Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
4948
 

Mercimekli köfte

Mercimekli köfte
 

Gaziantep mutfağı çeşitli ve leziz yemekleri ile kendisini kanıtlamıştır. Bloğumda, Antepli olarak kolay ve pratik yemeklerin tarifini vermek istiyorum... Besleyici olduğu kadar yapımıda kolay olan mercimekli köfteyi yapmanızı ve yorumlarınızı bekliyorum.

-5 ölçü su,

-1 ölçü mercimek,

-1, 5 ölçü köftelik bulgur,

-2 orta boy sovan,

-2-3 diş sarmısak,

-1 er yemek kaşığı dometes ve biber salçası,

-karabiber,

- kimyon,

- 1 demet maydanoz ,

- 2-3 taze soğan malzemeler bunlardır.

Ocağa koyduğunuz su kaynamaya başlayınca yıkadığınız mercimeği ilave edip kısık ateşte pişene kadar bekleyiniz. Salçanın tuzunuda düşünerek pişen mercimeğe tuzunu ve köftelik bulguru ilave ediniz. Karıştırıp 5 dakika sonra ocağı söndürünüz. Tencerenin ağzı kapalı dinlenmeye bırakalım; diğer tarafta tavaya 1 çay bardağı sıvıyağı koyalım. Ufak doğradığımız sovanlardan 1 yemek kaşiği kadar ayırıp kalanını tavada solduralım. Soğanlar sararınca salçaları ilave edelim 3 dk sonra ocağı söndürelim. Köfte yoğuracagımız kaba ayırdığımız 1 yemek kaşığı sovanı ve ufak doğradığımız sarmısakları, tencerede bulunan bulgur ve mercimek karışımını ve salçalı sosumuzu koyalım. Karabiber ve kimyonu ilave edelim. Kaşıkla karıştıralım. Sıcak olduğu için bir müddet bekledikten sonra elimize eldiven takıp yoğuralım. Ufak doğradığımız maydonozu ve taze soğanı ilave edelim, maydanozu ve soğanı karıştırdıktan sonra servis tabağımıza küçük sıkımlar halinde dizelim. Yanında karışık domates salatası ve turşu çok iyi gider. Tarifime uyarsanız lezzetli sonuç alacağınızdan eminim, şimdiden afiyet olsun !!!!!!

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Evet , bizim yörenin salça ve baharatları farklı bir lezzet veriyor.Yazım hatasını bende farkettim sizede dikkatinizden dolayı teşekkür ederim.Farklı lezzetlerde buluşmak üzere sevgiyle kalın.

serpilfan 
 15.12.2007 9:39
 

Ben de bu tarife göre yapıyorum ama Antep'in biber salçası olmayınca aynı lezzet olmuyor. Bir de, öğretmen olduğum için sanırım, okuduğum her yazıda hatalar gözüme çarpıyor. "sovan" değil "soğan" olacak. Affınıza sığınarak düzeltiyorum. Sevgiler...

moonlight1 
 14.12.2007 19:05
 

Merhaba, ölçü olarak ne kullanırsanız (kase,bardak vs.) olabilir.Gerçekten leziz oluyor.Yapımıda zor değil.Bir ölçüde sevgi katmayı unutmayın!!! Afiyet olsun.

serpilfan 
 09.12.2007 13:59
 

nefis olur bu şimdi. Yemede yanında yat. Ölçüler bir bardak herhalde.

Ayşe Yavuz 
 09.12.2007 0:52
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 10
Toplam yorum
: 19
Toplam mesaj
: 21
Ort. okunma sayısı
: 1396
Kayıt tarihi
: 07.11.07
 
 

1976 lise mezunu emekli ev hanımıyım. Evli ve 3 çocuk annesiyim. Gayrımenkul danışmanlığı yapmaktayı..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster