Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Mardin'den bayram yemeği: Kaburga dolması-Kabırğaye

Mardin'den bayram yemeği: Kaburga dolması-Kabırğaye
 

AÇILMAMIŞ KABURGA DOLMASI-alıntı


Bayramların değişmezleri arasında yer alan Kaburga dolmasının kokusu bile, bayramın veya sevinçli bir günün işaretidir. Biraz özen isteyen bu yemek, pirinç veya bulgur pilâvının üstüne serpilerek servis yapılır.

MALZEMELER
*DIŞ

-1 adet kuzu kaburgası
-1 yemek kaşığı tereyağı

-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay kaşığı tuz


*İÇ

-1 kaşık yağ(arzuya bağlı)

-250 gr. zar büyüklüğünde kuşbaşı et
-2 su bardağı pirinç
-1/2 ufak demet maydanoz
-1’er çay kaşığı karabiber, yenibahar

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 çay bardağı kavrulmuş badem veya dolmalık fıstık(arzuya bağlı)

YAPILIŞI

-Tencereye alınan kuşbaşı et bir süre çevrilip, yağı eklenir. Kızarınca yıkanan pirinç eklenip, üstünü örtecek kadar sıcak su konur.

-Suyunu çeken pirince baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz (badem)eklenip, harmanlanır.
-Kaburganın zar kısmı, uzun bir bıçakla özenli bir şekilde kemiklerden sıyrılır.

-Demlenen iç pilâv, dipten başlayarak kaşık kaşık içine doldurulur.

-Daha önceden hazırlanan iğneye geçirilmiş uzun iplikle kenarları dikilir.

(Bu işlem yerine, ikiye bölünen tahta kürdanlarla kenarlar tutturulabilir.)

-Yoğurt, domates salçası ve tuz karıştırılıp, kaburganın her tarafına sıvanır.

-Geniş ve derin bir tencerede tereyağı kızdırılıp, kaburga alt-üst edilerek kızartılır.

-Üzerine 3 bardak sıcak su eklenip, kısık ateşte 1, 5-2 saat pişirilir. Suyunun kurumamasına dikkat edilmeli. Dipte 1 parmak yüksekliğinde su kalmalı.

-Servis için geniş bir tabağa alınır.

-Bulgur veya pirinç pilâvı konmuş tabağın üstüne iç, kenarlarına etler istif edilir.

-Tencerede kalan su, küçük sığ kaselere konularak, üstüne maydanoz serpilir. Tabağın yanına konulup, kaşığın ucuyla alınarak pilâva dökülüp yenir. Arzu edenler, baştan bu sudan 1 kaşığı pilavın üstüne dökebilir.


*Y A R A S I N

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..