Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '09

 
Kategori
Bilim
 

Satürn Gezegeni bizi şaşırtıyor...

Satürn Gezegeni bizi şaşırtıyor...
 

Encaladus'ten Saturn'un görünüşü...


Adını Roma'nın tarım tanrısı Saturnus'tan alan Satürn , Türkçe kaynaklardaki adıyla Zühal, Güneşe yakınlık sırasına göre sistemin 6. gezegeni ve büyüklük açısından Jüpiter'den sonra ikinci sıradadır.

Merkür, Venüs, Mars, ve Jüpiter gibi çıplak gözle izlenebilen 5 gezegen arasında olan gezegen, en eski çağlardan beri insanoğlunun dikkatini üzerinde toplamıştır.

1997 yılında uzaya fırlatılan Cassini uzay aracı, tarihi ve bilimsel değeri yüksek yolculuğundaki ilk misyonu, Satürn gezegeni ve uyduları hakkında detaylı bilgi toplamaktı.

2012 kıyamet masallarına alet edilen Marduk'un da önünden geçen uydu, fırlatılışından 7 yıl sonra, 1 Temmuz 2004 günü Satürn gezegeninin yörüngesine girerek ilk misyonunu 2008 yılı Haziran ayında tamamladı.

Bilim adamları, Cassini uzay aracına 2008 yılı yazından ayından itibaren 2 yıl sürecek yeni bir misyon yükledi. Yeni görevinin adı Cassini Equinox Mission yani Cassini Gündönümü Misyonu. Ekinoks, gece ve gündüzün süre olarak eşit olduğu gündönümü anına deniyor. Çünkü halkasıyla meşhur Satürn gezegeni Ağustos 2009’da ekinoks ‘una başladı. Satürn'ün yörüngesinin çok büyük olmasından ötürü ekinoks sadece her 15 dünya yılında bir meydana gelmektedir.

Satürn’ün çevresinde veri toplayan CASSINI’nin gönderdiği bilgiler , Ocak 2009’dan beri güneş sisteminin en yoğun ve en güçlü fırtınalarının varlığını Satürn’de keşfetmiştir Satürn’deki fırtına, Güneş sisteminde şimdiye kadar tespit edilmiş en uzun fırtına da olma özelliğini taşıyor. Satürn’deki şimşeklerin, Dünya’dakilerden yaklaşık 10, 000 kat daha kuvvetli ve dolayısıyla da parlak olduğunu öne süren bilim adamları, fırtınaların yayıldığı alanların da 3, 000 km’ye kadar genişleyebildiğini aktarıyorlar.

Bugüne kadar 7 halkasının olduğu bilinen gezegenin, bilim adamlarının Aralık ayında sonuçlanan gözlemleri sonucunda 1 Milyar dünyayı barındıracak son halkasının da belirlendiği duyuruldu.

Satürn ile ilgili en şaşırtıcı keşifler, uydusu Titan üzerinde yoğunlaşmıştır. Titan, yüzeyindeki nehirlerle beslenen büyük gölleri ile Dünya'ya benzeyen en sıra dışı yer olduğunu ispat etmiştir. Bugünlerde bilim adamları Titan uydusunda keşfettikleri bu göle indirecekleri geminin tasarımı için çalışmaktadır. 2016'da fırlatılması öngörülen Titan Mare Explorer (TiME) adı verilen uzay aracı, Dünya ve Jüpiter'in çekim güçlerini kullanarak 2023'te Titan'a inebilecektir.

Saturn’den gelen son şaşırtıcı bilgi ise Satürn'ün 7. halkasında yer alan Enceladus'da sodyum klorür (tuz) izine rastlanmasıdır.Bu keşif ile kartopu beyazı uyduda ‘hayat olasılığı’ da artmıştır. Dünya’daki okyanuslarda 1000 metrenin altında güneş ışığının bulunmamasına rağmen daha derin sularda, sıcak su çevrelerinde omurgasız canlıların yaşadığı yıllar önce tespit edilmişti.

Bu bulgudan yola çıkan bilim adamları Enceladus'un içindeki radyoaktif bozulmadan kaynaklanan ısının, bugün yüzeyinden fışkıran gayzerlere neden olduğu ve bunun da derinliklerde yaşam için gerekli ortamı sağlayabileceğini belirtmişlerdir.

Dünya’nın uydusu Ay ile ilgili bildiklerimizin bile halen çok sınırlı olduğu düşünülür ise Saturn’den gelecek her yeni bilgi ile şaşırmaya ve ona hayranlık duymaya devam edeceğiz.

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..