Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '12

 
Kategori
Doğum Hikayeleri
 

Neden doğal doğum?

Neden doğal doğum?
 

Doğum anı, bir kadının hayatındaki en özel andır. Anne ve bebek, doğal doğumu bir işbirliği içinde gerçekleştirir. Anne, doğum sırasındaki kasılmaları bebeği dışarı çıkarmak isteği ile geliştirir, fakat bunu bebeğin dış dünyaya hazır olması koşuluyla yapmak ister. Yani, bebek dünyaya çıkmaya hazır olduğunda, anne belirli maddeler ve hormonlar salgılar. Bebek, dışarı çıkmak üzere baş aşağı pozisyon alır ve dışarı çıkmak için bastırır. Bebek gerçekten anneden çıkmak ister; çünkü artık ne annesi kanalıyla beslenmeyi ister ne de artık bunu yapabilir.   

O ana kadar onu koruyan rahim, bebek için artık saldırgan bir yer haline gelmiştir ve bebek oradan çıkmalıdır. Anne, bilfiil bebeği iter. Bunlar kasılmalardır, bu bir baskı değildir; rahmin açılması ve dışarı itmesidir. Diğer bir ifadeyle,  o anda birdenbire daha önce var olan güçlere zıt olan güçler belirir. Rahim, daha önce bebeği koruduğu, ona baktığı, onu içinde tuttuğu ölçüde, şimdi sanki ona düşman olmuştur ve onu dışarı atmaktadır. İlk defa, annenin bebeğe duyduğu sevgi gücü sanki tersine dönmüş gibidir. Böylelikle, bebek bu durumun üstesinden gelecek gücü kazanır. Anne, bebeği dışarı iterek, aslında ona bu durumun üstesinden gelecek gücü sağlar. Artık bebek, dışarıda olma durumuyla baş edebilir çünkü tam da annenin sevgi gücü düşmanca bir baskıymış gibi göründüğünde bu itişi hissetmiştir. Böylece anne, bebeğin içinde bir başka yaklaşım yolu oluşturur.  Bu yol olumsuz bir yolmuş gibi görünür, ama gerçekte bebeğin yararınadır. Aynı zamanda anne de muazzam güçler ve büyük basınçlar altındadır. Bebek, hem kasılmaları hisseder, hem de annesinin onların üstesinden geliş tavrını edinir. Bu durum, bebeğin gücünü büyük ölçüde artırarak, onu dış dünyada var olmaya hazırlar.

Doğal olarak değil de, Sezaryen ile doğmuş olan bebek, bu süreçten geçmemiştir. Aynı şekilde anne de geçmemiştir, sanki doğum yapmış gibi değildir; kendini bebekten kurtarmamış, onu itmemiş ve dışarı çıkmasına yardımcı olmamıştır. Bu durum, çok içseldir ve bebeğin gelişimini etkiler. Dolayısıyla, herhangi bir komplikasyon yok ise, doğal doğum hem anne hem de bebek için daha sağlıklıdır. Doğanın doğal doğumu talep etmesinin bir nedeni vardır. Bu süreci yaşamayan bir bebek, o süreçte edinemediklerini daha sonra telafi etmeye çalışacaktır.

Günümüzde, çoğu anne doğal doğum istemiyor, sağlık sisteminin oluşturduğu koşulları doğum anında bebeğiyle yaşayacağı o çok özel içsel sürece tercih ediyor. Ancak doğal doğum sürecinin hem annenin hem de bebeğin içselliğinde taşıdığı anlamı kavramak önemli.

 

 

 

  

 
Toplam blog
: 78
: 427
Kayıt tarihi
: 01.11.11
 
 

Yaşam yolculuğu hepimizi farklı duraklarda indiriyor. Bu duraklara varmak için çeşitli eğitimler ..