Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '07

 
Kategori
Üniversiteler
 

Sosyal yenilik başarı örnekleri 9: Üniversite öğrencilerinin sosyal girişimciliği

Sosyal yenilik başarı örnekleri 9: Üniversite öğrencilerinin sosyal girişimciliği
 


Sosyal alanda yenilik nasıl üretilir? Sosyal problemlere çözüm modelleri neler olabilir? Sivil toplum kuruluşlarımız yeniliklere nasıl imza atabilirler? Bu konularda iyi örnekleri ve etkin başarı modellerini masaya yatırmak amacıyla bu köşede Sosyal Yenilik Başarı Örnekleri yazı dizisi devam ediyor. Bu yazı dizisinde Türkiye'den umut vadeden sosyal yenilik vakalarını masaya yatırıyoruz.

Dokuzuncu bölümde bölümde konumuz maddi imkansızlıkların yaşandığı bölgelere kütüphane kuran üniversiteli genç girişimcilerimiz.

Bunun için iki farklı örneği masaya yatıracağız: Maraş'ta Ata Demirer konseriyle kütüphane kuran üniversiteli gençler ve Manisa'da köye kütüphane kuran üniversiteli gençler.

Sosyal Problemler: Okuma eksikliği, kitap bulamama sıkıntısı, kütüphane eksikliği, maddi imkansızlıklar

Sosyal yenilik: Üniversitede okuyan genç girişimcilerin sıradışı taktiklerle maddi sıkıntıda olan yörelere bizzat kütüphane kurmaları.

Sosyal çözüm modeli: Okuyan üniversite öğrencilerinin bölgelerine yardım etmek için girişimcilik ruhlarını ve kreatif zekalarını kullanmaları.

Kritik başarı faktörleri: Kreatif düşünme, sosyal sorumluluk, girişimcilik, takım çalışması, topluma katkı, uzun vadeli düşünme, sistemli işbirliği,

ÖRNEK VAKA 1: K. MARAŞ'TA ATA DEMİRER BİLETİ VERİP 5000 KİTAP TOPLAYAN GENÇLER

Üç kitaba Ata Demirer bileti verip iki günde 5 bin kitap topladı

Üniversite öğrencisi Harun Şahin, memleketi Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesindeki kütüphane için iki günde 5 bin kitap topladı. Şahin, yardım toplamak için ilginç bir yol izledi.
Okulunda ücretsiz gösteri yapması için ünlü komedyen Ata Demirer'i ikna etmeyi başaran Şahin ve arkadaşları, gösteri ücretini 'üç kitap' olarak belirledi. Harun Şahin'e üç kitap getiren bir gösteri bileti aldı; böylece iki gün içinde 5 bin kitap toplandı.

Geçtiğimiz günlerde Doğu bölgelerini etkisi altına alan sel felaketi, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi son sınıf öğrencisi Harun Şahin'in memleketi olan Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesini de sarstı. Memleketindeki ihtiyaç sahiplerine yardım toplamak için kolları sıvayan Şahin, ilçede bulunan kütüphaneyi de unutmadı. Şahin, 'Hiç denecek kadar az kitabı var.' dediği Abdurrahim Karakoç Kütüphanesi'ne yardım toplamak için Ata Demirer'le bir gösteri yapmak üzere anlaştı. Biletler üçer kitap karşılığında satılacak, ünlü sanatçı ise ücret almayacaktı.

Öğrencilerin kitap kampanyasına ilgisini artırmak için bu yolu denediğini söyleyen Şahin, "On yıllık olmasına rağmen hiç denecek kadar az kitaba sahip olan Abdurrahim Karakoç Kütüphanesi için kampanya başlattık. Bunun için aklıma kitap karşılığında ünlü birini öğrenci arkadaşların karşısına çıkarmak geldi." diyor. Şahin, düşüncesini önce Ata Demirer'le paylaşmış. Ünlü şovmen, projeyi tereddüt etmeden sahiplenmiş ve ücretsiz gösteri yapmayı kabul etmiş. Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler de Şahin'in bu ilginç kampanyasına yoğun ilgi göstermiş. Sonuçta iki gün içerisinde 5 bin kitap toplanmış. Bin 500 kişilik salonun dolduğunu söyleyen Tasarım Fakültesi öğrencisi Şahin, "Daha da çok talep var. Üniversitemiz ve öğrenci arkadaşlar kampanyaya olağanüstü ilgi gösterdi. Bize destek veren Ata Demirer'e şükranlarımızı sunuyoruz." şeklinde konuşuyor. Kampanyayı 40 kişilik arkadaş grubuyla birlikte yürüttüklerini belirten Şahin, "Hayatın neresinde ve hangi şekilde olursa olsun, herkesin doğduğu topraklara ve oradaki insanlara borcu vardır." diyor.
Önder Deligöz, İstanbul


ÖRNEK VAKA 2: MANİSA'DA KÖYE KÜTÜPHANE KURAN ÜNİVERSİTELİ GENÇLER

Üniversite öğrencileri köye kütüphane kurdu

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 4. sınıf ikinci öğretim öğrencileri, staj için gittikleri Demirci'nin Çataloluk köyündeki ilköğretim okuluna harçlıklarından biriktirdikleri paralarla ve başlattıkları kitap kampanyasıyla bir kütüphane kazandırdı.

