Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '16

 
Kategori
Hukuk
 

Sözleşmeli Çalışmak

Sözleşmeli Çalışmak
 

Sözleşmeli çalışmak tercih midir?

Elektrik, su, doğalgaz, telefon, kablo TV, İnternet gibi ürün ve hizmetlerden faydalanmak ve tedarik etmek için sözleşme yapılması gerekiyor olmasına rağmen diğer emtia ve hizmet alımlarında sözleşme yapmak elzem midir?

Karşılıklı olarak bir konu üzerinde konuşulup kabul edilen ve yapılması üstlenilen işin yazılmış halini sözleşme olarak tanımlayabiliriz. Sözleşme, hukuki sonuçları olan ve birbirine uygun irade beyanlarıyla gerçekleşen yazılı bir akittir. Bu lügat tanımlarına göre bir emlak kiralarken, kredi alırken, bir abonelik oluştururken, vb. eylemlerde sözleşme yapılması elzemdir. Bununla beraber kural olarak herkes dilediği bir sözleşmeyi yapıp – yapmamakta serbest olduğu gibi istemediği bir sözleşmeyi sürdürmek zorunda da değildir; değil mi?
Profesyonel çalışma ilişkilerinin kurulmasında, devamında ve sona erdirilmesinde çalışma barışının sağlanması ve devam etmesi aynı zamanda toplumsal huzurun da ön koşuludur ve sözleşmeyle resmiyet kazanır.

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu sözleşmenin kurulması, yapısı vd. konulara açıklık getirmiştir. TBK 1. Maddesine göre “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” olarak tarif edilmektedir.

Bir yerle sözleşmeli çalışmak, başka bir yerle çalışmaya engel olur mu?

Evet - Hayır: İzafidir... Sözleşmenin konusu, içeriği, yapılan işin niteliğine, mevzuata ve ZAMANA göre müspet (+) veya menfi (-) olarak değişebilir…

Sürekli aynı yerle çalışmak mecburiyetinde misiniz? 

#DeğişimYönetimi

Teklif -onaylandığı- takdirde sözleşme niteliği taşır mı?

Taraflar mutabakat sağladığı için evet.

Sözleşmenin başlıca unsurları nelerdir?

Tarafları
Konusu
İçeriği & Ayrıntıları
Süresi, vs.

Esen kalın, mutlu kalın,
Şenol Elbay
 

 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..