Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Saygılarımla

Size hiç her hangi bir devlet dairesinden bir yazı geldi mi, hadi “her hangi bir resmi makamdan” diyelim. Mutlaka gelmiştir. Böyle bir yazının onunda, hiç “saygılarımla” veya “saygılarımızla” diye bir bitiş hitabı gördünüz mü? Eminim ki görmemişinizdir. Ben görmedim de. Benim bildiğim Türkiye de hiç bir devlet dairesi, vatandaşlarına yazdığı hiç bir yazının sonuna saygılarımızla diye yazmaz. Herhalde şöyle düşünüyorlar; yazarsa devletin vatandaşa saygı duyduğu gibi bir mana çıkar ki bu da genel kültürümüze ve anlayışımıza terstir. Çünkü Türkiye de ancak vatandaşlar devlete saygı duyarlar ve vatandaşlar resmi makamlara hitaben yazdıkları bütün yazıları saygılarımla diye bir hitapla bitirirler. 

Her hangi bir makama yazılan herhangi bir yazıyı, saygılarımla diye bir nezaket kelimesi ile bitirmekte hiç bir anormallik yoktur. Vatandaşların resmi makamlara yazdıkları yazıları saygılarımla diye bir nezaket hitabıyla bitirmelerinde de hiç bir anormallik yoktur, hatta böylesi güzeldir. Benim tuhafıma giden, resmi makamların vatandaşlara yazdıkları yazıların hiçbirinde, adeta bir kural gibi, böyle bir ifade kullanmamalarıdır. 

Kanaatimce bütün devlet memurlarının asli görevi vatandaşa hizmet etmektir. Aldıkları maaş, bindikleri arabanın masrafları, oturdukları binanın kirası, kullandıkları bilgisayarın parası hep, tahsilli veya cahil, zengin veya fakir, az veya çok vatandaşların ödedikleri vergilerle karşılanmaktadır. 

İşin en tuhafı nedir biliyormusunuz? Vatandaşlarımızın pek çoğunun bunu normal kabul etmesi. Yani vatandaş develete yazı yazarken, yazıyı saygılarımla diye bitirir ama devlet vatandaşa yazı yazarken, yazının sonunda asla buna benzer bir ifade kullanmaz, kullanırsa tuhaf olur. Canım koskoca bir devlet, koskoca bir devletin koskoca ve muhtemelen tahsilli ve tecrübeli bir memuru veya müdürü, hiç bir vatandaşa yazdığı yazının sonunda saygılarımla der mi ? 

Bazen Amerikalılara bayılıyorum. Polis arabasının üzerine kocaman kocaman harflerle yazıyorlar: “TO PROTECT, TO SERVE”. Yani Amerikada Polis arabasının üzerine herkesin gözünün içine sokar gibi büyük harflerle yazıyor: BEN SİZİ KORUMAK İÇİN VE SİZE HİZMET ETMEK İÇİN VARIM”. İnşallah birgün gelir Türkiyede de bu anlayış hakim olur. 

 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..