Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '14

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Kooperatifler İş Dünyasının Bir Parçasıdır

Kooperatifler İş Dünyasının Bir Parçasıdır
 

İş dünyası dediğimizde genelde üretimden tüketime kadar mal ve hizmet üretiminin yer aldığı zincir içinde kalan yatırımların, yatırımcıların ve profesyonellerinin yarattığı bir ekonomik çevre anlaşılır. Bu çevrede yer alan yatırımlar oransal payları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte ya kamuya ve kooperatiflere ya özel sektöre, ya da bunların ortaklıklarına aittir. Ülkelerin izlediği ekonomik politikalar çerçevesinde ağırlıkları değişmekle birlikte ülkede ekonomik ve sosyal politikalarının şekillenmesinde ve uygulanmasında etkin roller üstlenirler.  

Dünyada bugüne kadar izlenen politikalar çerçevesinde başarılı ekonomik politikaların izlenmesi bu aktörlerin rollerini dengeli ve toplumun hak ve menfaatlerinin düşünerek oynaması ile mümkündür. Bu dengenin bozulması toplumun hak ve menfaatlerinin bir kenara itilmesi bir dönem için başarılı gibi görünse de uzun dönemde büyük zararlar vermiştir. Ülkelerde yoksulluğun artması, işsizlik ve ekonomik krizin nedeni hep saydığımız aktörlere yaklaşımda yapılan hatalar sebep olmuştur.

Kooperatifler kurulduğu günden bugüne iş dünyasının içinde yer almışlar. Yatırımları ile pazarda denge sağladıkları gibi kayıt dışılığın önlenmesinde görev üstlenmişlerdir. İzlenen ekonomik politikalar çerçevesinde kapitalist sistem içinde ortaya çıkan yaraların sarılmasında başarılı hizmetleri yerine getirmişler. Ortaklarının olduğu kadar ticaret ve sanayi sektörü içinde ham madde üretiminden tüketime kadar en büyük güven unsuru olmuşlardır.

Ekonominin her alanında üstlendikleri görevler çerçevesinde yatırımları ile iş dünyasının rekabet gücünün korunması ve geliştirilmesi noktasında küçükleri birleştirerek ülkedeki sanayi ve ticaret alanında güçlü bir yapının kurulmasına fırsat yaratmışlardır. Dünyada gelişmiş ülkeler ayni zamanda kooperatifçiliğin geliştiği ülkelerdir. Bu ülkelerde kooperatiflerin iş dünyasındaki payı geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere göre oldukça yüksektir. Toplumsal refahın artırılmasında kooperatifler tartışmasız ön planda yer alan iş modelidir.

Kooperatifçilik ilkeleri çerçevesinde şekillenen politikaları ile kooperatifler global sorunlara daha yapıcı çözümler yaratılmasında etkin olmaktadırlar. İş dünyası içinde rekabeti bozan bir model değil, toplumsal dengelere ve global gerçeklere göre hareket eden bir politika izlemektedirler. Özel sektörü bir rakip gibi değil toplumun hak ve menfaatlerinin korunması çerçevesinde bir iş ortağı gibi görmektedirler. Nitekim dünyanın dört bir yanında özel sektör ile ortak çalışmaktadırlar. İstikrarlı ve uzun vadeli planların yapılmasında en büyük güven unsuru olmaktadırlar.  

Artık günümüzde kooperatifler G20 yapısı içinde yer alan iş dünyasının önemli kuruluşlarının yer aldığı  B20 içinde çalışmalara katkı koyan ekonomik olduğu kadar sosyal bir boyutta kazandıran  bir rol üstlenmişlerdir. Çünkü günümüzde kooperatifler global kriz karşında güçlü duruşları ile elde ettikleri başarılar ile iş dünyasına ne denli önemli olduklarını kanıtlamışlardır.

İspanya’da 1976 yılından beri en yüksek ortan seyreden işsizlik oranı %27.2 seviyesi kooperatiflerin yatırımları ile 2012’nin üçüncü çeyreğinde %7.2 ye düşmüştür.  

Kooperatifler toplam sigorta pazarında finansal krizin başlangıcından bu yana kooperatiflere duyulan güven ve karşılıklı işbirliği sayesinde ayni dönem içinde oran %11.8 artarak sigorta sektörünün 2007-12 arasındaki prim gelirlerinin %27 oranında büyümesini sağlamışlardır. Kooperatif ve ortaklıkları sektörün küresel pazar payını 2007 yılında %23.4 iken 2012 yılında %26. 7’ye yükseltmişlerdir. Sektörün pazar payını %14 artırmışlardır.

Bankacılık sektöründe Bloomberg tarafından yapılan sıralamaya bakılırsa dünyanın en büyük 3 güçlü bankaları arasında Kanada’dan Desjardins grubu ve Japonya’dan Norinchukin bankası gibi iki kooperatif bankasının da olduğu görülecektir.

Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür. Sonuç olarak kooperatifler iş dünyasının önemli bir parçasıdır. En küçük yerleşim yerinde en büyük şehirlere kadar kooperatif yatırımları varlığını kanıtlamıştır. Ülkemizdeki ilk 500 büyük firma içinde kooperatiflere ait yatırımlarda yer almaktadır. Son olarak yayınlanan TUSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Raporu kooperatiflerin iş dünyası için önemini çok iyi ortaya koymuştur. İş dünyası tüm oyuncuları ile birbirinin iş ortağıdır. Yıkıcı bir yaklaşım yerine yapıcı ve işbirliğini ön planda tutan politikalar hem iş dünyasının hem de halkımızın ve ülkemizin menfaatine olacaktır.

Türk iş dünyası rekabet gücünü yükselterek dünya pazarlarındaki rekabete karşı güçlü bir duruş sergilemek istiyorsa kooperatiflerin gücünü iyi bilmeli ve işbirliğinin önemini iyi anlamalıdır. Son G20 zirvesinde uluslararası kooperatifler Birliğinin ve Avusturalya kooperatif temsilcilerinin B20 içinde verdiği mesaj bir ölçüde bugünümüz ve yarınımız için işbirliği çağrısıdır. Küresel sorunların her geçen gün arttığı ve ekonomik krizin bir türlü sona ermediği dünyamızda bu çağrı iyi değerlendirilmelidir. 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..