Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '16

 
Kategori
Felsefe
 

Taraftarlık malum, tarafsızlık da sorun; en doğrusu nötr olmak

Taraftarlık malum, tarafsızlık da sorun; en doğrusu nötr olmak
 

Nötr olmak “tarafsızlık” olarak açıklanıyor ama değil. Herkes tarafsız olabilir ama herkes nötr olamaz; çünkü nötr olmak kişi ve olaylar konusunda belli şeyleri aşmış olmayı gerektirir.

İki kişinin yaptığı yanlış kabul edilen bir şey konusunda tarafsız “beni ilgilendirmez, ikisinden de yana değilim” der ama bunu karışmama anlamında söyler. Nötr ise yapılan şeyin bu kişilerin hakkı olduğunu, olayın normal olduğunu, üzerinde durmanın gereksizliğini düşünerek bu tepkiyi vermektedir.

Yani tarafsızlığın mantığı “bana ne” dir, nötr’de ise “bana ne” yoktur. Nötr olayı/kişiyi sahiplenir, kabul eder ama bundan bir şey çıkarmaz, bilgece bir tavırla sessiz kalır. Bu sessiz kalışta korku, sinme yoktur, bir şey söylemenin gereksizliği vardır.

Nötr olmak üstün bir karakter gerektirir. Toplumda kabul edilemez gibi görülen nice olayları nötr kişiler evliya sabrıyla karşılar. İnsanlar nötr düşünebilselerdi dünyada daha az kavga olurdu. Bir adam affedersin eşini birine verdi. Fanatik asar. Tarafsız bana ne der. Nötr kişinin kendi davranışı olarak görür. Ona göre bu iş zorla olmadıysa yetişkin kişilerin sorumluluğu(ayıbı, günahı her neyse) kendine ait kişisel bir davranıştır, toplumsal hiçbir yönü yoktur, kimseyi ilgilendirmez. Nötr kişinin yanlış yapma özgürlüğünü kabul eder.

Bu nedenle toplumda zaten nötr olabilen kişi yoktur ya varsa bile toplum dışı ilan edilirler. Aslında doğru nötr kişi, yanlış toplumun kendisidir. Gerçi verdiğimiz örnek kabul edilemez gibi görünüyor ama kişilerin bireysel özgürlük anlamında Allah’a inanma ya da şeytanın yolundan gitme hakları vardır.

Dünya nötr insanlardan(her şeyi aşmış, açık görüşlü, ön yargısız) oluşsaydı hiç kavga olmazdı. %70’i fanatik (çünkü tarafsızım diyenler de tarafsız değiller), %29’u tarafsız ve sadece %1’i ancak belki nötr.

Tarafsızlık da allame bir şey değil, cahilin tarafsızlığında ne olacak işine geldimi dönebiliyorsun; yani bir nedenle tarafsız olmuşsun, korkudan ya da atıyorum para verdiler veya bilmediğin için. Nötr’de bunların hiçbiri yoktur. Nötr insanlar bir kere yüksek bilgi ve kültüre sahiptir. Kendi kendine oluşmuş doğal bir kişiliği vardır; kellesini kessen düşüncesi değişmez.

Zaten dünyada pek fazla kabul edilemez şey de yoktur. Nötr kişiler hayatta her şeyin olabileceğinin bilincindedirler. Fanatik cehaleti ve şartlanmışlığı, tarafsız korkusu ve bilgisizliği ama nötr tam tersine bunların hiçbiri olmadan olaylara yaklaşır. Ve bu nedenle de kabul edilemez gibi görünen şeyleri kabul eder. Nötr kişinin belki de kabul edemeyeceği tek şey öldürmektir (ve buna benzer şeyler) Nötr kişiler için cehalet tayfası tarafından “mezhebi geniş” şeklinde aşağılayıcı tabirler kullanılır. Nötr kişi “ateist evliya” gibi bir şeydir. Akıl almaz doğruları yapar ve akıl almaz yanlışları (bize göre yanlış olan) da yapar.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..