Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Mevsimsel Depresyon

Her yıl olduğu gibi sonbahar ve kış aylarında günlerin kısalmasıyla ortaya çıkan bir depresyon çeşididir.Yaz mevsiminde doğa canlılığı ifade eder. Hava uzun süre aydınlıktır, güneş enerji verir, dışarıda getirilen zamanlar daha fazladır. İş yaşamı ile okul yaşamı ertelenir, dinlenme ve eğlenme ön plana çıkar. Bunları yaparken hissettiğimiz canlılık, heyecan ve enerji bize mutluluk verir. Havalar serinlemeye başladığında ise birey adapte olurken zorlanır. Artık hava aktivileri azalır, tatil dönemi azalır tatil dönemi biter ve bize sorumluklarımızı bize hatırlartır. Bizde bunlarda kaçmak için kendimizi yorgun,bitkin,sürekli uyuyarak bir kaçış sergilieriz aslında. Doğada kış mevsimine geçiş için yaşanan sonbaharda olduğu gibi bedenimiz ve ruhumuzda da yapılır.

Tolmulda genel olarak %5-6 oranında görüldüğü tahmin edilmektedir. Her yaştan insanda mevsimsel depresyon görülebilir fakat genel olarak 22-23 yaşlarında sık görülür. Ailesinden veya akrabalarında mevsimsel depresyonu çok sık yaşayan kişilerinin yakınlarında görülme ihtimali çok yüksektir.

Belirtileri; Uyku sorunları, uykusuzluk, asabilik, ajitasyon, iştah kaybı, kilo kaybı gibi nedenler artabilir fakat bunlar arada başka sebeblerden dolayı da görülebilir ama özellikle sonbahar ve kış aylarında göürlen ve iki hafta sık sık tekrarlana septomlar ise bir uzmana görünmekte fayda vardır.

PSK.SEVGİ ÖGÜR

 
Toplam blog
: 8
: 286
Kayıt tarihi
: 21.03.18
 
 

Psikolog/Aile Danışmanı/Yazar/Evlilik ve Çift Terapisi/Cinsel Terapisti ..