Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Ormanlar yanarken içimiz de yanıyor

Ormanlar yanarken içimiz de yanıyor
 

Bodrum’dan gelen yangın haberleri içimizi de yaktı (1). Canlar yanıyor her orman yangınında. O ağaçlar kaç yılda yetişip o boya geliyor. O ağaçlar bize hizmet ediyorlardı ve daha kaç yıl bu görevi sürdüreceklerdi. Bizim hatalarımız yüzünden yandılar, onlar canlarını yitirdi biz de bundan zarar göreceğiz.

Orman yangınları önlemek için çok katı önlemler almalıyız.

YASAL ÖNLEMLER

Bunun için yasa çıkarmalıyız, gerekirse Anayasamızın asla değişmeyecek maddeleri arasına almalıyız.

“Yanan orman alanlarında yalnızca orman yetiştirilebilir. Hiç bir şekilde yapı yapılamaz, yerleşime açılamaz, tarım yapılamaz, satılamaz, kiralanamaz. Bu alanın tanımı konusunda hiçbir değişiklik yapılamaz.”

Kötü niyetlilerin yanan ormanın üzerindeki dumanlara gözleri ışıldayarak bakmasına engel olacak en katı yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Planlı bir şekilde anız yakıldığı belirlenen alanlar orman alanı olarak ilan edilmelidir.

Ormanlar içinde sigara içilmesine kesin yasak getirilmelidir. Kapalı alanlarda sigara içilmesine uygulanan para cezaları orman için de uygulanmalıdır.

Orman yangınına yol açma olasılığı olan her türlü tedbirsizliğe katı yaptırımlar getirilmelidir.

TEKNİK ÖNLEMLER

Hiçbir orman alanı üzerinden ve tehlike yaratma olasılığı olan yakınında yüksek gerilim hattı geçmemelidir. Enerji hatlarını en kısa mesafeden geçirip ucuza maletmek, ormanlarımızda daha büyük kayıplarımıza neden olmaktadır.

Ormanlarda yangına müdahale için açılan yollarını özellikle cipler tarafından yol olarak kullanılmasına engel olunmalıdır. Yangına engel olmak için açılan yollardan insanı orman sokmak orman için tehlike oluşturuyor.

Cam kırıklarının mercek gibi davranıp yangına neden olduğu biliniyor. Orman içine şişe atmanın ahlaki boyutu medya tarafından gündeme getirilmelidir. Orman içinde ciddi bir şişe toplama çalışması yapılmalıdır.

Yangın söndürmede kullanmak üzere çağdaş teknolojilere yatırım yapılmalıdır. Bu yatırımlar için yeterli kaynak yaratılmalıdır.

SOSYAL ÖNLEMLER

Orman alanlarında mangal yakarak piknik yapmak gibi bir lüksümüz olamayacağıni hepimiz öğrenmeliyiz.

Bir tarafta orman yanarken plajlarda eğlenerek bunu uzaktan izlemenin yaratacağı toplumsal yarayı önlemek için, yangın olan bölgelerde “bölgesel yas” ilan ederek tüm eğlence alanları yangın süresince kapatılmalıdır.

SON SÖZ

Geçen kış lapa lapa kar yağarken ormanda çektiğim fotoğraflara bakıyorum. Ne kadar güvenli tüm ağaçlar. Hiç yangın tehlikesi yok. Isınıyoruz, belki o kar da yağmayacak sonraki yıllarda, ağaçlar hiç güvende olamayacak.

(1) http://www.milliyet.com.tr/2007/07/08/son/sontur10.asp

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..