Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Nü:(çıplak kadın)

Nü:(çıplak kadın)
 


Doğadaki en güzel canlılardan biri de "KADIN" dır. Kadını yalın olarak, doğal haliye gösterebilmek ancak çıplak algılamakla mümkündür. İnsan sosyal bir varlık olarak örtünmeyi banimsemiş olsa da, resim sanatı için "giysi" doğal olanın görünmesine engeldir. Bu nedenle genelde figürlerin üzerlerindeki giysi azaltılır veya tamamen kaldırılır. Bu konunun dini kurallarla bağdaşıp bağdaşmadığı benim konum değildir. Ben sanatçının hangi duygulara hizmet ettiğini anlatmaya çalışıyorum. Hemen belirteyim ki; bu uygulamalarda cinselliği çağrıştırma abartma veya teşhir gibi bir niyet yoktur. Sanatçının vereceği mesajın niteliği ve anlamı her türlü çinsel türtüyü aşar. Aşmalıdır.

Sanatçılar toplumların önderleri, fikir babaları kabul edildiğinden, kendilerine geniş olanaklar sağlanmış düşüncelerini engelleyecek faktörler azaltılmıştır. Bu bağlamda eğer gerekli ise, bir sanatçı sanatının gereği olarak, çıplak kadın resmi de yapabilir. Yeter ki; bu girişim, sanata katkı sağlasın, topluma ışık tutsun... Bu akademik ve ideal yaklaşımlara rağmen:

Bugün bir çok ülkede, (şu veya bu şekilde) kadın cinselliğinin her alanda kullanıldığı acı bir gerçektir. Bunu belli bir kesim, kadını açarak reklâm malzemesi yapmakta; Diğer kesim ise, örtünmeyi istismar ederek siyasi çıkar sağlamaktadır. Bu iki görüşe karşılık, ( tepki görse de) sanatçının yaklaşımı daha masum kalmıyor mu?

Gaziantep 'te yaşanan olayı gazetelerde okuduk. Bunun taraflara göre farklı amaçları olabilir. Siyasi iktidar kendi yaşam felsefesini dillendirmek için tavır koymuş ise, karşı taraf doğal olarak sanatın dışlandığını iddia edebilir. Günümüzün "moda" anlayışına göre ise bu olay ressam için iyi bir reklâm olmuştur. İşin içinde çıplak kadın olunca herkesin gözü fal taşı gibi açılıyor. O salonda belki nice güzel sergiler açılmıştı. Hangisi haber yapıldı? Eğer magazinsel bir olay yoksa, ya hatır için birkaç satır yazılır, ya da hiç dikkate alınmaz.

Sonuç olarak: Bir anlatım için gerekli ise ressam "NÜ" de yapabilir. Nü yapmak veye yapmamak sanat için önemli değildir. Konu ne olursa olsun güzel resim yapmak esastır. Bir çöplükten bir şaheserin çıkabileceğini ilk söyleyen ben değilim.

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..