Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '12

 
Kategori
Projeler
 

Ovit tünelinden geçmek

Ovit tünelinden geçmek
 

Önemli bir proje


Çocukluğumun yazlarının bir kısmının geçtiği ovitlerdeki yavan yokuşu veya şeytan deresi diye adlandırılan mevkiideki Biberoğlu akrabamız yaylasının ulaşım yolu olan bu yolu iyi biliyorum. Önceleri Sivrikaya köyünden itibaren vadi tabanından geçen yol daha sonraları vadi tabanından alınarak yüksek kotlara çıkarılmıştı. Ve şimdiki yol güzergahı belirlenmişti. Zaman zaman yağmur yağdığında oluşan çamur, balçık nedeni ile yaz aylarında bile ulaşım için zorlanılırdı. O zamanlar hep düşünürdüm bu yol neden islah edilmez veya yeniden yapılmaz ve kışın da olsa geçit verilmesi sağlanmaz diye. Daha sonra üniversitede inşaat mühendisliği okudum, mezun olduktan sonra da Erzurumda İnşaat Emlakta Asteğmen olarak askerlik yaptım ve defaten Erzurumdan ikizdereye gelip giderken, hatta hava muhalafeti nedeni ile Trabzon yolunu kullanırken de hep bunu düşündüm. Neden, şimdiki adı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, 10.Bölge Müdürlüğü veya Rizenin etkin siyasileri, Merkezi ve yerel güçler bu konuda etkin çalışma yapmazlar?

Kamu yönetiminde daha çok yasa yapıcı ya da karar verici konumunda olan kişileri bilgilendirme ve etiketleme çabalarına ve aynı zamanda karar organları ile çıkar grupları arasındaki ilişki ağları ve etkileme süresine Lobicilik denir. Ovit yolu için, lobi faaliyetleri biraz uzun sürse de yapılan tüm çalışmalar, karar alma süreçlerini sonuca ulaştırmıştır. Ayrıca, siyasi mekanizmaya yönelik bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak görülen lobicilik, belli bir grubun ya da bir kesimin tanıtımını yapmak ve onun yaklaşımları, beklentileri doğrultusunda kamuoyu oluşturmak olarak tanımlanabilen halkla ilişkilerin en etkin ve daha geniş yöntemi olarak, Rizeli tarafından başarı ile kullanılmıştır.

Bu konuda Rize İlimizde bireysel anlamda oldukça etkin faaliyet gösteren hemşehrilerimiz vardı mutlaka ama özellikle biri var ki kendini doğal görevli adl eden İlçemizin çalışkan ve duyarlı gazetecisinin bireysel çabalarını taktir etmek gerekir. Ben, bu yolun önemini kavrayan ve onun için yoğun çaba gösteren tüm İlçe adına İsmet Kösoğluna teşekkür etmek istiyorum. Ovitle özdeşleşen, Ovitle ilgili tüm bürokrat, teknokrat ve siyasilere bire bir markaj yapan ve Ovitle ilgili basında çıkan tüm yayınları büyük bir duyarlılıkla takip eden, tek başına bir kamu oyu ve lobi oluşturma çabası içinde olan, bıkmadan, usanmadan yazılar yazan, olumsuz yazılara da ayrıca cevap veren İsmet Kösoğlu gibi kaç İkizdereli veya Rizeli vardı acaba?

Bu yol için planlanan Ovit tüneli 14700 m. Uzunluğunda olup yapıldığında, Türkiye’nin en uzun tüneli dünyadaki 3.büyük tüneli olacak. Rize Valiliği 2012 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında yaklaşık yarım asırdır konuşulan Ovit Tüneli ihalesinin 12 Şubat tarihinde yapılacağını duyurmuştu.

İkizdereli İş adamı Talip Kahramanın amaç uğruna söylediği ve kamuoyu oluşturmaya yönelik Tünelin yarı parasını ben vereceğim sözü de çok önemliydi. Yol için yapılan sondaj çalışmaları tamamlanmış olup, İhale dosyaları teklifliler tarafından verilmiş olup, teklif sonuçları 29 ŞUBAT 2012 tarihinde açıklanacak, İşin tamamlanması için ödeneği ayrılmışmı dır? İş kaç yılda bitirilecektir? Özellikle bu konuda tüm Rizeliler kendini doğal sorumlu saymalı, kendi gücü oranında kamuoyu oluşturmaya yönelik çaba sarf etmeye devam etmelidir.

Rize limanın ticari niteliğinin artmasını ve Karadeniz ile Doğu ve hatta Güneydoğu arasında kesintisiz bir güzergah oluşmasını sağlayacak bu yol sadece İkizdere için değil, özellikle Doğu Karadeniz için hayati önem taşımaktadır. Bölge için nefes aldırıcı ve bölgeye kan pompalayan önemli bir damar gibi bakmak gerekir bu yola..

Sürekli Türkiyeyi merkezde Rizelilerin yönettiği iddiası hakim, ayrıca bölgeden %80’lerin üzerinde iktidara destek verildiği bilinmektedir. Durum bu haldeyken, Demokrasinin bir tanımı olan iktidardan pay alma isteği sonucu Rizelinin oluşturduğu güçlü lobi faaliyetleri ve iktidar desteği ile Ovit tünelinin hayata geçiriliyor olması sevindirici!

Her ne kadar muhalif ve eleştirisel bir kalem sahibi olsam da, bu yoldan arabayla giderken, Anadolu ile Karadenizi birbirine kesintisiz bağlayacak Ovit tüneli için emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hoşçakalın.

Nizamettin BİBER
Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..