Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '18

 
Kategori
Özel Günler
 

Organ Bağışı

Organ Bağışı
 

Aslında dinsel bakışa göre organlarımız bizim değil Tanrı’nın malıdır. İtiraz bizden değil Tanrı’dan gelmeliydi. Hangi tanrı nimetlerinin iyilik için kullanılmasını istemez ki? Bu gerçek üzere, ölümden sonra kullanamayacağımız bir organımızla Tanrı kullarından birine şifa olunması nice günahların Tanrı memnuniyetiyle affına bir neden bile olabilir. Gene de ahrete organlarıyla birlikte göç edeceğine inanan her kimse 18 ile 21 yaş arası herhangi bir zamanda nüfusa uğrayıp kimlik hanesine “organlı gömü” notu düşürtebilir. Mirasçıları razı olsalar bile bu kişilerin organları alınmaz; kişinin yaşarkenki iradi seçimine saygının gereği bu istek mirasçılarını da bağlar. 18 ile 21 yaş aralığındaki herkese organ bağışı hukukuyla ilgili her yıl bilgilendirme mektubu gönderilir. 18 yaş altı ölülerden mirasçı iradesiyle organ alımı yapılabilir. Organlı gömü beyanı yapmadan ölen 18 ile 21 yaş aralığındaki kişilerin organları da ancak mirasçıları tarafından bağışlanabilir. Organlı gömü beyanı yapmamış tüm 21 yaş üstü insanlar öldüklerinde hukuken organ bağışı yapmış sayılır. Tabi ki kişi 21 yaşından sonraki herhangi bir yaşında “organlı gömü” seçimi yapabilir.

Kan bağışı da toplumsal bir paylaşım görevi yapılmalıdır. 18-60 yaş aralığında sağlıklı herkesten vergi alır gibi yılda bir kez zorunlu ve ihtiyaç hâlinde özel davetle iki kez kan alınabilmelidir.
 
Kan alımı, davetiye ile yapılmalıdır. Davette kan alımına özür bildirme adresleri ve telefonları olmalıdır. Özür bildirimi yapmadan kan vermekten kaçınanlara kan vergisi salınmalıdır. Kan vermek sağlıklı bedene hiçbir zarar vermediği için bence bu işlem kişinin beden dokunulmazlığı ilkesini bozmaz. Tıpkı aşı olmak gibi, kan vermek de toplum sağlığını koruma yöntemidir. Yani, kan vermek bireyin toplumsal varlığının hakkına zorunlu hizmet görevi yapılmalıdır. Kan vermemek başkasının sağlığını tehlikeye sokacağından tamamen bireysel bir hak sayılmaz. Bir gün sentetik kan yaparız inşallah.
 
Muharrem Soyek
 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..