Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '13

 
Kategori
Dünya
 

Ortadokslarla Katolikler barışmaya çalışıyor. Neden acaba?

Ortadokslarla Katolikler barışmaya çalışıyor. Neden acaba?
 

Bartholomeos Vatikan'a neden gidiyor acaba? Bir fikri olan var mı?


Ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama; son birkaç yıldır Katolikler ve Ortadokslar tarihi kavgalarını,  bin yıllık küskünlüklerini bitirmenin telaşına düştü. Buraya kadar şaşılacak hiçbir şey yok. Bu, insanlık adına ne güzel bir gelişme; değil mi? 

Öte yandan 2001 yılında ikiz kuleler saldırısıyla başlayan, yıllar geçtikçe biraz daha keskinleşen çok açık bir İslam Düşmanlığı gelişmekteydi; özellikle Katolik mezhebinden olan Hristiyanlar arasında.

Her ne kadar dinler arası diyalog, medeniyetler ittifakı gibi kulağa hoş gelen sözlerle dünyanın en büyük iki dini arasında bir yumuşama havası oluşturulmaya çalışılıyor gibi gözükse de... Gerçek olan, Hristiyan dünyasının bin yıllık savaşlarını, küskünlüklerini bir yana bırakıp Fundemantalist İslam'ın yükselişini bahane ederek; bugüne kadar görülmemiş  büyüklükte bir Haçlı Seferi'nin hazırlığına giriştiğidir.

1204'te yaşanan 4. Haçlı Seferi'nde gördükleri ağır zulüm ve istila yüzünden Katoliklerle kanlı bıçaklı olan Ortadoksların bugünkü dini lideri, Fener Rum Patriği Bartholomeos, hükümetin de izniyle yeni Papa, Fransuva'yı kutlamaya gidiyor. 1054 yılından beri görüşmeyen hristiyanlığın en büyük iki mezhebinin dini lideri, neredeyse 1000 yıl sonra Vatikan'da biraraya geliyor. Bu bir raslantı olabilir mi sizce de? Hiç sanmıyorum tabi ki.

Neredeyse son 350 yıldır askeri açıdan İslam Dünyası'na çok büyük bir üstünlük kuran ve buna güvenerek Müslümanların çoğunlukta olduğu hemen hemen her coğrafyada başta yeraltı ve üstü kaynakları ve insan gücü olmak üzere, tüm zenginlikleri sömürenler, yine bu sayede kazandıkları sonsuz, sınırsız refah ve gelişmişlik düzeyiyle de yetinmeyip, müslümanların elinde ne var, ne yoksa almak, İslam ülkelerinin bütün varlıklarını talan etmek, cukkaya indimek derdine düştüler; ne yazık ki. 

Bu yüzden, ilk bakışta çok masum, rutin bir kutlamanın törensel yansıması olarak gösterilecek Fransuva - Bartholomeos görüşmesinin, büyük bir siyasi dikkat ve ciddiyetle izlenmesi gerekmektedir. Çünkü sıradanmış gibi bir izlenim veren bu tarihi görüşme, Hristiyan Dünyası'nın İslam Coğrafyası'nda izleyeceği yol haritasının izdüşümlerini taşıyacaktır.

Aman! Ne olur dikkatli olalım. Bu buluşma, global dünyanın, batılı dini şifrelerini de içinde barındıırır. Fransuva - Bartholomeos görüşmesi, zincirleme bir siyasi gelişmeler fırtınasını, olanca hızıyla dünya siyasetinin gündemine taşıyacaktır.

Marifet, testi kırılmadan önlemini alabilmekte... Testiyi kırmaması gerekenler, bakalım ne yapacaklar?

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..