Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '09

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Şnitzelin böylesi

Şnitzelin böylesi
 

Son iki haftayı Cotswolds İngiltere ve Viyana’da geçirdim. Tatil deyince aklıma deniz-kum-güneş gelmeyeli öyle uzun yıllar oluyor ki. Dünya üzerinde sessizlik ve ıssızlık adına hemen hiçbir yer bırakmadım kucaklanacak. Avusturya Alpleri'nin yeri bir başka olsa da Viyana’nın buram buram tarih kokan sokaklarında isteseniz de kaybolamazsınız. Saatlerce yürür, aynı yerde döndüğünüzü nice sonra anlarsınız. Her yerden klasik müzik konar gönlünüze. Şehrin dört bir yanına yerleşik ünlü müzik adamlarının büstleri gülümser size. Maria Theresa'nın Schönbrunn Sarayı bahçelerinde sabah koşunuzu yapar, 18'inci yüzyıla gidersiniz. Aylar, yıllar da geçirseniz bu büyülü şehirde, tek bir korna sesi duyamazsınız. Trenlerde, tramvaylarda biletçi ya da kontrolöre rastlamazsınız. Çünkü kimse kaçak seyahat etmez. Sokaklarda gazete bayileri de yoktur; ama her direkte gazete-mecmua torbaları ve üzerinde de para kumbaraları vardır. Gazetenizi alır, parasını atarsınız. Devlet, vatandaşını kontrol etmeye gerek duymaz.

Neyse, size bugün anlatacağım; Viyana’nın tarihi dokusu ve medeniyet örnekleri değil, dünyaca meşhur şnitzeli ve yüz yıllık ismi Figlmüller. Bugün dördüncü kuşak tarafından yönetilen restoranlar zinciri.

“Eğer Figlmüller’de şnitzel yemediyseniz, Viyana’ya gelmiş sayılmazsınız.” derler.

1905 yılında kurulan Figlmüller’in Viyana’da bugün üç restoranı var. Bunlardan ikisi birbirine çok yakın, şehir merkezinde. Üçüncüsü de tavernalarıyla meşhur Grinzing’de. Popüler olan ilk ikisi. Meşhur St. Stephans Katedrali’nin solunda, faytonların beklediği yerdeki Dom Pasajı'ndan girip, düz devam ederek, ikinci pasaj içindeki küçük Figlmüller’e varırsınız. Bugünlerde tadilatta; ama iki gün önce önünden geçtiğimde artık bitmek üzereydi. Her gün 11:00-22:30 arasında hizmet veriyor. Son bir hafta içinde iki kez şnitzel yediğim Baeckerstrasse’deki ikinci ve büyük Figlmüller ise her gün 12:00-24:00 arası hizmet veriyor. İki restoranın arası en fazla 20 metre. Açılışından kapanışına kadar önünde mutlaka bir kuyruk oluyor. İlk gidişimde saat 18:05’ti ve -inanılmaz bir şansla- hiç beklemeden cam önündeki en güzel masaya kuruldum. İkinci gidişimde ise saat 19:25’ti ve -yarım saat kuyrukta bekleyerek- ancak alt katta yer bulabildim.

Viyana şnitzeli birçok ebatta ve farklı etlerle, kızartıma bağlı renk tonajlarında sunulabiliyor. Figlmüller’in spesiyali ise domuz etinden yapılanı; ama dünyanın dört bir yanından gelen müslüman müşteriler de düşünülerek ayrıca tavuk ve hindi etinden de şnitzel yapıyorlar.

Sunulan etler titizlikle seçilmiş çiftliklerden temin ediliyormuş. Domuz etinden yapılan Figlmüller spesiyal şnitzeli önce kalın bir dilim olarak kesiliyor sonra da genişliği 34cm olana kadar dövülüyormuş. Şnitzeller kesinlikle fritözde değil, özel tavalarda -saf sebze yağıyla- en çok 30 saniye kızartılıyor ve aynı yağ üç pişirimden fazla kullanılmıyormuş.

Dev gibi şnitzel önünüze geldiğinde komşu masalardan seçiminizi kutlayan gülüşmeler, alkışlar ve afiyet olsun dilekleri geliyor. Yani Figlmüller, dünyanın dört bir yanından gelen insanları aynı lezzet halkasında buluşturup, kaynaştırıyor.

Benim yediğim restorandan birkaç fiyat örneği vermek gerekirse;

Figlmüller spesiyal şnitzel (domuz eti, Ø34cm) €12.90
Figlmüller Cordon Bleu €11.50
Figlmüller hindi şnitzel €10.50
Figlmüller tavuk şnitzel €10.50
Kabak çekirdeği yağlı patates salatası €3.80

Son olarak da sizlere irtibat bilgilerini vereyim. Ama siz siz olun rezervasyon yaptırmadan gitmeyin. Gerçi kuyrukta beklemenin de ayrı bir tadı ve heyecanı var ya:)

Figlmüller - Wollzeile No: 5 Viyana 1010
Tel: +43 1 512 61 77
wollzeile@figlmueller.at

Figlmüller - Bäcker Street. No: 6 Viyana 1010
Tel: +43 1 512 17 60
baeckerstrasse@figlmueller.at

Figls - Grinzinger Street. No: 55 Viyana 1190
Tel: +43 1 320 42 57
info@figls.at

 
Toplam blog
: 462
: 1159
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..