Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '07

 
Kategori
Sinema
 

Susuz Yaz, Kuyu ve Nil Göncü

Susuz Yaz, Kuyu ve Nil Göncü
 

Herkes susuz yaz’ı konuşuyor. Barajlar can çekişiyor. Herkesin gözü gökten yağacak yağmurda. Şimdi ben "Susuz Yaz”ı ve suyu hatırlatan "Kuyu”yu ve onun başrol oyuncusu Nil Göncü’yü yazdığımda belki de sizde bu yazı soğuk bir duş etkisi bırakacak ama ben de hiç olmazsa susuzluğunuza bir nebze katkıda bulunmuş olacağım.

Ünlü yönetmen Metin Erksan’ın iki ünlü filminden biri “Susuz Yaz”, diğeri de “Kuyu”dur. Her iki film de kadının erkekle ilgili yazgısal çilesini ortaya koyar. 1969 yılında Adana’da Altın Koza Film Festivali’nde en iyi film ödülü alan "Kuyu" filminin başrol oyuncusu Nil Göncü’den söz etmek istiyorum size. Nil Göncü’nün ilk filmidir "Kuyu". Filmin hikayesini hatırlatayım. “Gerçekten yaşanmış bir gazete haberinden.

Erksan filme Kuran'dan bir ayetle girer: "Kadınlara iyilikle davranın". Filmin mesajıdır bu. Çünkü konu yaban bir adamın bir kadın üzerinde uyguladığı şiddeti sergilemektedir. Köylü Osman (Hayati Hamzaoğlu), aynı köyden, deliler gibi tutkun olduğu Fatma'yı (Nil Göncü) dağa kaldırır. Fatma teslim olmaz. Çünkü bu kara sevda tek yanlıdır. Hapisten çıkan Osman bir kez inat etmiş kafasına takmıştır. Bir kez daha kaçırır ve üçüncüsünde Fatma'yı bir ağaca bağlayarak zorla tecavüz eder. Ama Fatma’nın intikamı acıdır. Osman'ı su almak için kuyuya indiğinde üzerine kaya ve taş parçalarını yağdırarak öldürür. Sonra da kendini asar. (Agah Özgüç'ün 100 Filmde Türk Sineması kitabından)

Ve dört film sonra hayata veda eden bir sanatçının çok kısa süren yaşamında en önemli başarısıdır "Kuyu" filmi. Nil Göncü 19 yaşında yaşamını yitirdiği an sinema tarihine geçmiştir. Bu filmler İzzet Günay’la oynadığı “Garibanlar Mahallesi”, Murat Soydan’la oynadığı “Devlerin Öcü” ve Tugay Toksöz’le oynadığı "Kanlı Sevda"dır.

İşini çok ciddiye alan ve en zor filmlerde uzun süre zor şartlarda oyunun hakkını veren Nil Göncü, tiyatro okumuştu ve Metin Erksan tarafından keşfedilmişti. Eğer o dönemde sansür izin verseydi ünlü yazarımız Yaşar Kemal’in "İnce Memed" romanından beyaz perdeye aktarılmış senaryoda başrolü Yılmaz Güney ile paylaşacaktı. O dönemin gazeteleri günlerce bu çekilemeyen filmi manşetlerinde duyurmuştu.

Afyon’un Dinar ilçesinde bir kuyu vardır. Bu kuyu hala duruyor mu, bilmiyorum. Kuyu filmi bu kuyu başındaki dramatik sahne ile son buluyordu.

"Susuz Yaz"dan "Kuyu"ya çok önemli filmlere imza atmış ünlü yönetmen Metin Erksan’ın keşfettiği bu genç sinema oyuncusu benim kız kardeşimdi. 3 Eylül 1969 yılında 19 yaşında hakkın rahmetine kavuşan Nil Göncü’yü bu blog’da tam 38 yıl sonra İstanbul’un susuz yaza doğru alarm verdiği günlerde anmak ve size hatırlatmak istedim.

 
Toplam blog
: 137
: 1054
Kayıt tarihi
: 05.01.07
 
 

1951 İstanbul doğumluyum. Bireysel ve Kurumsal Gelişim Danışmanlığı, Moda Tasarımı ve Marka Danışman..