Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

kevser şekercioğlu akın

http://blog.milliyet.com.tr/kevser

22 Mayıs '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
34233
 

Tereyağlı mıhlama ve pratik bilgiler

Tereyağlı mıhlama ve pratik bilgiler
 

Bazen evde zeytinyağlıdan başka hiç yemek olmaz aksi gibi yemek pişirmek için de hiç hevesiniz yoktur ama evde doyurulması gereken insanlar vardır ve sizin onları boşamak gibi bir şansınızda yoktur. Yolunuzun üzerinde bir fırın ya da unlu gıdalar satan dükkan varsa öncelikle bol miktarda ekmek alın. Yapmayı düşündüğünüz her neyse ekmeği bandırıp karınlarını doyursunlar. Hatta eve sinirliymiş gibi girin ki kimse “bu evde niye yemek yok” gibi kazan kaldırma eylemine girişmeye cesaret edemesin.

4 KİŞİLİK MALZEME:

- ½ kg. Özel mıhlama peyniri (bu peyniri Trabzon otobüs şoförlerine rica ederek ya da özel Karadeniz gıda maddeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz)

- 3 yemek kaşığı mısır unu

- Göz kararı Tereyağı (bir avuç kadar olabilir) (gözünüzü fazla karartmayın ama çok da geri durmayın)

- Fırından yeni çıkmış taze ekmek

YAPILIŞI:
Tereyağını tavaya koyarsınız. Biraz erimeye başladıktan sonra mısır ununu ekleyerek, helva kavurur gibi kısık ateşte karıştırarak iyice kızarana kadar kavurun. Mısır unları kavrulduktan sonra kibrit kutusu kadar kesilmiş peynirleri tavanın içine yayarak serpiştirin. Üzerine, peynirlerin üzerini geçmeyecek kadar su ve tuz ilave ederek kapağı kapatın. Unların suyu çekme süresince kapağı açmayın, tahta kaşıkla karıştırarak birbirlerine kaynamaları sağlayın ve bir iki dakika daha ocakta kalsın.

Hem besleyici hem de çok lezzetli bu peynir eritmesini sıcak ekmekleriniz ve demlediğiniz çayla birlikte ve de yanına daha önceden közlediğiniz biberleri dolabınızdan çıkarıp yoğurtlayarak afiyetle yiyin ve çalışan kadının evinde bunları bulduğunuza şükredin.

MUTFAK İÇİN PRATİK BİLGİLER

- Sarımsakları sıcağa yakın suyun içine koyarak biraz bekletin. Kabukların kolayca soyulduğunu göreceksiniz. Soyduğunuz bütün sarımsakları bir kavanoza doldurarak derin dondurucuya koyun ihtiyacınız oldukça çıkarın üzerine biraz tuz serperek hemen kullanın.

- Bol miktarda maydanozları yıkayın kurutun ve ince ince kıyın. Buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya koyun, çorba, börek, dolma yaparken hiç yorulmadan istediğiniz kadar alın kullanın.

- Kırmızı biberleri yazdan yıkayıp kurulayıp fırın tepsinizin içine yerleştirerek fırının içinde 200 derecede çevirerek közleyin. Soğuduktan sonra kabuklarını soyun, ince ince kıyın ve buzdolabı poşetlerine kişi sayınıza göre bölüştürerek yerleştirin. Yiyeceğiniz akşam dolaptan çıkararak servis tabağına alın üzerine sarımsaklı yoğurt, zeytinyağı ve pul biberle süsleyerek masanızı hem süsleyin hem de damağınızı hoşnut edin.

- Sigara böreklerini boş bir vaktinizde bol miktarda sarın. Derin dondurucuya poşetlerin içinde yerleştirin. Yemek yapmak istemediğiniz akşamlarda çay demleyip ister kızartın ister üzerine yumurta sürerek fırında pişirin ve kolaylıkların nimetlerinden faydalanın.

