Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '11

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Temziliği çok önemseyen oğlum

Canım oğlum,

Sana yazacağım mektuba hepimizin bildiği bir atasözü ile başlamak istemekteyim ”Temizlik imanın yarısıdır” demiş atalarımız. Toplumumuzda temiz insan her şeyden önce düzenli insan olarak bilinir ve sevilir.Temizliğe önem veren insanların şahsiyetlerinin de temiz olduğu konusunda inançlar pekişir. Çünkü iç dışın dışta için aynasıdır anlayana.

Sevgili oğlum,

Temizlik bu kadar önemli olmasına rağmen, toplumumuzda bazı insanlar temiz insanlarla adeta alay etmekteler. Onlara tutumlarının yanlış olduğunu ve yaptıklarının cehalet olduğunu söylediğimiz zaman da bizlere kızmaktalar. Ne derse desinler bizler temiz olmak ve temizliği de çevremize aşılamak zorundayız. Temizliğe sadece inanan değil, neye inanıyorsa inansın “ ben insanım “ veya “ ben ideal insanım” diyen her insan önem vermeli. İnsanları kılık kıyafetleri de şahsiyetleri kadar ele verir.

Canım oğlum,

“İnsanın içinin temizliği davranışlarına ve dışına yansır” diyenlerde ne kadar doğru söylerler. İnsan içi ve dışı ile bir varlıktır ve insanlara hem davranışları, hem söylemleri hem de konuşmaları ile topluca değer vermeliyiz. Ne kadar temiz ve güzel giyinmişse de davranışları ve sözleri ile güzel konuşmayan, güzel davranmayan insan bize güven vermiyor değil mi? İşte burada insanın “kişisel bütünlüğü” ve “tutarlılığı” ortaya çıkmaktadır.

Canım oğlum,

Benim yetiştiğim ilçede temizliğe çok önem veren geleneklerimiz vardı. Sende bilirsin. 1390’li yıllardan kalma tarihi ilçe hamamında Osmanlı padişahlarının sefere giderken uğradığı bir hamamdır.İlçe tarihini anlatan kitaplarda bu yazar ve hangi padişahı hangi sene misafir ettiği de yazar.. 650 yıla yakın zamanda bu hamam ilçemize hizmet eder Bu hamamda her sünnet düğününde, her evlenme düğününde başka yerlerde unutulmaya yüz tutmuş “kına hamamları” yapılırdı. Halen de yapılır. Bunu temizliğe verilen önem olarak algılamaktayım her zaman ve atalarımızın bu geleneğine çok saygı duymaktayım.

Canım oğlum,

Bu geleneklerimizi bilmeyen insanlar çok zaman bununla da alay eder. İnsan bilmediği şeyi ya küçümser ya da alay eder. Bu alay edenler adına üzülürüm. Çünkü alay etmek basit insanların işidir. İnsan başkalarının inanç ve geleneklerini yaşamasa da onlara saygıda kusur etmemeli. Bizim inançlarımız ve geleneklerimizle alay edilmesini istemiyorsak bizlerde başkalarının gelenek ve inançlarına saygılı olmalıyız. Başkaları senin gelenek ve inançlarınla alay etse bile sen onlarla alay etme seviyesizliğine asla düşme. Gün gelir ki senin geleneklerinle alay edenler çıkar. Sen saygı duyan, temiz olan ve nerede nasıl davranılacağını bilen insan olarak hayatta benim ve ailenin gururu olacaksın her zaman.

Canım oğlum,

Avrupa ve Amerika’ya temizliği atalarımızın götürdüğü ve atalarımızın Avrupa’ya temizlik aşıladığını duyarız. Osmanlıların nasıl yaşadıklarını merak ederek ülkemize araştırma yapmaya, sefir (dışişleri mensubu) olarak gelerek toplumumuzu inceleyerek, dönüşlerinde atalarımızın temizliklerini anlatan ve Osmanlının yüksek ahlakını öve öve bitiremeyen Avrupalıların kitaplarından alıntılarını takvim yapraklarının arkasında okudukça mutluluğum ve sizlerin de çok temiz nesiller olarak hayatı yaşayacağınıza bu temizlik aşkının da sizlerin bilimsel başarınıza, hayat kalitenize yansıyarak başkalarına örnek olacağınıza dair inançlarımı güçlendirmektedir.

