Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '09

 
Kategori
Su Sporları
 

Kurbağalama yüzme stilinin incelikleri – 5

Kurbağalama yüzme stilinin incelikleri – 5
 

Kurbağalamada resimdeki gibi ileriye bakmayın. Bakışınız hep suyun dibine doğru olmalı.


Kurbağalama yüzme stiliyle ilgili şimdilik son makalemi yazıyorum. Gösterdiğiniz yoğun ilgiye teşekkür ederim.

Kurbağalama stilinde zamanlama:

Çok iyi kurbağalama yüzenlerin en önemli becerilerinden biri de zamanlamayı iyi yapabilmeleridir. Zamanlama, hem hareketlerin sıralamasında, hem de akıcı olarak yapılabilmesinde kendini gösterir. Bazı antrenörler, yüzücülere bunu ‘içinizden konuşma’ yöntemiyle öğretirler. Bu yöntemde, ‘(kulacını) çek-nefes al-(ayak) vur-uzan’ komutlarını kendinize sırasıyla verirsiniz. Bu şekilde tekniğinizdeki aksaklıkları önlersiniz.

En fazla yapılan hatalar şunlardır:

· Üst üste bindirenler (aceleciler): ayak vuruşu tamamlanmadan suyu çekmeye başlamak. Kendinize ‘uzan’ komutunu vererek bu hatadan kurtulabilirsiniz. Böylece her ayak vuruşundan olabildiğince fazla yararlanmış olursunuz.

· Çok fazla kaymaya çalışanlar (gecikenler): Ayak vuruşu sonrası uzanma faslını çok uzun tutarsanız da vücudunuzun sudaki hızı iyice düşecektir. Komutları arka arkaya verdiğinizde ‘uzan’ komutundan sonra ‘çek’ komutu geldiğinden uzun süre beklemeniz de olanaksızlaşır.

· Durarak ilerleyenler: Kulacınızı çekme faslı biterken, yani elleriniz göğsünüze ulaştığında, başınız hala suyun içindeyken ayak topuklarınız da kalçanıza doğru çekilmiş olmalı. Bu şekilde, kulacınız tamamlandığı anda beklemeden ayak vuruşunu yapabilirsiniz.

Ayak vuruşunda dikkat edilmesi gerekenler:

· Eskiden kurbağalamada ayak vuruşunda, vuruş öncesinde dizler birbirinden fazlaca ayrılırdı. Topuklar bitişik, dizler dışarıya doğru açılmış olurdu. Vuruş da ayakların birbirinden iyice uzaklaştığı oldukça geniş bir makas hareketiyle yapılırdı.

· Modern kurbağalamada ayaklar kalçaya doğru çekilirken, olabildiğince bacağın kalçadan dizlere kadarki bölümü sabit, su yüzeyine paralel durmaktadır. Ayaklar bitişik veya birbirine çok yakın olmalı. Yani bacağın sadece dizden ayağa kadarki kısmı kalçaya doğru yaklaşmalı.

· Vuruş hareketinde de dizler olabildiğince birbirine yakın kalmalı, fazla açılmamalı. Dizlerin birbirinden fazla açılması durumunda suda kaymanız zorlaşacaktır.

· Bu vuruşu öğrenebilmek için bacaklarınızın arasına ‘pul buoy’ koyarak ve elleriniz ileriye uzatılmış olarak kurbağalama ayak çalışabilirsiniz.

Kurbağalama stili bazılarına çok kolay, bazılarına göre ise oldukça zor gelir. Bu biraz da vücut yapınızla ilgilidir. Unutmayın ki çok uzun süre sadece kurbağalama stilinde yüzmek özellikle dizlerinizde zorlanmalara yol açabilir. Benim önerim bu stili diğerleriyle dengeli bir şekilde antrenman programınıza almanızdır. İyi bir stille, suda kayarak ve rahat şekilde yüzüldüğünde çok keyifli bir stildir. Hepinize iyi ve sağlıklı yüzmeler dilerim.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..