Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

Korona ve Kooperatiflere Mesaj

Korona Virüsü salgını nedeniyle zor günler yaşadığımız bu günlerde dayanışma ve işbirliği kültürü önemli hale geldi. Sorunların çözümünde halkın, sivil toplum örgütleri ve kooperatiflerin katkı ve desteği büyük önem taşımaktadır. Dünyada başta sağlık, sosyal alanlarda hizmet veren kooperatifler olmak üzere gıda üretiminde hizmet veren tarımsal amaclı kooperatifler, gıda pazarlamasında faaliyet gösteren tüketim kooperatifleri ve birçok kooperatif devletin korona salgını nedeniyle yaptığı çalışmalara katkı vermektedirler. Ortaklarına ve topluma hizmetler sunmaktadırlar.  

Dünyadaki kooperatiflerin çatısı altında toplandığı Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) 1895 yılından beri hizmet veren dünyanın en eski uluslararası sivil toplum örgütüdür. ICA dünyadaki uluslararası örgütlerle başta BM ve ona bağlı örgütler olmak üzere birçok örgüt ile işbirliği içinde çalışmaktadır. ICA çatısı altında yer alan 4 kıta, 8 sektör örgütü ile konu bazındaki komisyonlar  kooperatiflerin işbirliği ve dayanışma içinde çalışma yapmalarını organize etmektedirler. Korona Virüsünün ortaya çıkmasından sonra Dünya Kooperatifçilik hareketi bu sürecin her aşamasında yer aldı.

Kooperatifçiliğe önem veren, kooperatiflere taraflı yaklaşmayan, kooperatiflerin toplumsal faydasının farkında olan başta gelişmiş ülkelerde kooperatifler ülkelerin en önemli gücü haline geldi. Hastalara, yaşlılara, engellilere, tarımsai ürününü üretmek, pazarlamak isteyen çiftçilere, tüketicilere ve öğrencilere toplumun her kesimine hizmet verdi ve vermektedir. Evine kapanan insanlara hizmetleri ile bu sürecin aşılmasına destek olmaktadır. 18 Mart günü Dünyada hızla yayılan Korona Virüsü ile Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) Arjantinli Kooperatifçi Ariel Guarca dünya kooperatiflerine mesajı gönderdi.

Bu mesajında " ICA'nın üyesi olan tüm kooperatiflerin dünyayı etkisi altına alan ve acı veren bu zor dönemde herkesle dayanışma içinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. Kendimizi içinde bulduğumuz acil durumda ulusal makamlar tarafından Covid-19'un yayılmasını önlemek için çıkarılan önlemler toplumlarımız ve onlarda önemli bir rol oynayan kooperatifler için en büyük mücadele alanını oluşturmaktadır. Toplumların iyiliği için, hepimiz sadece sağlık riskiyle değil, aynı zamanda kooperatiflerimizin ve tesislerimizin genel işleyişini el edilen bilgiler ışığında gözden geçirmek zorundayız." 

"Dünyadaki ilgili kooperatiflerimizin yaptığı çalışmaları takdirle izliyoruz. Eylemlerimizi, her zaman yaptığımız gibi insanların korunmasına en iyi katkıda bulunmak için yetkili makamların öngördüğü hükümlere göre uyarlayacağımız açıktır. Kooperatif hareketinde, saygı, dinleme, kabul, empati, karşılıklı yardımlaşma, iyi niyet, sorumluluk, dayanışma, iyi vatandaşlık ve gibi değerlere dayanan "ötekinin deneyimi" nin dikkate alınması esastır." 

"Kriz durumlarında, kooperatifler her zaman berraklık, cesaret içinde kararlılıkla ön planda olmuştur. Bugün dünyadaki kooperatifler kendi içindeki dayanışmaları, birlik ve öncü ruhu sayesinde, herkesin yararına güçlü fikirler üretmeye devam edeceklerdir. Bu nedenle kooperatifler olarak iletişim kurmaya, ilgili bilgileri paylaşmaya, tüm kooperatif hareketinin sorumluluğuna ve duyarlılığına devam edelim. Bu sıkıntılı dönemde tüm gücünüzü ve cesaretinizi korumanızı diliyorum" diyordu. 

Başkan Covid 19 salgınının kooperatifler için yeni bir dayanışma ve mücadele alanı olduğunu işaret ediyor. Ulusal ve uluslararası dayanışmanın önemini vurgulamaktadır. Kooperatiflerin geleceğe yönelik olarak kriz dönemlerine karşı genel işleyişlerini gözden geçirmeleri gerektiğini ve toplumun yararına fikirler ve uygulamalar geliştirmeleri gerektiğini belirtmektedir. 

ICA'nın sektör örgütlerinden Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü Genel Sekreteri Jonkwook Lee'nin 21 Nisan günü üyelere gönderdiği mesajda bu günlerde dünyadaki gıda zincirinde önemli bozulmalar meydana geldiği, ancak gıdanın daha da önemli hale geldiğini, çiftçilere ve onların tarımsal amaçlı kooperatiflerine büyük görevler düştüğünü belirtmektedir. Ayrıca kooperatiflerin gerek çalışanları gerekse tesislerinde çalışanları ile önemli bir istihdam alanı oluşturduğunu ifade etmektedir. Kooperatiflerin gıda ve üretim pazarlamasındaki hizmetleri yanında istihdam yaratması ile dünyada önemli yaşamsal roller üstlendiğini dile getirmektedir. Her kriz döneminde olduğu gibi kooperatifler hizmetlerine dayanışma ve güç birliği içinde devam ettiklerini vurgulamaktadır. 

Ülkemizde finansal kaynakların azaldığı hatta devletin bile yardımlaşma kampanyalarına başvurduğu günümüzde kooperatifler en önemli ve etkin dayanışma ve yardımlaşma modelidir. Dünya bu kriz döneminde kooperatifleri en  güvenilir ve güçlü paydaş olarak görmektedir. Kooperatiflerin toplumun menfaatine yönelik ekonomik olduğu kadar sosyal çalışmaları önemlidir. ICA ve bağlı örgütleri uluslararası olduğu kadar ulusal düzeyde kooperatiflerin deneyimlerin paylaşılmasına hazır olduğunu her zaman vurgulamaktadır.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..