Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '16

 
Kategori
Sosyoloji
 

Küçüklere çocuk diyoruz da çocuk kaç yaşında olur belli değil

Küçüklere çocuk diyoruz da çocuk kaç yaşında olur belli değil
 

Bebek de çocuk, 17 yaşındaki delikanlı da. Ama aslında ikisi de çocuk gibi görünmüyor; bebeklikten kurtulmuş olacak ya da bu yaşa gelmemiş.

Genel algı bu da literatür (kanun, resmiyet) çocuğu nasıl tanımlamış? “
“Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insan. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra çocukluğun başladığı; cinsel gelişimin başladığı ergenlik dönemi ile birlikte çocukluk döneminin bittiği kabul edilir. Ama bu tanımlamalar görecelidir ve kesin sınırları yoktur. Birleşmiş Milletlerin raporlarında 0-18 yaş arasındaki insanlar çocuk kabul edilirler. Bunun haricinde çocuk kelimesi sıklıkla evlat anlamında da kullanılır” 

0-18 yaş arası deniliyor ama düşününce pek mantıklı gelmiyor. Düşünün ülkemizde 18 yaşındakilere seçilme hakkından bahsediliyor, çocuk diyorsun milletvekili yapıyorsun.

Aslında yukarıda da yazıldığı gibi “göreceli” denilen daha mantıklı ve hayat da buna göre yürüyor. Yeni doğmuş bebeğe çocuk denmez herhalde.

Çocuk resmi desek 5-6 bilemedin 9-10 yaşındaki çocukların resmi gösteriliyor. Siz hiç 2 veya 17 yaşında çocuk resmi gördünüz mü?15 yaşında bile çocuk resmi yok. Gerçekten ülkemizde kaç yaşında olursa çocuk olur belli değil.

Çocuk algısı daha çok oynayan, ilkokula giden çağrışımı yapıyor. Lisedeki birine çocuk diyemiyoruz. Hem 17 yaşındaki biri çocukluğu kabul etmez ki. Nasıl etsin, 17 yaşında insanlar evleniyor.

Bir diğer eşik 15 yaş. Bence bu da yeterli değil. Bu yaşta çocuklar lisede olabiliyorlar. Bir liseliye çocuk desene. “Liseli Bir Kız Sevdim-Oğuz Özdeş” Çocuğu mu sevdin? Olmuyor yani.

Özellikle kızlar için bu yaşlarda pek çocuk algısı yok. Şiirlerde türkülerde hep 14’ündeki dilberden bahsedilir.

Kerim Korkut çocukluğu 12 yaş ile sınırlandırıyor. Yürüyüp oynamaya başlayıncaya kadar da bebek. 12-21 yaş arası ergen. Ve 21+ birey.

Ancak bu şekilde bir sınıflandırma çocuğu doğru tarif eder. Şimdi yani 17 yaşındaki bir kız küçük sayılır mı? 15 yaşındakinin bile küçük sayılması zor. Doğru sınıflandırma yapılmazsa çocuklara yönelik işlemlerde hata olur.

Korumak için yaş sınırını geniş tutuyoruz denilebilir. Sade çocukları değil herkesi koruyacaksınız. Devir değişti artık çocuklar büyük gibi. Bu nedenle çocuklukla reşit olma birbirinden ayrılmalı. Zaten alakası yok.

Çocukları koruyayım derken özgürlükleri kısıtlanıyor.17 yaşında çocuk bara pavyona giremez. Bu koruma değil ki özgürlüğünü kısıtlama. Âşık olamaz. Kız arkadaşı olamaz. Tamam, evlenme, çocuk, askerlik 21 yaş sonrası da gencin artık gelişen yapısıyla algılamaya başladığı hayatı konusundaki yasaklar saçmadır.

Çocuklar da insandır ve yaşla ortaya çıkan insani duyguları sen daha 18’ine girmedin diye kısıtlanamaz. Bence bu anlamda çocukluk 12 yaşında biter. Yani çocuk dediğimiz 0-18 yaş arasını kendi içinde ayrıca bebek, çocuk, ergen şeklinde ayırmalıyız.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..