- Etli dolma içi hazırlarken zaten yoruluyorsunuz. İçinizi iki ölçü hazırlayıp yine bir kaba koyarak derin dondurucuya koyun. İşe gitmeden önce yukarıdan aşağıya dolabın içine koyarak akşam geldiğinizde hemen doldurun ve pişirin.

- Bayat ekmeklerinizi küçük küçük keserek fırında yüksek derecede peksimet şeklinde kızartın. Bir kavanoza veya bez bir torbaya koyarak saklayın. Çorba pişirdiğinizde kızarmış ekmekleriniz hazır olur ve böylece ekmekler çöpe atılmamış olur.

- Kuru fasulyelerin hepsini ıslatıp pişirilecek şekilde kaynatıp süzün. Soğuduktan sonra ailenizin ölçüsüne göre poşetlere bölerek derin dondurucuda saklayın. Pişirmek istediğinizde hemen çıkarıp düdüklüde ya da güveçte pişirin. (Ben size daha sonra güveçte kuru fasulye pişirimini anlatırım)

- Yemeğe misafiriniz geleceği zaman önce masanızı hazırlayın. Masanın civarının temizlenmiş olması şarttır. “Saçmalama” diye düşünmeyin bir kere deneyin ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bir gece önceden çorbanızı, zeytinyağlınızı ve kızartmalarınızı hazırlayın ki ertesi gün çok yorularak misafir çağırdığınıza pişman olmayın. O gün sıcak yemeği ve pilav ve/veya makarnanızı ve salatanızı çabucak hazırlayarak süslenmenize bakın. Güzel bir sofranın hazırlanması kadar sofrayı hazırlayanın da görüntüsü çok önemlidir. (Not: Bu kadar yemek hazırlarken canınız çıkacağı için yorgun görünmeniz doğaldır onun için göz içlerinize beyaz göz kalemi sürün makyajınızı öyle tamamlayın)

Bazen önceden hazırlanmış küçücük kolaylıklar bizleri büyük sıkıntılardan ve yorulmalardan kurtarır. Akşam işten gelip sofraya güzel yemekler çıkarmak her zaman da sanıldığı kadar zor değildir. Yeter ki keyfimiz ve sağlığımız yerinde olsun. Elbette içimizden gelmiyorsa ve çok yorgunsak doğurduklarımızı bile boşayabilme ihtimalini düşüneceğiz. Biz de insanız. Eski işyerimde arkadaşım Emine’nin söylediği gibi “Hayat minibüsünü durdurun artık inmek istiyorum çünkü çok yorgunum” dediğinde ne demek istediğini öyle net anlıyorum ki.

Bazen düşünüyorum Zeyna dövüşürken bizim kadar yorulmuş muydu acaba? Sağlıklı, damak zevki ve görüntü güzelliği tam yemekleri hevesle ve zevkle pişirip huzurla yemenizi diliyorum arkadaşlar.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bir aile büyüğüm mıhlama yemek suretiyle mıhlanıp vefat etmişti, 80 küsür yaşında bünyeye ağır geliyor netekim, neyse ki genciz, gençken bolca yiyelim:) Mıhlama'ya Trabzon'da kuymak da deniyor. Bir de üzerine yumurta kırılan bir versiyonu var sanırım, tam bilmiyorum. Ben de geçen niyetlendim yapmaya, kaldı, yoksa malzemeyi temin etmiştim. Ayrıca şu an çok ama çok açım, açım ben!

gözdeK 
 24.05.2007 9:56
Cevap :
Biz de ramazanda iftar sofrasında, sizin aile büyüğünüz gibi öyle yedik de az daha sahuru göremeyecektik. Evet peynir, tereyağı, un bayağı ağır bir karışım ama lezzetli. Damadım Trabzon'lu onlar kuymak diyorlar beni adı değil tadı ilgilendiriyor zaten. Afiyet bal şeker olsun  24.05.2007 10:08
 

Diğer malzemeler tamam da mıhlama peynirini bulamadım. Trabzon yada Karadenizden getirtme işi uzun iş. Bu peynirin yerini kaşar alabilirmi? Yapıldığında nefis olacağından hiç şüphem yok. Tarif ve anlatım için çok sağolun. Sevgilerimle.

