Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

ÖSS türbesi..

ÖSS türbesi..
 

Dün OKS isimli (ben girdiğimde LGS idi, birkaç sene sonra yine değişir) bir ortaokul öğrencisi nasıl perişan edilir formatında hazırlanmış sınav yapıldı. Öğrenciler ve veliler rahatladı. Hatta daha da rahatlatıcı (!) bir haber de geldi. Bu sınav son kez yapılıyormuş. Yani OKS az para getiriyor artık fazlasını alacağız diyorlar. Aman dikkat!

Haftaya bunun bir boy büyüğü olan ÖSS yapılacak. Sınavların en önemlisi gibi görülen ve hem öğrencilerin hemde mezunların üniversite hayallerini gerçekleştirmek üzere girdikleri sınava bir hafta kala uzmanlar dinlenin, gezin, eğlenin, kafanız dağılsın diyor. Geçtiğimiz senelerde karşılaştığımız görüntülerle bu sene de karşılaşacağımıza eminim.

Türbeler, bilmem ne dedeler, cami duvarlarından medet ummalar... Ne çağdaş bir ülkede ne de hiçbir semavi dinde yer almayan bu saçma inanışlara her sene yüzbinlerce insan çoluğu çocuğu sınav kazansın diye akın ediyor.

Atatürk'ün bize miras bıraktığı medeniyet ne hale gelmiş? Türbanını saran, takkesini takan geliyor. Kalemi cami duvarına sürtünce uğur getirirmiş mesela. Biz aylarca boşuna çalışmışız zaten..

Düşünsenize, ÖSS'de 1. olan öğrenciyi çıkarıyorlar ekrana, soruyorlar:

- Başarınızın sırrı nedir?
- Eee bol bol türbe gezdim, oraya buraya kalem sürdüm, 1 kilo okunmuş pirinç yuttum...

***

ÖSS'ye girdiğim sene okulun önünde dilenci kılıklı bir adam oturmuş ''Dua okunur, çocuklarınıza dua okunur..'' diye kendine rant kapısı açmıştı. Hatta duaları öğrencilerin isimlerine göre okuyordu. Dünya değişip gelişirken şarlatanlık da aynı oranda gelişmiş anlaşılan..

Bunun yanında geçen sene gördüm. Kırtasiyeler boy boy ilan asmış. ''Okunmuş kalem geldi!''.. Kim okudu bilinmez ama büyük olay, hemen koşup almak lazım. Merak ettim ne menem bişey bu diye girdim bir kırtasiyeye. Bir baktım ki bizim yıllardır kullandığımız gri, yumuşak uçlu sınavlara özel hazırlanmış kalemlerden. Ne okunmuşu..

Okunmuş ya fiyatları da arttırmışlar. Artık nereden para gelirse..

Bir de yılların okunmuş pirinci vardır ki evlere şenlik. Yut yut gir sınava. Çalışmasan da mühim değil pirinci yuttun ya kesin kazanırsın. Muhtemelen büyükler de aynı pirince oylarını vermişti.

Ailelerin çocuklarının başarısı için dua okuması suç değil. Aksine kendilerinin ferahlaması için güzel bir yöntem ama böyle olmaz. Olamaz..

***

Bu durumun değişmesi en azından gelecek kuşakların aynı görüntülere maruz kalmaması için yapılması gereken çok şey var. Gerçi yaşananlar tam da AKP zihniyetinin istediği yönde. Bir yandan AB'ye gireceğiz, gelişeceğiz diyerek takiyye politikası yürütürken diğer yandan ülkeyi karanlığa sürükleme çabasındalar. Onlardan yana bir temennim yok.

En önemli görev şüphesiz din adamlarına düşüyor. Gerekli açıklamaları dürüstçe yapmak ve saf halkı bu tip anlamsız faaliyetlerden uzak tutmak adına çalışmaları gerekiyor. Diyanet İşleri de çeşitli kampanyalarla destek verebilir.

Bunun yanında sözü edilen eylemlerden yüksek maddi çıkar elde edenlerin de gerçekten inanıyorlarsa vazgeçmeleri ülkemiz adınaolumlu bir adım olacaktır..

Yoksa her sene benzer görüntüleri izleyip, halimize acımakla kalacağız...

 
Toplam blog
: 278
: 1369
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Küçük bir kız çocuğu masumiyetidir yazmak, her satırı her cümleyi her kelimeyi tekrar tekrar gözden ..