Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '11

 
Kategori
Blog
 

Türkçe bilmez; türküleri Türkçe. Turist geldiler, folklörcü oldular.

Türkçe bilmez; türküleri Türkçe. Turist geldiler, folklörcü oldular.
 

Yetmişli yaşlardaki İngiliz turistler, folklörcü olup, Fethiyeli oldular


“Gül” dediniz mi; yanında “zil ve kırmızı şal” iyi durur, öyle yakışır.

Çamlıca’nın üç gülünü yan yana getirirseniz, aşk ve muhabbet, coşku ile yansır şarkılara.

Fakaaaat, Fethiye’nin 5 bülbülü denildi mi, o Türkçe bilemeyen, Türkçe türkülerle yanık Ömer’i söyleyen, tiridine tiridine banan o İngilizler akla gelir. En ufağı 60, en büyüğü 77 yaşındaki beş İngiliz kadınları ve erkeği ile birlikte hem.

İnsanlar gelip yerleşmiş Fethiye’ye. Turist olarak gelmişler, şimdi 2 nci vatanı olmuş bu topraklar. Onlar da, bizim gibi sular İdaresi ve elektrik dairesi önünde kuyruğa giriyorlar. Fatura fazla çıktı mı, açıyorlar ağızlarını, yumuyorlar gözlerini. Aynen bize benzemişler. Yörede en iyi Milli Marşımızı onlar söylüyor. En iyi Onuncu Yıl Marşımızı, onlar haykırıyor. Göğüsleri dik ve gözleri buğulu olarak ve de gururlu.

“Aha, demişler, biz dönmüyoruz İngiltereye. Buralı olduk gari” demişler. Ve de “gari” yi öğrenmişler gari.

Belediye girmiş araya. Kültür Müdürleri Coşkun Karabulut tutmuş ellerinden. Ha babam, de babama, anan yahşi, baban yahşi talim eylemişler. İnsan içine çıktıkça, söyleye oynaya kendilerini kabul etttirmişler. Şimdi de, festivalden festivallere koşuyorlar. "Ölüdenizin yarenleri" olarak beşli folklör ekibini oluşturmuşlar.

Şimdi. Ölüdeniz Belediyesi Sanatevi tarafından kurulan orada yerleşik İngilizler. “Ölüdeniz Yarenleri” olarak grubun tanıtımını yapıyorlar.

Dün de Coşkun Karabulut’u TV 8’de yayınlanan “Aklımıza takıldı” programında görüp, grubu seyrettik.

“Makaram sarı bağlar lo, tren gelir hoş gelir, tiridine tiridine bandım” türküleri grubun gözdeleri oluyor. Bir de ”şinanay yavrum şinanay’ı öğrenseler, ne iyi olur.

Milliyet Blog’dan da arkadaşımız olan Belediye Proje Koordinatörlüğünü yapan Karabulut, “Gittiğimiz yerlerde hem Türkiye’nin, hem de kültürler arası diyaloğa, katkıda bulunuyorum” diyor.

Fethiye Ölüdeniz yarenleri, İstanbul’da şu an sahne alıyor. Peş peşe etkinliklere katılıyor. Serpintileri bize kadar ulaşıyor.

Fethiye Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Ege Bölgesinin en başarılı Başkanı seçildiydi geçenlerde. Spiker Özlem Yıldız soruyor, Karabulut cevaplıyor. Öğrendiğimize göre, geçen yıl Düzce’ye giderek gösteri yapan Ölüdeniz Belediyesi THM. Korosu,” ülke çapında büyük beğeni kazanmış. Ekibin yurt içinde ve dışında çok gösteri yapması arzu edilmiş. Finans için de AB. Kültür Formlarına baş vuru yaptıklarını da sözlerine ekledi o konuşmada.

Sempatik tavırların ile Ölüdeniz’in yarenliklerini sergileyen ekip, halinden çok memnunlar.

Coşkun Karabulut, blog arkadaşımız. Şiir okur. Şiirler yazar. O bir kültür elçisi Ölüdenizin ve yörenin. Kendisi Hacettepeli. Oradan, sosyoloji mezunu. Ölüdenizde sanat yöneticiliği yapıyor.

“Taramak Gökyüzünü” kitabı, 2 nci baskısını yaptı.

Doğa güzelliğinin, insanla bütünleştiğinde, ancak varolabileceğini düşünüyor Karabulut. Ve “Doğaya sevimli sıcak bakışlar gönderip insan varlığını dönüşümünü işlemek de şart” diye de ekliyor..

Ne güzel. Hem TV seyrettik. Hem de dostumuzu andık. Hem de eli kulağında bahara göz kırptık.

Ört ki, ölem!

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..