Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '11

 
Kategori
Hukuk
 

Şike ve küme düşme

Şike ve küme düşme
 

Google'dan alınmıştır.


Şike cezası ile Dernekler yasasına göre kurulmuş Kulüplerin hükmi şahsiyeti (tüzel kişiliği)  arasında   hiçbir   "hukuki bağ " bulunmamasına rağmen, "Futbol Disiplin Talimatının Müsabaka Sonucunu Etkileme " başlıklı 55.maddesi  ile KULÜPLER, şike tespiti durumunda, küme düşme cezası ile karşı karşıya gelmektedir.

Bu talimat hükümlerine göre: "şike şüphesi, şikeye teşebbüs ve şike tespiti durumlarında, menfaat sağlayan kulüp, küme düşürülür ".

Oysa, Genel  Hukuk Kurallarına göre ve bizim hukuk sistemimizde "CEZANIN ŞAHSİLİĞİ" esastır. Yani suçu kim işlemisse, cezayı da o kişi  çeker.

Şike ile ilgili  Futbol Disiplin Talimatı'na  baktığımızda, 55.madde hükmünün, Cezanın Şahsiliği prensibine aykırı olduğu görülmektedir. Zira suçu işleyen sadece yönetici; cezayı alan ise, yönetici ile birlikte, kulüp olmakta ve küme düşmektedir.

Yönetici, hukuka göre "ÖZEL KİŞİ" yani gerçek kişidir. Kulüp ise hukuka göre  bir   "DERNEK" yani bir "TÜZEL KİŞİ"dir. Kulüplerin, yöneticilerinden  ayrı hukuki kişilikleri vardır. Yöneticinin işlediği bir suç, örneğin, yöneticinin yaptığı hırsızlık kulübü bağlamaz veya bir futbolcunun yaptığı dopingten dolayı kulüp cezalandırılmaz. 

Dolayısıyla Futbol Disiplin Talimatının 55.maddesi kesinlikle hukuğa aykırıdır. Zaten bu maddenin uygulanması halinde büyük sorunlar ortaya çıktığı açıkça görülmektedir.

Şike ile ilgili kanuni mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi şart olmuştur.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..