Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '12

 
Kategori
Kentleşme
 

TOKİ, arsa, sel

TOKİ, arsa, sel
 

TOKİnin sloganı, “Geleceğin Türkiyesini inşa ediyoruz.”

15.12.2004 tarih ve 25671 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5273 sayılı “Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması İle Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün Kaldırılması Hakkında Kanun” ile 29.4.1969 tarihli ve 1164 sayılı "Arsa Ofisi Kanunu"nun adı "Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun" olarak değiştirilmiş ve Kanundaki görevler Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devredilmiştir.

Özetle;

Konut, sanayi, eğitim, sağlık ve turizm yatırımları ve çeşitli kamu tesisleri için anlaşma devir, satınalma yolu ve benzeri şekillerde arazi ve arsa sağlama, konularında TOKİ yetkilendirilmiştir.

Bu bağlamda; “Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesi için görev mükerrerliklerinin ve yetki karmaşasının önlenmesi yönünde önemli bir adım atılmış, ülke genelinde konut, sanayi, eğitim, sağlık, turizm yatırımları ve kamu sektörlerinde arsa üretim çalışmalarının bilhassa ucuz arsa ve konut üretiminin sağlanmasına yönelik çabaların tek bir elden yürütülmesi sağlanmış, ucuz arsa üretimi ile konut maliyetinin düşürülmesi, dargelirli vatandaşlarımızın konut edinmesinin kolaylaştırılması ve atıl durumdaki kamu arazilerinin değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik çalışmalarımız hızlandırılmıştır.” Denilmiştir www.toki.gov.tr. Adresinde.

TOKİ alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımıza konut üretebilmek için atıl durumdaki kamu arazilerini değerlendirmekte; aynı zamanda sanayi, eğitim, sağlık, turizm ve kamu yatırımları için de arsa üretmektedir.

TOKİ’nin uygun satış koşullarında, her türlü teknik ve sosyal altyapısıyla planlanmış, yaşanabilir çevrelerde konut üretimi vizyonunun en kısa sürede hayata geçirilmesindeki önemli faktörlerden biri, arsa ediniminde İdareye’ye sağlanmış olan imkanlardır.

TOKİ, ihtiyaç sahiplerine düşük maliyetlerle konut edindirebilmek için, konut üretimine uygun bulunan yerlerdeki Hazine arazilerini bedelsiz olarak temin edebilmektedir. Arsa maliyeti olmaksızın konut üretebilme avantajı, TOKİ’nin aşırı fiyat artışlarının da önüne geçmesini sağlamaktadır. Halen, Türkiye’nin pek çok bölgesinde kaliteli konuta yönelik talep, konutların yüksek primle satışına ortam yaratan bir piyasanın oluşmasına yol açmıştır. Spekülasyonları önlemek ve rekabetçi ihale ve konut kalitesi denetimleri ile konut uygulamalarının hakkaniyet çerçevesinde gerçekleştirilmesini teşvik etmek açısından öncü rol oynayan TOKİ, kamu ile özel sektör arasında kolaylaştırıcılık görevi üstlenmektedir.

Yaz ortasında Samsunun Canik ilçesine bağlı Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde Mert ırmağının yatağına (Irmağın geçtiği veya geçebileceği yeryüzü şekli) yapılan 450 haneli TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarında meydana gelen su baskını nedeni 11 kişi hayatını kaybetti.

Samsunda yaşanan sel felaketi nedeni ölen 11 vatandaşımız ile bu yazılanlar arasındaki korelasyonu (bağlantıyı) siz kurun lütfen.

Doğanın meydana getirdiği ve/veya insan eliyle oluşturulan felaketlerden uzak bir yaşam dileğimle.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..