Daha önce kitaplığı bulunmayan Çataloluk İlköğretim Okulu, öğrencilerin duyarlılığı sayesinde Türk ve dünya klasiklerinden oluşan bir kütüphaneye sahip oldu. Öğrencilerin bu davranışını takdir ve heyecanla karşıladıklarını belirten okul müdiresi Esma Daşar, "Üniversite öğrencilerinin kendi harçlıklarından kısıp staj öğrenimini görmek için gittikleri bir okula kitap almaları, bununla da yetinmeyip 600 YTL değerinde giyim yardımında bulunmaları ancak öğretmenlik mesleğinin duyarlılığı ve hassasiyetiyle açıklanabilir. Üniversite öğrencilerinin bu davranışı bizi ve velileri oldukça duygulandırdı." dedi. (Haber kaynağı: Zaman)

SON SÖZ:

Üniversitelilerimiz bu ülkenin aydın geleceği. Üniversitelilerimiz ülkemizin umudu ve yarınları. Üniversitelilerimiz Türkiyemizin aydınlık geleceği.

Ancak, üniversite öğrencilerimiz mevcut eğitim sisteminde potansiyellerinin çok azını kullanabiliyorlar. İşsizlikten şikayet etmek yerine kendilerine iş alanları üretecek girişimci ve lider bir gençliğe ihtiyacımız var.

Üniversite ortamları son gece fotokopilerden ders çalışılan değil öğrenme, araştırma, dünyayı kavrama, geleceği keşfetme, yaratıcılık, girişimcilik ve üretim ortamları olmalı.

Üniversite öğrencilerimiz toplumla daha fazla iç içe, sivil toplum kuruluşlarında daha aktif, yardım kampanyalarında daha öncü olmalılar.

Global dünya ile iç içe, teknolojiyle barışık, uluslararası çapta üretilen bilgiyi takip eden idealist üniversite öğrencilerimizin bu ülkeye katacakları çok şey var.

Yukarıda üniversite öğrencilerimizden umut veren iki girişimcilik örneği okudunuz. Örnekler gösteriyor ki isteyince neler başarılmaz!

Gençlerimizde bu sosyal sorumluluk ruhunu, bu girişimcilik örneklerini, toplumsal duyarlılığı, sivil toplum aidiyetini daha fazla görmek istiyoruz.

Öğrenci kulüpleri kampuslerde bu alanlarda proje üreterek öncülük yapabilirler. Üniversitedeki hocalarımız, derslerindeki projelerde öğrencilerin çevrelerine ve topluma daha aktif fayda üretmelerini tesis edebilirler.

Sabancı Üniversitesi, bu konuda örnek bir girişimle her öğrencisinin sosyal sorumluluk projeleri üretmesini şart koşuyor. Ben de Boğaziçi Üniversitesi'nde verdiğim Liderlik dersinde her öğrencime final projesi olarak bir sosyal sorumluluk projesi yaptırıyorum.

Darısı tüm üniversitelerimizin ve tüm üniversitelilerimizin başına.

Haydi gençler!

Bu ülke sizin. Bu ülke sizin girişimci projelerinize ve yaratıcı fikirlerinize muhtaç.

Sizin fikirlerinizle ve projelerinizle çevrenizde kimbilir ne kadar güzel değişimler olacak.

Sizin toplumsal projeniz nedir? Sizin hayaliniz nedir? Sizin çevrenize ekleyeceğiniz katma değer nedir? Hangi konuda pozitif değişim başlatmak istersiniz? Nereye nasıl bir tohum ekmek istersiniz?

Eğitim? Çevre temizliği? Ağaç dikme? Liselilere ders çalıştırma? Öğrencilere mesleki danışmanlık yapma? Sokak çocukları? Kütüphane kurma? Fakirlere yardım?

İçinizdeki umudu, sevgiyi, bilgiyi nasıl etrafınıza yansıtacaksınız?

içinizde hangi aslan yatıyor?

Saygılarımla,

Fahri Karakaş

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..