Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '18

 
Kategori
Anılar
 

Kuzucukların Seninle Hep En Güzel Rüyalarını Gördü

Kuzucukların Seninle Hep En Güzel Rüyalarını Gördü
 

Ölümsüz Adile Naşit


Keşke senin adın siyasete hiç bulaştırılmasaydı Canımız Adile Teyzemiz. Maalesef sonunda onu da gördük bu ülkede.

Çocukluğumun en tatlı anıları arasında TRT’de her gece izlediğim,  senin sunduğun “Uykudan Önce”  programı ve anlattığın sımsıcak masallar var. Ekranda sen büyük tiyatro ve sinema  sanatçısı Adile Naşit’ten de öte; kimimizin ikinci anneannesi, kimimizin ikinci babaannesi, kimimizin şefkatli komşu teyzesi, kimimizin öğretmeni , kimimizin de biz uykudayken bizi gözetecek koruyucu meleğiydin.

Biz çocuk hâlimizle olup biten herşeyin farkındaydık aslında… 70’lerin sonları 80’lerin başları; Türkiye’nin anarşi içinde boğulduğunu, sokaklarda dökülen kardeş kanını, gece gündüz yapılan çatışmaları, hemen yanı başımızda mahallemizde yapılan polis baskınlarını, o baskınlardaki anonsları, toplumdaki bölünmüşlüğü ve bunalımı bazen bizzat şahit olarak izliyorduk çocuk kalbimizle. Sen bu travmalı dönemin sonrası çıktığın programlarınla belki de biz çocuklara bizler hiç farkında olmadan terapi yapıyordun, bizi hayata ve güzelliklere bağlıyordun.    

Adile Teyze, biliyor musun, biz seni sadece Uykudan Önce’de izlemiyorduk. Tek televizyon kanallı o naif günlerde, senin filmlerin Cumartesi geceleri televizyonda oynuyordu. Hababam Sınıfı’nda muzip ve şefkatli Hafize Ana, Şabanoğlu Şaban’daki mücevheri çalınan Tavuk Teyze, Gülen Gözler’de Yaşar Usta – Münir Özkul’un eşi Nezaket Hanım, Bizim Aile’de yine Yaşar Usta’nın fedakâr, olgun ve birleştirici eşi Melek Hanım.. olarak izlerdik biz seni. Aslında çoğu filminde oynadığın unutulmaz anne rollerinde sen bize, bizi biz yapan değerleri usul usul anlatıyordun. İnsana değer vermeyi, maneviyatı maddiyatın önüne geçirmeyi, merhameti, fedakârlığı, kanaatkârlığı, uzlaşmacılığı ve en zor şartlarda bile ümidini yitirmemeyi, senin canlandırdığın karakterlerde izleyerek öğrendik ve ne kadar başarılı olduk bilmiyorum ama o kuşak olarak bu değerleri elimizden geldiğince içselleştirmeye gayret ettik.

Şimdi ise her zaman geleneksel değerlerin bayraktarı olduğunu iddia edegelmiş insanlar senin adını “kabus” sözcüğü ile beraber aynı cümlede kullanarak bizim kuşağımızın kalbini kırdılar. Geçmiş dönemlerle ilgili farklı siyasi değerlendirmeler olabilir, ama sen ne olursa olsun kabuslar üzerinden örnek verilebilecek bir isim değilsin Adile Teyze.  

Milletlerin sosyolojisine baktığımızda, değerler konusunda uzlaşamamış veya samimi olmayan yani uyguladığı ile söylediği arasında çelişkiler olan katmanlara sahip bir toplumun birlik beraberliğini koruması zorlaşıyor, ama biz seninle yetişen bir kuşak olarak filmlerinde en zor şartlardayken ve hatta dibe çökmüş haldeyken bile ümit aşılayan seni asla unutmayacağız ve o ümit ışığıyla Türkiye’nin mutlu ve yaşanır bir ülke olması için mücadelemize devam edeceğiz.

 

 
Toplam blog
: 30
: 349
Kayıt tarihi
: 06.01.18
 
 

Aydın'da dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Aydın'da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniv..