Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '13

 
Kategori
Hukuk
 

Tarihi ters çeviren yazılar/Kanun 18 diyor ama Türkiye’de gençler 40 yaşında reşit oluyor

Tarihi ters çeviren yazılar/Kanun 18 diyor ama Türkiye’de gençler 40 yaşında reşit oluyor
 

Bir kere reşit olmanın anlamını insanlarımız yanlış biliyorlar. Oy kullanmak, bara kafeye gidebilmek falan sanıyorlar. Biraz da imza yetkisi. Reşit olmak Türkiye’de sadece kanuni haklarını kullanmak anlamına geliyor. Gerçekte öyle mi? O zaman çok önemli değilmiş. Ben de reşit olmayı bir şey sanmıştım.

Reşit olmak adam yerine konulmaktır ayrıca. Kişinin bu yaşta olgunluğa ulaştığı kabul edilir. 18 yaşından küçükleri kahveye almıyorlar. 18 yaşından küçükler evlenemiyorlar. Oy kullanamıyorlar. İmza yetkileri yok. 18 yaşından küçüklere içki satılmıyor, oyun oynatılmıyor falan. Tamam ama kanuni haklarını kullanmak için reşit olmak zaten gerekmiyor. Kim onlara ne veriyor ki gereksin? Babamız 90 yaşında ölünce mirasını bırakıyor; o zaman ben de 70’ime değiyorum zaten. Napayım reşit olmayı. Yani Türkiye’de 18 yaş hikâyeden bir şey.

18 yaşında bir genci yönetici mi yapıyorlar, fabrika mı kuruyor, hangi işi yapıyor ki imzası gereksin. Evlenme ise yaşı küçükse büyütüyorlar ki zaten Türkiye’de gençler 30’undan önce evlenemiyor. Şahsen Türkiye’de 18 yaşın yani reşit olmanın gençler için neye yaradığını ben anlamıyorum. 18 yaşındaki gence ne veriyorsunuz, ne yaptırıyorsunuz ki reşit olması gereksin. Sadece yasaklarla ilgili. Kafeye giremez, içki sigara alamaz, oyun oynayamaz.

Yalnızca bu da değil; kanunlarınızda ne yazarsa yazsın öküzlerin çocukları hiçbir zaman reşit olamazlar. Bu dediklerimizden birinin 40 yaşındaki bekâr kızı izinsiz (ki hatta izin isteyerek bile) örneğin yurt dışına gitsin, okusun, bir işe girsin ben insan değilim. Siz kanunlarda matematik dersi yapacağınıza 40 yaşında birine yapılan bu kısıtlamayı, baskıyı ortadan kaldırın. Türkiye’de özellikle kadınlar reşit olamazlar. Sizin kanunlarınızın bunlar nezdinde geçerliliği, hükmü yoktur. Sözde evlenince kurtulmaları gerekir ama bu sefer de babalarının yerine kocaları geçer. Koca ölse hah işte bizim kadın kurtuldu dersiniz ama bu sefer de çocukları ve toplum kocalığa devam eder. Ölünce herhalde reşit olur kurtulur sanırız ama orada da hesap sormak için Allah vardır.

Biz reşit olma yaşını kuracağımız düzende 21 olarak tespit ettik ama bu sadece kanunda yazılı bir rakam değil, alt yapısı var, uygulaması var. 40 yaşındaki kızını yurt dışına yollamayan adamı kulaklarından tavana asarım. Yazmışlar kanuna 18 yaş, kimsenin taktığı yok. Çocuk 15 yaşında yaşını büyütüp evleniyor. Silahı 17 yaşındakinin eline verip cinayet işletiyorlar. Noldu senin 18 sınırın? Boş bunlar boş. Ben yaptığım kanunun uygulamasını takip ederim. 21 yaş dediysem alırım karşıma bireyi kanunda yasak olmayan her şeyi yapabileceğini söylerim. Söylemekle kalmaz takip ederim. Evli olsun olmasın okuyacağım diyorsa okur, çalışacağım diyorsa çalışır. Babası, kocası, bilumum bu zat gıkını çıkaramaz valla, oylum oylum oyarım. Sen 18 yaşında reşit oldu diyorsun, adam o benim kızım istediğimi yaparım diye 40 yaşındaki kızını evire çevire dövüyor. Kız babasını şikâyet eder mi? Etmez. Yiyor sopayı oturuyor. Kanunların uygulanması şikâyetle sınırlı olamaz. Kanunun asıl gitmesi gereken kimseler şikâyet etmeyenler, edemeyenlerdir. Yargıçlarını yolla da Kerim Korkut hukuk dersi versin.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..