarınıza yetmeyebilieceği gibi dil bilmenin de mutlaka bir kariyer sağlayacağı gibi bir düşünceye kapılmayın.

Mevcut iş yerinde istediğiniz kariyeri elde edemiyorsanız bir başka işe geçerken de dikkatli olmak gerekiyor. Dimyata pirince giderken elinizdeki işten de olabilirsiniz. Önceki veya mevcut işinizdeki eksi yönleri anlatarak kendinizi çalışılması zor insan pozisyonuna sokmayın. Eğer işinizden kariyer yapmak amacıyla ayrılıyorsanız mutlaka yeni iş yerinden özel bir sözleşme ile belli bir sürelik çalışmanızı (örneğin iki yıllık) garanti altına almaya çalışın. Bir işyerinde çalışırken iş değiştirmek bazı insanlara etik gelmese bile sizin en güçlü olduğunuz zaman çalıştığınız ve para kazandığınız zamandır. Bu nedenle çalışırken iş değiştirin. Ancak yeni iş yerine geçerken eski iş yerinizi de tamamen gözardı ederek ayrılmayın, yaptığınız işi birilerine öğretmek için zaman geçirmek sonraki yaşamınızda size huzur ve güven sağlayacaktır.

Bir kariyer planlaması yaparken gerçekçi olmak ve şartlara göre planlarınızı revize etmek gerekebilir. Kariyer planlaması yapmak mutlaka bir yerde genel müdür veya müdür olmak olarak algılanmamalıdır. Yaptığınız işten mutlu olmak, ailenizin ihtiyaçlarını sağlayabilecek ve kapasitenizi en iyi şekilde kullanabileceğiniz bir iş anlamına gelmelidir. Yaşamdan ne istediğini bilmeyenlerin yapacağı kariyer de planlama da bir işe yaramayacaktır.

Ne istediğinizi gerçekten bilirseniz iş ve özel hayatınızda kariyer merdivenlerinizi daha kolay çıkabilirsiniz. Profesyonel olarak Kariyer Danışmanlığı bir meslek olmasa da Özel yaşamınız ve iş yaşamınız için güvenebileceğiniz bir danışman size bu konuda ciddi yardımlar sağlayabilir.
 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..