Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kuyucuk Gölü EDEN seçildi

Kuyucuk Gölü  EDEN  seçildi
 

Kuyucuk Gölü Ekim 2008 / ezgi umut


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Avrupa’nın Seçkin Destinasyonları Yarışmasında (European Destinations of Excellence), en az 207 türden onbinlerce kuşa ev sahipliği yapan, Türkiye’nin ilk doğa koruma amaçlı adasının yapıldığı ve Doğu Anadolu’nun ilk RAMSAR adayı KUYUCUK Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Türkiye birincisi oldu.

KuzeyDoğa Derneği’nin Mart 2009’da başvurduğu yarışmanın sonucunda, Kars ili, Türkiye’nin 2009 yılı Avrupa Seçkin Turist Destinasyonu seçildi.

Kuyucuk Gölü ile Kars adına yarışmaya başvuran KuzeyDoğa Derneği’nin çalışkan ve özverili başkanı
Dr. Çağan Şekercioğlu :

“...2008’de İngiltere’nin en önemli çevre koruma ödülü olan Whitley Gold ödülünü İngiltere Prensesi Anne’den alan Kuyucuk Gölü projemiz, bölgedeki doğa koruma faaliyetlerinin, sürdürülebilir doğa turizmi yoluyla yöre halkına ve bölge ekonomisine fayda sağlamasını amaçla" dığını belirterek" ...EDEN ödülünün Kars ve Türkiye’nin tanıtımı ve doğa turizmi icin olumlu etkilerini daha da arttıraca" ğını anlatıyor.

Dr. Çağan Şekercioğlu'nun "...2 Nisan 2009’da Ulusal Sulak Alan Komisyonu’nca kabul edilmiş olan Kuyucuk Gölü’nün Ramsar sınırlarının ve Ramsar adaylığının bir an önce uluslararası Ramsar sekreterliğine gönderilmesi..." dileğini de konuşmasının satır aralarından okuyoruz.

Gerçekten de Dr Şekercioğlu'nun söylediği gibi " bu ödül yıllardır süren büyük bir ekip çalışmasının sonucudur". Bunu 2008 Ekim ayında yaptığımız Kars Kuyucak seyahatimizde bizzat gözlemledik. Özellikle Kuzey Doğa Derneği'nin kuş türlerinin ve göl ekosisteminin korunması amaçlı çabaları hayranlık uyandırıcı.


Para ödülü olmayan bu yarışmayı kazanmak, Kuyucuk Gölü ve Kars’ın dünya çapında tanıtımını, Kars’a gelen doğa turistlerinin artmasını ve Kuyucuk Gölü çevresindeki ilçe ve köyler başta olmak üzere, Kars ve çevre illerin turizm gelirinin yükselmesini sağlayacaktır.


Kuyucuk Gölü, Avrupa’nın en doğusundaki Seçkin Destinasyon (EDEN) oldu. Avrupa ve dünyada ses getirecek bu ödülle, doğası, yaban hayatı, tarihi, kültürü, yemekleri ve coğrafyası ile her gün daha da önemi anlaşılan Kars ilinin turizmde hak ettiği yere gelmesi için Türkiye çok önemli bir adım daha attı.

Avrupa’nın Seçkin Destinasyonları Programı (EDEN) nedir?
Avrupa Komisyonu’nun 2006 yılından beri her yıl farklı tema başlıklarıyla sürdürdüğü bir programdır. Bu programın amacı Avrupa turist destinasyonlarının görünürlüğünü artırmak, Avrupa’nın turist çeşitliliği ve niteliğinin fark edilmesini sağlamak, turist akışını az bilinen destinasyonlara doğru yönelterek dönemsel ve bölgesel turist yoğunluğunu dengelemeye yardımcı olmak, Avrupa seviyesinde iyi uygulamaların karşılıklı değişimi için platform yaratmak, ödül verilen destinasyonlar arası ağ kurulmasını teşvik etmek, diğer destinasyonları, sürdürülebilir turizm gelişim modeline uyum sağlamaya yönelik olarak teşvik etmektir.


Biz de Doğa Derneğinin bu başarılı ve azimli çalışmalarını içtenlikle kutlar, Kars'a beklediği turizm potansiyelini sağlamasını dileriz.

Yazımızı sonuna kadar okuyanlara da ödül olarak mutlaka Kars'ı görmelerinin içtenlikle önereceğiz. Ve bir bloga daha bakmalarınmı, altta linkini verdiğimiz "Kars'ın solan rengi Molokanlar kardeş şehir Minara Vodi'de" adlı bloğumuza da bir göz atmalarını önereceğiz Kuyucuk' daki Kuş Gözlem Festivali de sonuncu önerdiğimiz blog.

Ekim 2008'de çektiğimiz Kars Kuyucuk Gölü fotolarımızı da ekliyoruz.

http://www.kuyucuk.org/index.php?option=com_content&view=article&id=62:eden&catid=4:haberler&Itemid=66

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=142429



http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=135382

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..