Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '06

 
Kategori
Tiyatro
 

Özel tiyatrolardan devlet desteginin çekilmesi

Özel tiyatrolardan devlet desteginin çekilmesi
 

Sıcak, basık hava, kücük kıpırtılarla sağa sola hareket eden dallar yapraklar derken, ögle bülteni sırasında duydugum bir haber daha bir dikkat kesilmeme neden oldu ekrana. '' Kültür ve Turizm Bakanlıgı, özel tiyatrolara yapılan devlet destegini kaldırdı. Buna gore 11 yıl önce yürürlüge giren ve özel tiyatrolara devlet destegi saglayan yonetmelik gecerliligini kaybetti. Tiyatrocuların büyük tepkisine neden olan karar icin bakanlık yetkilileri, ''Malıye Bakanlıgı'nın kararıdır. Bır formul arıyoruz'' acıklamsını yaptılar. Tiyatrocular devlet destegini kaldıran kararın hemen duzeltilmesini isterken, ''Aksi halde tiyatrolar icin büyük darbe olur'' degerlendirmesini yaptı.''

Haberi dinlerken, yıllarını tiyatroculuk meslegine vermis, zor sartlarda sanatını ıcra etmeye calısan, sevincli veya acılı gunlerinde seyircini bekletmeden sahneye cıkan, hak ettikleri sosyal sartlardan yoksun, bazılarımızın televizyon dizilerindeki rolleri sayesinde tanıdıgı veya olum haberleri ile varlıklarından haberdar olunan, bir iki saatlik törenlerde yakalarda fotografları tasınan, cenazeleri alkıslanarak son yolculuklarına ugurlanan, unutmayacagız sözünün üzerinden kısa bir süre gectikten sonra unutulan, bazılarının adlarıyla anılan yarısmalar sayesinde daha uzun soluklu hafızalarda yer ettıgi, türkceyi güzel konusan insanları, sanatcıları düsündüm, dudaklarımdan cıkan: tıyatro da öldürülüyor, sözleriyle. Tiyatro deyince gözlerimin önüne ilk anda, gösterisli kıyafetler, koyu renk büyük perdelerin bulundugu salonlar, diksiyonu düzgün, etkileyici ses tonuna sahip, iki perdelik oyunlar sonrasında seyircisine olan alkıs tesekkürünü egilerek gosteren kadınlar, erkekler; tiyatrocular gelir.

Gun gectıkce yozlasan, yok olan degerlerın korunması, gelecek nesıllere aktarılmasına ozel destek saglanacakken var olan fazla bulunuyor. Yonetmelıgın amacı, ''ulusal kultur ve cagdas anlayısa uygun etkınlıklerıyle kultur ve sanatımıza hızmette bulunan ve gelısmekte olan tıyatrolarıın projelerıne destek vererek tıyatro sanatının yaygınlasıp sevılmesını saglamak,yerlı oyun yazarlarını tesvık etmek,oynanan oyunların kalıtesını yukseltmek ve bu yolla Turk tıyatrosunun gelısmesını ve tanıtılmasını desteklemek'' seklınde belırlenmıstır. Destegı belırlenene amaclar dısında kullananlar varsa bunları ayırd etmek varken tamamını kesmek sanata, sanatcıya engel olusturmaktan baska ne olabılır ve nerede kullanılabılır bu destek, farklı sanat dallarında mı ? Tıyatroya olan sevgının artırılıp,buyuk kıtlelere ulastırılmasında katkısı olan ozel tıyatroların yok edılme calısması mıdır acaba bu destegın cekılmesı. Bu karar, geçimini tiyatrodan saglayan, devletten aldıgı destekle ''sezonu bıraz daha rahat acan,'' herkesı etkıleyecek, buyuk kısmı kapanma tehlıkesıyle karsı karsıya kalacaktır.Ayakta kalabılmek ıcın tiyatrolarda yabancı ortak mı bulmalıdır? Baska bır formul bulumalıdır kararın yanlıslıgının boyutu detaylı olarak ele alınarak.

Bır ulkenın sanata, sanatcıya verdıgı onem gelısmıslıgının gostergesı degıl mıdır? Hayatın sure gelen akısı ıcerısınde fark edemedıgımız bırcok sorunu yenı açılardan, canlı olarak gormemızı saglayan tıyatroların ısıkları sonmesın, perdeler kapanmasın.

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..