Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Nez'le bir gece!

Nez'le bir gece!
 

Velimeşe 1. Boza Festivali Nez'in ağzını açık bıraktı. Muhteşem gecenin mimarı; Rasim Yüksel'di.


Yaz mevsiminin en güzel taraflarından biri de festivallerdir. Birçok yerel festival ve kutlamanın bir arada yaşanması kentlerin görünümünü değiştiren etkilikler olarak ortaya çıkmaktadır. Ege ve Akdeniz sahillerinde yaşanan hareketlilik, kuzeye gidildikçe ‘deniz’ odaklı turizmden uzaklaşmaktadır. Son dönemlerde, özellikle Karadeniz ve Marmara kentlerinde yaşanan festival ve yarışma türü etkinlikler kuzeyin etkinlik furyasına kapılmasını sağlıyor.

Yörelerin; kilim, seramik, şile bezi, çilek, kiraz, yoğurt, bal, erik, dut, satır et, üzüm, boncuk gibi el işleri yanı sıra; dağ yürüyüşü, yamaç paraşütü, güreş, kürek, kayak, bisiklet ve yüzme gibi sporları da festivaller ile öne çıkıyor.

Samsun, Sinop, Kdz. Ereğlisi, Bolu, İzmit, Şile, Çatalca, Silivri, B.Yoncalı, Tekirdağ, Edirne ve Şarköy ile devam eden furya son gümbürtüsünü Velimeşe'de boza festivali ile tamamlandı.

İki gün süren festivalde birinci gün yapılan konvoy, festival kapsamında erkekliklerine ilk adımı atan çok sayıda delikanlının, belediye tarafından tahsis edilen otobüsler ile kasabanın tüm sokaklarını gezmesi ile başladı. Evlerinde, bahçelerinde işleri ile meşgul olan halkın konvoya katılımı ile ucu bucağı olmayan bir araç kuyruğu ortaya çıktı.

Konvoy güzergahı boyunca sünnet çocuklarının gezdirildiği araçlardan çevrede toplananlara, sokaklarda peşimize takılıp koşturan çocuklara, kahvelerde dükkan önlerinde toplananlara şeker saçıldı. Yaklaşık bir kilometrelik araç kuyruğunu takip eden gazeteciler korna seslerinden etkilenmelerine rağmen takibi bırakmadılar.

Son durak olan belediye önüne gelindiğinde konvoyu oluşturan araçlar cadde ve sokaklara sığmadı. Duran araçlar, uzun süre trafiğin kilitlenmesine sebep oldu. Kısa bir süre sonra başlayacak tören için caddeleri boşaltması gerekiyordu. Birazdan tören başlayacaktı. Ama yollar araçlarla doluydu. Festival süresince düzeni sağlamak için çoğu gençlerden kurulan özel bir gurup birden ortaya çıkarak belediye görevlilerinin de yardımı ile tören yürüyüşü yapılacak alanı açtı....

(Devam edecek)

Murat SEVGİ

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..