Abla 
 23.05.2007 19:39
Cevap :
Hanımı kaldırabilirsiniz, taze kaşarla da güzel oluyor ama semt pazarlarında bulunuyor bu peynir. Gerçekten nefis oluyor, ekmeği bandırdıkça uzuyor. O kadar uzun yürüyüşler yapıyorum bu yüzden bir faydası olmuyor. Sevgiler benden  23.05.2007 22:27
 

Sen ya,başak ..ya oğlak..ya da kova burcusun..Kesin! Eğer nüfusta öyle göjrünmüyorsa mutlaka naüfusta bi yanlışylık vardır..Ne böyleee yaaa..herşey önceden hazırlanmış,planlanmış..derin donduruculara konulmuşşşş...Ayyy..ben oonları yaparken yorulurum valla..Ben son anda hazırlarım her şeyi.Hani son anda bi deli gücü gelir ya insana..Aynen öyle işte,pek te güzel yetiştirim valla.Ama aksi bir insan geliyorsa eğer,işlerd bazan aktsi gidebilir( Denenmiş ve ispatlanmıştır) ben tipik arslan burcuyum.Detaylarla uğraşmayı hiç sevmem.Ama hayatın detaylarına bayılırım:))Bu arada mıhlama tarifine çok teşekkürlür..Bu bozkırların ortasında,birileri mıhlama yapsa da yesem diyodum.Artık,kendim yaparım:)) nasılsa onun önceden hazırlanıp,donduruculara konacak bi yanı yok !!!!!!Benim boşadıklarım da,doğurduklarım da gitti artık evden nasılsa..Dondurucu meselelerine fazla ihtiyaç yok:P Sevgilerimle kocamaaan öptüm seni:))Ellerine,yüreğine sağlık

Neşe İleri 
 23.05.2007 13:41
Cevap :
Bilemedin 06.06 ünlü kehanetçinin şeytan grubundanım (İkizler) yükselenim terazi. Ben evcimen bir insanım, Türkçe film seyrederken bile bebek hırkaları örüyorum. Sanıldığı gibi hiç yorulmuyorum herşey çabucakmış gibi geliyor bu yüzden. Dikkat edersen hepsi kolaya kaçma numaraları. Sevgilerimle  23.05.2007 22:30
 

Neredeyse yazınızı okumuyor ve yararlı bilgilerden yoksun kalıyordum. Ne demek "sadece zeytinyağlı olur." Biz sadece zeytinyağlı, şöyle soğanlı, bol domatesli yemek yapar ve sıcak sıcak yer, karnımızı doyururuz. :))) Şaka bir yana gerçekten böyle ve Ankara'da yaşarken pek sevmediğim halde, sıcak zeytinyağlı kurufasulyeyi bile özlemiştim.*** Bu arada evladını boşayamıyorsun ve oğluşum bunu bana karşı gayet güzel kullanmıştır; beni boşayamazsın ki, diyerek ve istediğini yaptırarak tabi. :)) Sevgiler...

derinmavi.. 
 23.05.2007 11:07
Cevap :
Bende bir küçük yılan var uzaya gitsem beni orada bulur gibi geliyor, inan aynı sıkıntılı koca gibi ota sebzeye hiç yüz vermiyor onun için ilk cümlem öyle oldu yoksa benim hayatım sebzedir. Onları boşamayalım zaten iyi ki varlar. Sevgilerimle  23.05.2007 22:32
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 265
Toplam yorum
: 1480
Toplam mesaj
: 307
Ort. okunma sayısı
: 863
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1965 Akçakoca doğumluyum. Evli ve dört kız annesiyim. A.Ü. Halkla İlişkiler mezunuyum. Kendi çaba..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster