Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '08

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Ölüdeniz'in gizli bahçeleri

Ölüdeniz'in gizli bahçeleri
 

www.lykia-tours


Sanırım Fethiye /Ölüdenizi duymayan yoktur. Ülkemizin en güzel coğrafi özelliklerine sahip yerlerden biri. Ölüdenizin güzelliklerini anlatmama gerek yok. Zaten bunu herkes biliyor. Bugün size ölüdeniz çevresindeki saklı kalmış güzelliklerden söz etmek istiyorum.


Çoğu insan Ölüdenize geldiğinde oteldeki etkinliklerin ve denizin-güneşin büyüsüne kapılıp çevresini gezmeden dönüyor. Oysa yürüme mesafesinde bile keşfedeceğiniz çok güzel koylar var. Aslında bunlara Ölüdenizin gizli bahçeleri demek daha doğru olur. Ölüdenize gelip de buraları görmemek olmaz.


Örneğin doğayı ve yürüyüşü seviyorsanız Ölüdenizin dağ tarafında lagünün sonuna kadar giden araç yolunun devamında bir patika yol vardır. Bu patika yolda 1-1, 5 km’lik doğa-orman yürüyüş sonunda çam ormanlarının çevrelediği bakir koylara ulaşacaksınız. Teknelerin çok uğramadığı, insanların ulaşamadığı bu koylarda tertemiz sularını çevreleyen çam ormanlarının gölgesinde gün boyu güneşlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz.


Yine Ölüdenize 2km. mesafede Faralya yolu üzerinde Kıdrak plajı var. Soğuk kaynak sularının da karıştığı bu plajda yazın kavurucu sıcağında buz gibi sularında serinlemek için yegane yerlerden biri. Hatta akşam gün batımına kadar kalıp güneşin Akdeniz de yok olurken arkasında bıraktığı renkten renge giren denizi izlemek ayrı bir keyif.


5 km. ileride ise Faralya köyüne gidebilirsiniz. Baba dağının eteğinde, Kelebekler vadisinin tepesindeki bu köyde bulunan şarap evlerinde, Akdenizin doyumsuz manzarası karşısında şarabınızı yudumlayabilirsiniz.


Dağcılıkla ilginiz varsa Kelebekler vadisine Faralya köyünden dik bir parkurdan aşağıya inebilirsiniz. Yürüyüş parkuru da var, ancak dik ve biraz tehlikeli olan bu parkurda oldukça dikkatli olmak gerekiyor.


Kelebekler vadisine gitmenin en güzel yolu tekneyle ulaşmaktır. Ölüdenizden hareket eden teknelerle gün boyu gitme olanağı var. İpeksi yumuşaklıktaki kuma sahip koyda denize girip, kanyona yürüyüş yapabilirsiniz. Temmuz ayında binlerce kelebeğin uçuştuğu bu su kaynağında öğle sıcağının bunaltısından etkilenmeden geçirebilirsiniz.


Ölüdenizden kalkan tur tekneleriyle de kelebekler vadisi, St Nikolas adası ve çevre koylarını görme olanağı var. Gün boyu devam eden bu turlar hem çok ekonomik (yemek dahil 12.5 ytl), hem de çevre güzelliklerinin hepsini bir arada görme olanağı sunuyor.


Bir diğer görülmesi gereken yer ise Gemile koyu. Karayolu ile Ölüdenizden 15-20 dk.da ulaşabileceğiniz koy, piknik alanı, kafeteryası, plajıyla her tür tatil gereksinimini karşılıyor. Plajın her iki yanındaki tepeler makilik ve çam ormanlarıyla kaplı. Piknik alanı olarak ta kullanılan bu tepelerde, yazın sıcak günlerinde bile esinti eksik olmaz. Gemile koyunun hemen karşısındaki St. Nikolas adasıyla arasındaki mesafe 500 m. Adaya yüzerek bile geçebilirsiniz.


St. Nikolas adası tarihi ve doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir yerdir. M.S. 5-11yy. lardan kalma kilise ve yapı kalıntıları vardır. Kilise kalıntıları arasında pek çok mozaikler yer alır. Ayrıca M.S. 6. yüzyıldan itibaren Avrupalı Hıristiyanların Kudüs’teki kutsal mekanları ziyaret etmek amacıyla yaptıkları deniz yolculuğu sırasında St. Nikolas Adasını bir konaklama merkezi olarak kullandıkları ortaya çıkmıştır.


Kayaköyü ise Ölüdenize 5km mesafede. Burada yaşayan Rumların 1920 li yıllardaki nüfus mübadelesi sonrasında terk edilen kent kalıntısıdır. Mimari özellikleri açısından görülmeye değer bir yerdir.


Önümüzde uzunca bir bayram tatili var. Eğer yolunuz Ölüdenize düşerse lütfen çevresindeki bu güzellikleri görmeden ayrılmayın. Üstelik buraya kış aralıktan önce gelmez. Eylül ve ekim ayları deniz ve yürüyüşler için en elverişli zamandır.


İyi tatiller…

 
Toplam blog
: 36
: 9117
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

İzmirliyim. İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi mezunuyum. Serbest çalışan diş hekimiyim. M..