Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '13

 
Kategori
Teknoloji
 

Special sound/Bir insanın konuşmasını sadece o anki muhatabı duyabilse

Special sound/Bir insanın konuşmasını sadece o anki muhatabı duyabilse
 

Bazılarımız duymak için kulağına işitme cihazı takıyor ya duymamak için de cihaz olsa. Ve biz kiminle konuşuyorsak sadece onun konuştuklarını duyabilsek; diğer ses ve gürültülere kulağımız kapalı olsa. Ayrıca canımız bazı sesleri/konuşmaları duymak/dinlemek istediğinde cihazımız açılıp kapanabilse.

Bu bir dilek gibi görünüyorsa da bilim ve teknoloji alanında çalışanlara yol gösterme ve böyle bir ihtiyacı bildirme anlamı taşıyor. Ya zaten mevcut halde hiç mantık yok. Yaratanın icraatlarının hepsini beğenmek zorunda değiliz değil mi? Kulaklarımız kepçe gibi açılmış alabildiği bütün sesleri alıyor. Aslında duyduklarımız bizi mutlu eder de hepsi istediğimiz sesler konuşmalar değil ki. Yani Tanrı’nın bu mantıksız hali hem bizi mutsuz ediyor hem de nedenini kerametini anlamıyoruz.

Ya ben benimle ilgili olan sesi duyayım, sadece istediğiniz sesleri duyduğunuzu düşünsenize. Herkes konuşuyor ama siz yalnızca seçtiğiniz birini dinliyorsunuz. Hatta muhatabınız bile konuşurken konuşması hoşunuza gitmezse cihazı kapatabileceksiniz. Bence bu olmayacak bir teknoloji değil.

Gürültüden sadece ses nedeniyle rahatsız olmuyoruz ve sanıldığının aksine bizi en fazla rasgele sesler/gürültüler değil işitip anladığımız konuşmalar rahatsız ediyor. Çünkü biz insanlar ne sesimizi terbiye ediyoruz ne de konuşmamızı düzenliyoruz, rasgele konuşuyoruz. Artı susmayı bilmiyoruz.

Hayatın en çok rahatsızlık veren bu konusunun belki teknoloji yardımı ile şimdi değilse bile bir gün düzeltilebileceğini umuyorum. İstediğimiz şarkıyı dinliyoruz, kulaklık takıyoruz. Bir gün insanlar sadece o an muhatap olduğu kimseyi duyacak ve istediği sesleri dinleyecek. Kuşların sensi duyacak ama örneğin arabaların kulakları tırmalayan gürültüsünü duymayacak.

Aslında insanların konuşması gürültü değildir; rahatsız etmemesi gerekir; ancak insanlarımızda güzel konuşma kültürü oluşmamış çoğumuz aptal çocuklar gibi aklımıza geleni söylüyoruz. Yani insanları eğiterek bu sorun aşılabilir mi bilmiyorum ama “Special Sound” fikri hayata geçirilebilse çok iyi olur gerçekten.

Hatta uzaklardan da istediğimiz sesleri alabilsek. Allahtan belli bir desibelde sesleri duyamıyoruz ve mesafe uzadıkça gürültü ve seslerden kurtuluyoruz. Bu olmasa hiç yaşanamaz. Tabi ki bir de nesnelerin olayların çıkardığı ses ve gürültüler kısılabilir mi? Valla ben Aniştayn’ın torunuyum, her şeyi düşünürüm. İnsanların konuşmalarına da bir düzen bir sınır getirilsin. Ağızlarına bant yapıştırsak olmaz. Eğitimle yine de biraz bir şeyler yapılıyor. Herkesi belli bir eğitimden geçiriyoruz ya işte bu eğitimde kişiye konuşma literatürü/kültürü oluşturabiliriz. Yani konuşmanın bir yasası olur.

Alet ve araçlarımızı da imal ederken daha az ses çıkaracak şekilde dizayn ederiz( ki bu bazı teknolojik makine ve aletlerde var zaten) Dünyamızı yaşanamaz yapan şeylerin en önemlisi ses ve gürültüler. Ve kastettiğimiz daha çok bizim ses ve gürültümüz; dünyanın kendi ses ve gürültüsü değil. Ayda yılda bir şimşek çakıp gök gürleyecek, belki bir cırcır böceği yanınızda yörenizde iki dakka cırcır edecek, çirkin kurbağa ötecek, sel sesi, yel sesi… Hatta hayvanların sesleri de fazla rahatsız edici değil. Dağ başında uluyan kurt, cırak cırak öten yılan, kuş, anıran eşek, möööleyen inek sizi ne kadar rahatsız ediyor ki. Önce makine ve araçlarımız (sessiz yapın şunları ya!) sonra biz… Ya insanoğlu senin aklın var(öyle diyorlar) konuşmanın seni işitenleri rahatsız edebileceğini düşünemiyor musun?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..