Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kısır (İnce bulgur salatası)

Kısır (İnce bulgur salatası)
 

Hanımlara göre beş çayı kısırsız olmaz gerçekten kısır,  malzemesi bol konulup layıkıyla yapıldığında sürekli aranılan bir lezzettir. İnce bulgurla yapıldığı için hazmı kolaydır ve bulgur doktorlar tarafından ısrarla tavsiye edilen bir besindir. Evde kıvırcık salata veya marul olduğu zaman ben bunları da koyuyorum daha lezzetli oluyor şayet yoksa yeşillik olarak sadece maydanozda koyabilirsiniz.  

Malzemeler:

3 orta boy su bardağı ince bulgur

3 orta boy su bardağı kaynar su(bulguru ıslatmak için)

1 çorba kaşığı acı biber salçası

1 çorba kaşığı domates salçası

2 büyük incecik doğranmış soğan

 4 diş dövülmüş veya rendelenmiş sarımsak

1 demet ince kıyılmış maydanoz

1,5 su bardağı zeytinyağı(yağlı olursa kuru olmaz, lezzeti artar)

1 çorba kaşığı nar ekşisi veya sumak

2 tane limonun suyu

1,5 tatlı kaşığı tuz(arzuya göre azaltılabilir)

1 çorba kaşığı acı pul biber, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kuru kekik, 1 çorba kaşığı isot(Urfa yöresine ait kurutulmuş toz biber)

1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı zerdeçal

Yapılışı:

Bulgurlar geniş ve çukur bir tepsiye konulduktan sonra 3 su bardağı kaynar su ile ıslatılır, bulgurlar yumuşasın diye tepsinin üzerine bir kapak kapatılır.

Tavanın içine yağı koyarız, soğanları, sarımsağı, salçayı, maydanozu, tuzu ve tüm baharatları koyarak kavururuz. Ocağı kapatınca içine nar ekşisi ve limon suyunu koyarız.

Yumuşayan bulgurları elimizle iyice yoğururuz,  bulgurlar yeterince yumuşadıktan sonra tüm malzemeleri bulgura ilave ederek tekrar elimizle iyice yoğururuz. Bulgurlar diğer malzemelerle özleştikten sonra kısırımız hazırdır.

Tabaklara koyarak turşu, yeşillik(tere otu veya roka), içecek olarak çay veya ayranla servis yaparız.

Afiyet olsun.

Şahin ÖZŞAHİN bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Biz Antakyalılar, kısıra sarmaiçi deriz. Sebebi, sarmaiçinin taze asma, kıvırcık veya marul yaprağına sarılarak yenmesidir. Bu zevk çocukluğumda kaldı ne yazık ki. Taze asma yaprağını şimdi kim bulur? Teşekkürler, anıları depreştirdiğiniz için, :) saygılar.

Mehmet Sinan Gür 
 26.02.2016 12:02
Cevap :
Taze asma yaprağı belli mevsimde pazarlarda satılıyor Mehmet Bey, kıvırcık salata ile de çok güzel oluyor. Sayfama uğrayıp okuduğunuz ve yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.   26.02.2016 17:01
 

Hah şimdi oldu Sibel Hanım. Dün Nahide Çelebi Hamfendi de aynı kısır tarifi vermişti, okudum ama içinde nar ekşisi yoktu pek tadını alamamıştım. Esen kalınız.

Şahin ÖZŞAHİN 
 24.02.2016 8:47
Cevap :
Herkes nar ekşisini sevmez Şahin Bey ama bana göre nar ekşisi veya sumak bir de limon katkılı olmazsa kısır ben de tadını alamıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim. Selamlar, saygılar.  25.02.2016 12:26
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 627
Toplam yorum
: 215
Toplam mesaj
: 6
Ort. okunma sayısı
: 3329
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster