Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '11

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

Kedilerle köpeklerin farkı

Kedilerle köpeklerin farkı
 

U yumsuz olan kediyle köpek değil, onları ha bire kendi gibi birbirine düşüren, insanoğlu insan...


Kediler de, köpekler de benim hiç yabancım değil güzel okuyucum. Her iki hayvan türünden gerek evimde, gerek kapımın önünde, gerek sokakta, gerekse deniz kenarında sayısını bilmediğim kadar çok besledim. Ölene kadar da besleyeceğim. 

Onlara bu kadar yakın olunca, haliyle, çok iyi de tanıyorsunuz onları; ister istemez. Farklarının da farkına varıyorsunuz kendiliğinizden. Dilimin döndüğünce o farkları anlatacağım size; belki bir işinize yarar diye... 

- Kediler şehir efsanesi haline gelmiş kadar nankör değilse de; aşırı bencil ve özgürlük delisidir. Köpekse kendini insan sanacak kadar yakın, sıcak ve sadık ve de itaatkardır ummayacağın kadar... 

- Kediyle ancak o istediği zaman, ancak onun istediği kadar oynayabilirsiniz. Köpekleyse istediğiniz zaman ve istediğiniz kadar... 

- Kedi tuvalet terbiyesi dışında davranışları konusunda hiç denecek kadar az eğitilebilr. Köpekteyse eğitimin sonu ve sınırı yok desem durumu abarttmış olmam heralde. 

- Kedi 3000 yıldır; köpekse 10.000 yıldır insanoğluyla birlikte yaşamakta. Aradaki yakınlık farkı da çok büyük ihtimalle buradan doğmakta... 

- Kedi, ilişkide olduğu kişileri ve yakınlık derecelerini seçerek, kendine göre ayarlar. Sözgelimi, ailenizin annesiyle, babasıyla, çocuklarıyla ayrı ayrı kişisel ilişki kurar. Aile dışı yabancılaraysa zor ve zamanla alışsa da çok zaman fazlasıyla soğuk ve mesafelidir. Köpekse sevgiyi paylaşmakta anlatılamayacak kadar cömert ve paylaşımcıdır. 

- Kediler fazlasıyla korkak ve panik atak ( sokakta, trafikte o yüzden bir çok kedi ezilir.) ve sınırlı zekaya sahiptir. Köpeklerdeyse yer yer 5 yaşında çocuk zekasına sahip olanlarına bile rastlanır. 

- Köpeğin önünne ne koyarsan; kediyse sadece sevdiğini yer. 

- Kedi çoğu zaman kaprisli, bencil ve çıkarcıdır. Sizi ha bire keyfince yönetir ve yönlendirir. Köpek içinse siz ancak itaat edilecek birisiniz. 

- Hacim farkları yüzünden, kediler daha sevimli bulunur. Evlerde daha çok beslenir. Sokaktaki normal insan, kedilere daha töleranslıdır. Ancak köpekler bu konuda inanılmayacak derecede şanssızdır. Cüsseleri yersiz korku ve endişeye, belediye zabıtalarınca yersiz ve haksız hunharca katledilmelerine zalim bir gerekçe olur. 

- Sokakta kalmış veya sokağa atılmış bir kedi, bu gerekçelerden dolayı, köpekten çok daha kolay barınır ve beslenir. Köpeğiyse kediden çok daha zor ve çetin bir yaşam mücadelesi beklemektedir. 

- Yine aynı sebeplerden, kedileri sahiplendirmek, onlara sıcak bir yuva bulmak köpeklerden çok daha kolay ve zahmetsizdir. 

- Köpekler iyi bakıldıklarında kedilerden çok daha uzun ömürlüdür. Çok çok iyi bakılan bir kedi en fazla 7 - 8 yıl yaşayabilirken köpeklerinse 15 yıl yaşayanına rastlanır. 

- Kedinin bakımı çok daha kolay ve masrafsiz; köpeğinkiyse hakkıyla yapılırsa eğer, çok daha zor ve masraflıdır. 

- Köpek çok daha sıcak ve ilgili olduğundan kediye göre insana; çok daha yakın ilgi ve zaman ister sahibinden. Kediyse neredeyse hiç önemsemez bunları. Çünkü dünyanın merkezinde o vardır. Sevseniz de olur onu, sevmeseniz de... 

- Kedilerin de hassas ve duyarlı olanlarına rastlansa da; köpek bu konuda da kediye fersah fersah fark atar. 

- Köpeğin insanın günlük hayatında ona sağladığı fayda; kediyle karşılaştırılamayacak kadar çok ve çeşitlidir. 

- Çocuklarla iletişimde ve çocukların sosyalleşmelerinde, yine size köpekleri tavsiye edebilirim gönül rahatlığı içinde. 

- Kedi, köpeğe göre daha çevik ve hızlı, köpek hantalsa da bu farkın pratikte, çok fazla bir faydası, önemi yoktur hayatınızda. 

- Köpeği gönül rahatlığıyla her yere, tatillere, hatta yüzmeye bile götürebilirsiniz. Kediyse sizi küçük bir çocuk gibi yorar ve tedirgin eder. O tatilini yaparken keyifle; siz çalışırsınız ha bire onun keyfince! 

- Kedi huysuz insanlar gibi, çenesi düşükler gibi, ha bire mırıldanır ve mızmızlanır. Köpekse ancak çözemediği bir sorununda başınızı ağrıtır 

- Köpekler de oyunu sevmekle birlikte, kedilerle çok daha fazla oyunu çok daha kolay oynayabilirsiniz. 

Yazımdan da anladığın gibi güzel okuyucum kedileri de sevsem de ben köpekleri daha yakın bulurum kendime. Peki sende durum ne alemde? 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..