Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '17

 
Kategori
Edebiyat
 

Nazım Hikmet

Nazım Hikmet
 

Nazım Hikmet


Anası Celile Hanım. Anasının babası Paşa, Hasan Enver Paşa. Anasının babasının babası da paşa, Mustafa Celaleddin Paşa. Mustafa Celaleddin Paşa, Osmanlı paşası olmadan evvel Polonya Kontu, Kont Konstantin Borzeck.

Anasının yani Celile Hanımın anasının yani Leyla Hanım’ın babası, o da paşa, Mehmet Ali Paşa. Mehmet Ali Paşa aslında Alman, daha on iki yaşındayken Hamburg’dan Karadeniz’e giden bir gemiye biniyor, İstanbul Boğazı’ndan geçerken denize atlıyor, tam boğulacakken balıkçılar veya hayırsever bazı Türkler tarafından kurtarılıyor. Bir Türk kendisini himayesine alıyor (yanılmıyorsam o da paşa), kendisini evladı gibi yetiştiriyor ve sonunda o çocuk da paşa oluyor. Yani 12 yaşındaki Ludwig Karl Friedrich Detroit oluyor Mehmet Ali Paşa. Burada vurgulamak istediğim Mehmet Ali Paşa’nın daha çocukluktan itibaren ne kadar atak, atılgan, maceraperest ve cesur bir kişiliğe sahip olduğu.

Celile Hanım’ın kocası üst düzey bir hariciyeci, Hikmet Bey. Hikmet Bey’in babası da ünlü bir Vali, Mehmet Nazım, Halep ve Selanik de de valilik yapmış ünlü bir üst düzey Osmanlı bürokratı.

Nazım Hikmet’in anası Celile Hanım işte böyle bir aileden. Celile Hanım paşa çocuğu olarak yetişmiş olduğundan çok iyi derecede piyano çalıyor, çok yetenekli bir ressam ve ana dili gibi Fransızca biliyor. Sadece bu kadarla kalmıyor kişilik olarak da son derece atak, cesur ve dirayetli, ateş gibi bir kadın, o kadar ki, çok sevdiği kayınpederinin evine giren iki hafiyeye tabanca çekecek hatta ateş edecek ve “derhal defolup gitmezseniz ikinizi de şimdi gebertirim” deyip onları kaçırtabilecek kadar gözü kara bir kadın. Celile Hanım’ın ünlü şairimiz Yahya Kemal ile olan ilişkisi ise ayrı bir yazı konusu.

Velhasıl-ı kelam Nazım Hikmet genetik olarak çok yetenekli ataları olan bir sülaleden geliyor. Anası Celile Hanım, anasının babası paşa, anasının babasının babası paşa, anasının anasının babası paşa, babasının babası vali, kendi babası hariciyeci ve saire. Eh işte, böyle aristokrat demeyelim ama, böyle rafine, böyle üstün vasıfları olan atalardan olma Nazım Hikmet de dünyaca ünlü bir şair oluyor. Nazım Hikmet sadece dünyaca ünlü bir şair değil, onu tanıyan hemen herkes tarafından sevilen, hayran olunan, kadınlar tarafından aşık olunan, hayatı dolu dolu yaşayan, son derece karizmatik ve güçlü kişiliği olan biri. Nazım Hikmet ve annesi Celile Hanım hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorsanız, Osman Balcıgil tarafından yazılmış “Celile” isimli kitabı okuyabilirsiniz. Maalesef böyle bir dehayı biz hapislerde çürütmüşüz, ömrünü neredeyse yarısı hapislerde geçmiş, o da arada sırada çıkan aflar sayesinde, o aflar olmasaymış neredeyse hayatının üçte ikisi hapislerde geçecekmiş.

 

Nazım Hikmeti sevgiyle, saygıyla, hayranlıkla ve rahmetle anıyorum.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..