Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '17

 
Kategori
Kültürler
 

Sakız'lı Homeros ve Büyük İskender

Sakız'lı Homeros ve Büyük İskender
 

 

Dün akşam, TRT Kent Radyosunda  Semra İğtaç’ın sunduğu programda konuşan Türkiyen’in ilk turizm rehberlerinden Yavuz Tatış yarım saatlik söyleşide, yeryüzünün bütün mitolojik tanrıları, adetleri, sıkıntıları, aşkları,  sıkkeleri, kahramanlıkları, bilinmeyen yanları ile, bir bir dile getirildi.

Yarım saatlik programda Amazon Kraliçesinden, Sakızlı Homeros’a, Smyrna sıkkelerinden B. İskenderin rüyasına, kadar tanrılar ve tanrıçalar, resmigeçit yaptı.

İzmir’in tanınmış işadamlarından Yavuz Tatış’, altın sıkkeleri için “ Objeleri bölgesel olarak adlandırmak ve klase etmek lazımdır” diyerek kişisel antik çağa ait 75 adet sıkkelerin hikayesini anlattı.

Sunucu İğtaç’ın suallerini cevaplandıran Tatış şunları söyledi: “  Amazon kraliçesi,Smyrna, Amazon Kraliçesi. Hitit'lerin esrarlı kadın savaşçıları. İlk tarih yazıcıları bu savaşçı kadınlara ''Amazon'' ismini takmışlar,
Sağ memeleri dağlanmış, kalkanlı ve mızraklı, adaleli ve yanık tenleri ile dev gibi atların üstünde yay kullanmakta üstün yetenekli kadınlar.
Pagos (Kadifekale) eteklerinden şimşek hızında şehre inen ve korku salan üstün yetenekli savaşçılar"…

Memesiz” dendi onlara, daha iyi ok atabilmek için göğüslerinden birini kestikleri söylendi. Bu acı veren deneyimi yaşayacak kadar cesurdular. Bir başkası “Erkek Düşmanı” dedi onlara, birlikte olduğu erkeği amacına ulaştıktan sonra öldürebilecek kadar duygusuzdular. “Ay’ın Kızları” oldular başka bir toplumda ay kadar güzel, ay kadar soğuk, ay gibi iki yüzü vardı onların da bir karanlık bir aydınlık. İşte bu ilginç toplumun bizim topraklarımızda yaşamış olduğu söylenir. İzmir’in Smyrna adını Amazonların bir kraliçesinden aldığı gerçeği var."

İSKENDER'İN RÜYASI:  Pagos dağında avlanmaya giden Büyük İskender, bir ağacın altında uyuya kalmıştır. Orada gördüğü rüyada kendisine Smyrna'nın buraya taşınması öğütlenmiştir. Bunun üzerine Claros'daki Apollon kahinlerine danışmış ve şu cevabı almıştır: "Kutsal Meles ötesinde Pagos'a yerleşmeye gidecek olan bu insanlar üç veya dört kez mutlu olacaklardır." Pausanias'dan öğrenildiğine göre bu olaydan sonra M.Ö. 334 yılında Büyük İskender'in isteği üzerine kent Bayraklı'dan Kadifekale'ye taşınmış ve imparatorun kumandanlarından Lysimakhos bununla görevlendirilmiştir. Bu nedenle de Smyrna'nın çevresinde Lysmakhos ismi ile tanınan surlar yapılmıştır.

Homeros’dan da bahsetmek gerekir. Zaten bu  insanlar, vaktiyle Batı Anadolu’da yaşamış insanlar. Mesela Sakızlı Homeros,  Çeşmenin karşısındaki Sakız Adasından gelmiştir. Homeros’un annesi Lidya Kralı ile evlenmiştir. Homeros, bilindiği gibi İlyada ve Odysseia Destanları'nın yaratıcısı veya derleyicisi olduğu kabul edilir.

Batı Anadolu'da büyük ihtimalle Smyrna'da (bu günkü adıyla İzmir) yaşadığı ifade edilir. Ancak gerçekte Homeros isimli bir şair yaşadıysa bile bu destanları yaratan veya derleyen tek bir ozan olmadığını düşünen araştırmacılar da vardır. Hayatıyla ilgili bir başka rivayetise kör olduğudur. Fakat destanlarındaki betimlemelerin canlılığından, destanlarını yazdığında kör bile olsa bir zamanlar gözlerinin gördüğü anlaşılır.

Sunucu Semra İğtaç’ın “ Bu kadar tarihi bilgileri nasıl akılda tuttunuz” diye, merakını gidermek için  sorduğu suale  Tatış “ Tarihimizi bilmek lazım. İzmir’de oturuyoruz. Tarih ve mitoloji bir ışıktır. Bu konularda kitaplarım mevcuttur. “ dedi.

Tatış’ın işyerinde sıkke koleksiyonu  var. Odasındaki antik sıkkelerle bütün çağların medeniyetleri kasanın çekmecelerinde buluşmuş  vaziyette.

Tatış’ın bu müzesi, tek kişilik. Müzenin ham sahibi, hem patronu, hem koruyucusu, hem ziyaretçisi, hem de bakıcısı, denetleyicisi konumunda

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

TRT KENT RADYODAN SEMRA İĞTAÇ, YAVUZ TATIŞ İLE PROĞRAM ÖNCESİ BİR ARAYA GELDİ.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta

AYNI ZAMANDA ALTIN SIKKELER KOLEKSİYONERİ OLAN YAVUZ TATIŞ,  SIKKELERİ BU KASADA MUHAFAZA EDİYOR.

Görüntünün olası içeriği: yiyecek

SIKKE'LER, TARİHE IŞIK TUTUYOR EVE YOL GÖSTERİYOR.. HER BİRİ BİR VESİKA OLARAK KABUL EDİLİYOR.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta

AMAZON HEM AŞK KADINI HEM CENGAVER

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

Otomatik alternatif metin yok.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor ve iç mekan

YAVUZ TATIŞ. TÜRKİYENİN İLK TURİZM REHBERİ. MİTOLOJİ VE ARKEOLOJİ KONUSUNDA DERİN BİLGİ SAHİBİ.  BU KONUDA KİTAPLARI VAR. DÜN GECEYARISI BİİTEN YARIM SAATLİK PROĞRAMDA, İZMİRLİLER,  KENDİSİNDEN DERİN BİLGİ SAHİBİ OLDULAR

Otomatik alternatif metin yok.

Otomatik alternatif metin yok.

TATIŞ AYNI ZAMANDA ALTIN SIKKE KOLEKSİYONERİ. HEPSİ KAYITLI VE BAKIM ALTINDA.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar

SAKIZLI  HOMEROS. aNADOLUDA VE EGE'DE KENDİSİNE "BİZİM ÖMER"  DE  DENİYOR.

Otomatik alternatif metin yok.

HOMEROS' UN İLYADA' SINDAN BİİR SAHNE

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor

BÜYÜK İSKENDER...KENDİ GİTTİ, KEBABI KALDI YADİGAR...

vOtomatik alternatif metin yok.

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..