Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Özür meselesinde psikolojik etki ve açık çağrı!..

Özür meselesinde psikolojik etki ve açık çağrı!..
 

kalbimsin.net'ten..


Son gününü yaşadığımız 2008'in unutulmaz gündemlerinden biri de, "Ermenilerden özür" meselesi oldu.
Türkiye, böylece yeni bir tarihsel yüzleşme yaşadı.
1915'te vuku bulan "tehcir" için, özür dileyenler bir yanı; buna karşı çıkarak, özür bekleyenler bir yanı oluşturdu.

Bu özür meselesine yakından bakıldığın da, kişilerin, taraflarını belirlerken ta çocukluklarına inen gözlemleri ve bu gözlemlerin psikolojik etkileri önemli rol oynadı.

Özür dileyen ve açılan sanal platforma imza koyarak bu duygusunu teyid edenler, genel olarak, İstanbul ve çevresinde yaşayan Ermenilerle temas etmiş kişiler...Ya mahallellerinde ya okudukları okullarda Ermeni arkadaşları olmuş insanlar..

Bir de benim gibi, çocukluğu Anadolunun göbeğinde (Boğazlıyan) geçmiş ve büyüklerinden Ermeni cinayetlerine dair hatıralar dinlemiş olanlar. Ne yalan söyleyim, Babaannem'in genç kızlığında şahit olduğu ve bizim köyün asker kaçağı eşkiyalarının, kaçmakta olan Ermeni ailelerin yollarını kesip öldürdüklerine dair anlattıkları benim üzerinde etkili olmuştur. Bu canilerin her hangi bir takibata uğramadığı da bir gerçektir üstelik..

Tartışmanın ikinci tarafı olanlar ise, yine kendi yaşadıkları yörelerde (Doğu bölgeleri) Ermeni komitacıların Müslüman Türk ahaliye yaptıkları vahşice kıyımların hikayalerini dinleyenlerden oluşuyor. Bu da tarihi bir gerçektir ve bu cinayetlerin de tanıkları vardır.

Demek oluyor ki, insanlar duydukları ya da okudukları hadiseler üzerine oluşmuş bir "bilinçaltı" nı su yüzüne çıkararak tepkilerini ortaya koyuyorlar. Sonuç olarak, iki taraf da haksız değil..

Eski yılı bitirip yeni bir yıla girerken, benim Özür platformunu açanlara çağrım şu olacaktır: Bu girişiminizle, Türkiye tartışılması bile mümkün olmayan bir "tabu" sunu tartışarak, bir adım daha ileri yürümüştür. Bu hareket ayrıca, Ermeni tarafına empatik bir mesaj da vermiştir..Eğer bunu alırlarsa ne ala; almazlarsa kaybedilmiş bir şey yoktur (3T Saçmalığına girmiyorum bile)..Kendi kabahatleri için özür dileyenler, dileyemeyenlerden üstündür her zaman..

Bu bakımdan, yeni yılda bu "Özür diliyorum" platformunun devam etmesinin bir anlamı kalmamıştır. Bu tartışma 2008 yılı ile sona ersin; özür sitesini kapatın!..Yeni yılda, tartışacağımız daha çok konumuz olacak!..

Umut ederim ki, İsrail'in Filistinli kardeşlerimize yaptığı şu son "zulüm" başta olmak üzere, tüm zalimlikler eski yıllar birlikte sona erer..İnsanlar, Allah'ın yarattığı bu koca dünyayı bir birine dar etmekten vaz geçer..Hak ve adalet; barış ve huzur yeniden ve tüm insanlık için hakim olur..

Mevlana'nın dediği gibi, şimdi yeni bir gün başlıyor; "Yeni şeyler söylemek lazım!...

Mutlu yıllar!...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..