Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ser-Hoş, (Başı Hoş) Bir Kafa, Demleme Ustası

Ser-Hoş, (Başı Hoş) Bir Kafa, Demleme Ustası
 

Mimar, yazar ve gazeteci


““Yeme-içme”nin de, bir keyfi var. Bu keyiflere yandaş olanların bazı kişiler tarafından küçümsenmesi olayına dokunmak isterim. Elbet öyle sanat zevkleri var ki, hitap ettikleri merkezler, insanlara insanlıklarını anlatan, ruhlara ve beyinlere hitap eden sanat zevkleridir bu söylediklerim. Ben bu zevklere iyice aşına oldum. Örneğin mimar olarak 1,5 milyon metrekare bina planladım ve gerçekleştirdim. Otuza yakın kitabim yayımlandı. İçkiye gelince bu zevki küçümseyenleri, hele hiç bilmeden küçümseyenleri, bu sefer ben küçümsüyorum.

Yemek, mezeyle içliyle birlikte beyne neşe de veren bir keyiflenme yaratabilir. Erbapça hazırlanmış ve düzenlenmiş yiyecek ve içeceklerle, böylece yaşama neşesine kavuşturacak sohbetler kaynaklanmış olur.

Yalansız dolansız, yürekleri açık insan gruplarının iki önemli topluluğu olur (2D), deliler ve demciler. Her içen kişinin ille de sarhoş olması gerektiğini sanmak ilkelliktir. Haydı biraz daha yumuşatalım cahilliktir. Haydi, biraz daha açalım; yobazlıktır. Her içki içenin, ille de sarhoş olması gerekmez. Sarhoş lakırdısı; ser-hoş yakıştırmasından kaynaklanır. Yani “başı hoş” gibi bir niyetle, eski çağlarda yakıştırılmıştır. Ancak sarhoş sözcüğü o denli yalama edilmiştir ki, hiç kimse sözcüğün kaynağındaki anlamı, aklına getirmez. Her türlü dolandırıcılığı gizli gizli hatta açıkça inanç şarlatanlığı yapanlar bu yakıştırmayı yapanlardır.

İçkinin elbette ki rakının da etkisi, kandaki alkol yoğunluğu ile ölçülür. Her ölçünün bir oranı vardır. Kandaki alkolün ölçüsü ise “binde bir” hesabı ile bilinir. Bilinmesi gerekiyorsa o oranın, vücutta kanla birlikte dolaşan alkolün, toplan kan miktarının binde kaçı olduğudur. Kanda binde 0,5 ile 1,5 arası alkol yoğunluğu önemli basamaktır. Bu oranın alt ve üst basamağı arası, kişisine göre, “çakırkeyiflik” halidir.

Rakıya buz atmak caiz değildir. Ağza alınca rakıya katılacak tek dünya malzemesi sudur, su…karışımın raconu ise ayrı bir uygulamadır. Bektaşilere göre rakının bedene en çok zevk verişi, gırtlaktan mideye iniş sırasındadır. Bu yol helezonik olarak uzamalı ki, demcinin zevki artsın. Rakı distile, yani imbikten çekme içkidir. En üstün kaliteli rakının ana maddesi üzümdür. Ünlü yazar ve içer, Ernest Hemingway “Alkolik kendisinden fala içemeyen adamdır” der.

Ne zaman ne kadar içmeli, doğrusunu yine olsa olsa Hayyam söyler;

Sarhoş oldun mu aklın azalır,

Ayıldın mı sevincin dağılır.

Ne sarhoş ne ayık bir hal var ya?

En güzeli öyle yaşamaktır.

Demcilerin yaşamlarında neşe eksik olmaz. Hep birbirine takılma oyunları oynanır. Rakı içmeye başlamadan önce bir fincan saf zeytin yağı, azar azar yudumlanır ve çok yavaşça yutulurdu. Bu çok alçak gönüllü önlemin çok ciddi olduğunu anmalıydık.

Romalı düşünür Seneca; “Sarhoşluk, kusur yaratmaz. Var olan kusurları göz önüne çıkarır” demiştir. Mevlana ise benzer anlama gelen bir düşünceyi şöyle açıklar; “Şarap, zaten edepsiz olanı edepsiz eder.”

İçki içen insan ne aradığı için içer ki? Değişiklik olsun diye mi? Günlük sıkıntılardan kurtulsun diye mi? Neşelensin diye mi? Keyif almak için mi?

İçki içmek, dostlarla buluşup sohbete dalmak, ferahlamanın sahnesidir. Ne için içilir? Sorusunun yanıtı ansiklopediler doldurur.

Nedir Alkol denen şey? Çok basit… şekerdir. Kimyasal bir formüle ait şekerin mayalandırılmasıdır. Çocukluğumuzda duyardık, komşu evlerin erkekleri akşam eve biraz geç, üstelik mırıldanarak ve hem de sallanarak gelince, hanımlar; “yine zıkkımlanmış” derlerdi.

Meze içkinin asistanı mı desek yoksa yaveri mi? İkisi de olur. Bu nedenle demciye sofraya neler konulacağı da, mezelerin nasıl hazırlanacağı da öğretilmelidir.

Hiçbir canlı, yani hayvanlar, mizah yapamaz ama bütün insanlar en aptalları dahil, mizah yapabilir. Mizahı, özellikle içki masası tetikler.

Akordu bozuk demciye söz anlatılmaz. Bıkkınlıktan kurtulma hayaliyle, kendini tutmayı bilmez. Bıkkınlıktan kurtulma aşkına içen kişi, hiç kurtulamaz. Çünkü kendinden bıkar.”

Diyor Ser-hoş (hoş kafa), demleme ustası Aydın Boysan Şerefe adlı kitabında.

Şerefe Aydın Boysan ışıklar içinde uyu.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..