Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '12

 
Kategori
Anılar
 

Türk dostu Anna Masala

Türk dostu Anna Masala
 

Türk Dostu Ord.Prof, Dr. Anna Masala


Bu yazımda biraz Anna Masala'dan sözetmek istiyorum. Anna Masala, İtalyalı bir bilim kadınıdır. kimliğinde Ord. Prof.Dr. yazılıdır. ve İtalya'da Ortadoğu Dilleri Kürsüsü  profesörüdür. Bir Türk veTürkiye hayranıdır.  Her yıl Türkiye'ye gelir,  Mevlana, Yunus Emre ve Hacı bektaşı Veli ile ilgili törenlere katılır. Yapılan sempozyumlarda Türkçe olarak bildiriler  verir.

Ben  ilk olarak Ord. Prof. Dr. Anna Masala'yı  Şubat  1991 yılında Eskişehir'de  Yunus Emre onuruna  hazırlanan  "YUNUS EMRE  SEVGİ YILINDA "  tanıma   fırsatını buldum. O günlerden bu yana  Anna Masala'yla  dostluğumuz devam ediyor.

Ord. Prof.Dr. Anna Masala,1934  İtalya'da dünyaya geldi.  Roma La Sapıenza Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Türkolog bir bayan  Profesör  olarak  Ettore Rossı'nin  çalışkan, başarılı bir  öğrencisi olarak mezun oldu.

" Roma Şarkiyat Enstitüsü'nde 1968–72 yılları arasında Türk dili öğretti. 1972 yılında Roma Üniversitesi'nde Türk dili ve edebiyatı profesörü oldu ve 1980 yılında “Ordinaryüs Profesör” unvanı aldı. Sayısız kitap ve makale yayınlamış olan Masala'nın eserlerinden bazıları "Yunus Emre", "Oğuz Kaan Destanı", "Feyzi Halıcı Şiirlerinden Seçmeler", “Poesıa Turca Moderna”, Canto Ela Spada” dir.

Anna Masala  zaman zaman Türkiye'ye gelir, Hazretti Mevlana, Yunus Emre  veHacı Bektaşı Veli hakkında   yapılan torenlere katılır. Yayımladığı bir çok eserinin yanında 2002 yılında   bir "TÜRKİYE MEKTUPLARI " vardır. Bu eserde  Türkiye 'ye olan  hayranlığını dile getirir.  Bütün konuşmalarında  Türklere karşıolan hayranlığını dile getirir veğ  " Ben manevi bir Türküm " diye gururla bunları dile getirir. O bir Türkiye sevdalısıdır .İtalya'nın yetiştirdiği örnek insanlardan biridir Ana Masala.

Bir ara 1970'lerde güneydoğu'da öğretmenlik yaptığıım  dağköylerinde Ord.Prof.AnnaMasa   bana  kızsa ve özlü birmektup göndermişlerdi.Bu mektubun başında aynen şöyle diyordu:

" Turnam gidersen Mardin 'e  / Sevgili yare  Selam Söyle"... dieye  noktalıyordu.

O yıllarda değerli insan Ord.Prof.Dr. Anna Masala'ya  şöyle bir şiir yazmıştım. Ve bu şiiri , 1991 yılında Eskişehir'de yapılan Yunus Emre törenleri sırasında " SEVGİ YILINDA "   Anna Masala'ya okumuş ve beni dostça kucaklaşmıştı. Daha sonra  bu şiiri  imzalı olarak  kendilerine armağan etmiştim. Şimdi sözü sevgili Anna Masala'dan açmışken   adı geçen bu şiirimi  bir daha  Anna Masala'ya   armağan ediyor ve o günlerin anısına  buraya alıyorum: 

 

ANNA  MASALA

" Turna gidersen Mardin'e

Turna yare Selam Söyle"

Ord.Prof.Dr. Anna Masala / İTALYA

***

Şimdi

Bir dağ köyündeyim

Anna  Masala

Mektubunu muştuladı turnalar

Aydınlıklarla

***

Kuşlarımız

Türkü söylesin tek tek

Anna Masala

Kanatlarında barış  türküsü

Merhabalarla

***

Bizden

Saygı ,bizden sevgi ve dostluk 

Deniz aşırı Güney kentlerden, Mardin'den

Anna Masala

Mavi sabahlarda mutluluk

Günaydınlarla

***

Selam

Ankara'dan

İtalya'ya  Roma'ya

Yunus'tan, Mevlana'dan, Konya'dan

Anna Masala

Yeşil yapraklarda umut

Ak yarınlarla

***

Bu sevgiler

Bu dostluklar, çarpar nabzımda

Anna  Masala

Daha geçmedi hiç bir Roman'a

Ne de Masala

***

Şimdi

Birdağ köyündeyim

Kilometrelerce  senden uzakta

Anna  Masala

Burda bir  yürek çarpıyor

Hatırlarla...

Abdülkadir  Güler

20 Mart 1973 Kızıltepe / Mardin.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..