Canım oğlum,

Bir zamanlar Avrupa ve Amerika’da sabun, deterjan, suyla temizlenme, tuvalet, banyo gibi alışkanlıklar bilinmezken bizlerin atalarından öğrenerek hamamlar, otellerinde saunalar ve evlerine banyo konduran gelişmiş ülkelerin gelişmişlikleri diş macunu tüketimi, sabun tüketimi, deterjan tüketimi, tuvalet kağıdı tüketimi ile kağıt havlu tüketimi ile ölçülmekte ve bunları tüketmekte ne yazık ki ülkemizin geri kalmışlığını görerek üzülmekteyim.

Canım oğlum,

Ama sizlerin temizliğe önem veren nesiller olarak atalarımızdan öğrenemediğimiz veya yarım yamalak öğrenerek onları geçemediğimizin üzüntüsünü sizler daha gelişerek dedelerimizi de temizlikte geçeceksiniz inşallah. Buna candan inanmaktayım.

Canım oğlum,

Sizler atalarımızın sadece ilim ve irfana verdiği önemi iyi anlamakta kalmayarak, onların temizlik alışkanlıklarını, okuma ve ilime verdikleri önemi, çocuklarını nasıl sevdiklerini ve onların gelişimine nasıl önem verdiklerini de gerçek manada anlayacağınıza inanmaktayım. Bunu da hakiki manada bilgi sahibi olan ve gerçek anlamda atalarımızı anlayan ve seven tarihçilerin yazdığı kitaplardan, tarihi romanlardan anlayabilirsiniz . Bu yüzden tarih okumak insanın zekasını açar ve akıllı olmasına sebep olur diyenler yanlış söylememişler.

Canım oğlum,

Biliyorsun ki “ suya sabuna dokunmamak “ diye bir deyim de bizim atalarımız tarafında oluşturulmuştur. Suya sabuna dokunmayan insanın ne kadar pis kalacağını da sende her insan gibi bilmektesin ve bizler doğruya doğru eğriye de eğri diyecek kadar gelişimimize önem vermek ve buna da devam etmek zorundayız.

Sevgili oğlum,

Okullarda ne kadar temizliği önem vermemiz gerektiği öğretilse de, okula öğrenmek için değil de sadece zorunlu olduğu için giden insan temizliğin önemine de inanmıyorsa ve aile çevresinde de temizliğe dikkat etmeyen insanlar çoksa tabii ki temizliğin önemini anlamayacak ve temizliği sevmeyecektir.

Sevgili oğlum,

Birde bazı insanlar sabunu, deterjanı idareli kullanalım diyerek temizliğe fazla önem vermezler. Diş macunu ve diş fırçasına para vermemek için ya da diş fırçalamayı önemsememek için diş fırçalamayanlar sonrasında dişlerinin çürüdüğünü görerek bedelini ağır şekilde öderler. Bu nedenle temizlik önemli . Her şeyin olduğu gibi temizliğe önem vermemenin ve pis ortamda yaşamanın bedeli her ortamda olduğu gibi ağır olur.Bu bedeli ödememek için temiz olmaya zamanında para da zaman da ayırmak ve bunu alışkanlık haline getirdiğimiz zaman da hem tasarruf etmiş oluruz, hem de sağlıklı insan olmanın mutluluğu ile hayattan daha çok sevk alırız.

Sevgili oğlum,

Yaşamakta gayemiz hayatımızın daha kolay olması ise bunu sağlamanın yolu da bilgi ve sevgi sahibi olmaktan , buna giden yol da temiz bir beden, bakımlı insan olarak, fazla israfa ve abartıya kaçmadan da dış görünümümüzü de etkileyici yapmak , dış görüntümüzün hiç olmazsa başkalarını rahatsız edici olmamasına ve bizi sempatik ve sevimli göstermesine özen göstermemiz çevremizin bizlere sevgi ile yaklaşmasına ve zor zamanlarımızda bize destek olmasını sağlar.

Canım oğlum,

40 yıllık hayatımda temizliğe önem veren insanların her zaman sevildiğini, aynı zamanda da doğru bir kişilikle ne zaman nerede konuşacağını bilen insanların da saygı gördüklerine şahit olarak her zaman bende öyle olmaya çalıştım. Belki de çok temiz olamadık imkanlarımız ölçüsünde ama muhataplarımıza karşı da olumsuz imajlı bir izlenim vermedik.

Canım oğlum,

Sana son tavsiyem temiz bir beden, temiz giysiler, temiz bir şahsiyet, temiz bir ev, temiz bir iş yeri ve temiz bir ülke her zaman bunu yapamayanlara nazaran öndedir. Senin de öyle yaşamanı öyle bilinmeni ve temiz karakterli temiz insan olarak anıldığını görmek bana mutluluk verecek her zaman.

TURAN YALÇIN-TOKAT 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..